KRITIEK OP ROOIEN PLATANEN

'Schijn-inspraak over herinrichting Markt'

HENK VAN WEERT

Stichting Transitie Boxtel, die ijvert voor een meer duurzame samenleving, betitelt de inspraakprocedure rond de herinrichting van de Markt als nutteloos. Haar pleidooi om de platanen te handhaven was tevergeefs. ,,Al vóór de inspraak was besloten de bomen te vervangen", schrijft voorzitter Mirjam Bemelmans in een brief aan het college van B. en W.

'Hoopvol en gemotiveerd' participeerde Transitie Boxtel naar eigen zeggen in de herinrichting van de Markt en de Rozemarijnstraat. ,,We bestudeerden de plannen en werden ook tweemaal uitgenodigd voor een gesprek. 'Meewerkend Boxtel in optima forma' zo dachten wij. Echter schijn-inspraak is een benaming die de lading beter denkt."

Ook de argumentatie om de bomen te vervangen door twintig valse christusdoorns veranderde. ,,Wij lazen in de krant dat de politie de platanen te donker vindt. Tot nu toe zijn we geïnformeerd dat dit argument van een handjevol bewoners afkomstig was." Transitie Boxtel wijst erop dat de nieuwe bomen wel 12 tot 20 meter hoog kunnen worden. ,,Dat is flink hoger dan de huidige platanen. Wat gaat het onderhoud van deze bomen kosten als ze te groot worden en weer moeten worden verplaatst?", schrijft Bemelmans.

Transitie Boxtel zet ook vraagtekens bij de waterpartij die over de volledige lengte van de Markt wordt gerealiseerd. ,,Het permanente spuiten met drinkwater past niet binnen onze duurzame ambities. Daarnaast bleek er nog niet nagedacht over het stroomverbruik en hoeveel water er per jaar voor nodig is. De kosten voor 'hufterproof' in het horecagebied ontbreken ook nog."

Teleurgesteld over het feit dat haar inbreng niet is meegenomen in het definitieve herinrichtingsplan, reageert de stichting als volgt: ,,Laat het maar gebeuren, denken we nu en we hopen dat tijdens een snikhete zomer de mensen op de Markt de natuurlijke hitteschilden missen." Wel benadrukt de stichting blij te zijn dat de bomen elders in het centrum herplant gaan worden.

PER SALDO MEER GROEN

In een reactie op de brief van Transitie Boxtel zegt wethouder Eric van den Broek dat de inspraak van deze stichting onder meer heeft geleid tot meer vergroening in de uiteindelijke plannen op de Markt. ,,Door de platanen elders in en rondom het centrum te herplanten ontstaat er per saldo meer groen", aldus de wethouder. Bij het ontwerp van de fontein is volgens hem optimaal aandacht besteed aan duurzaamheidsaspecten.

,,Bij de planvorming rondom de Markt kun je het nooit iedereen helemaal naar de zin maken, maar er is nog nooit zoveel aandacht besteed aan inspraak en afstemming als in dit proces. We hebben heel erg veel partijen gesproken en hen ook nog een transparante terugkoppeling gegeven over wat er gebeurd is met de inspraak", aldus Van den Broek.