Afbeelding
Foto: Waterschap De Dommel

WATERSCHAP: 'BOKASHI, PILOT MET POTENTIE'

Brabants maaisel voor een gezondere bodem

De belangstelling voor bodemverbetering groeit, merkte waterschap De Dommel vrijdag tijdens een zogeheten Bokashi-middag in Boxtel. Zo'n negentig mensen kwamen naar de proeflocatie bij agrarisch ondernemer Van Pelt. Daar zagen zij hoe de Japanse methode waarmee organische restmateriaal als maaisel wordt verwerkt, het bodemleven en de waterkwaliteit in sloten en beken kan verbeteren. 'Een pilot met potentie', aldus het waterschap.

In het Japans betekent Bokashi 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. Anders dan bij composteren, werken Bokashi-hopen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in korte tijd om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het uitgereden worden over het land. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.

STERKERE GEWASSEN

Bij het gebruik van Bokashi stijgt het organische stofgehalte in de bodem, die daardoor langer water vasthoudt en minder bemesting nodig heeft. In zo'n vitale bodem groeien sterkere gewassen. Bovendien spoelen er minder meststoffen en gewasbeschermings­middelen uit in de sloot, wat beter is voor de waterkwaliteit. Voordelen dus voor zowel de agrariër als het waterschap; zeker voor landbouwpercelen op hoger gelegen (droge) zandgronden.

KLEINE KRINGLOOP

In september 2016 zette een loonwerker de Bokashi-hopen op voor het waterschap; hij gebruikte daarbij het maaisel dat vrijkwam bij onderhoudswerkzaamheden. Vrijdag werden de eerste resultaten bekeken. Met de pilot onderzoekt het waterschap de mogelijkheden voor boeren om deze bodemverbeteraar van maaisel toe te passen. Het gaat om het sluiten van de zogenoemde kleine kringloop. In dit proefproject werken de Brabantse en Limburgse waterschappen samen. Later dit jaar worden de eindresultaten verwacht.

FOTO ONDER: Deelnemers aan de Bokashi-middag in Boxtel bekeken vrijdag de Japanse manier van composteren met behulp van maaisel. (Foto: Waterschap De Dommel).