Vrijwilligers gingen zaterdagochtend aan de slag in De Scheeken om onderhoud te plegen op een voormalige 'gemeint' langs de A2. (Foto's: Ruud van Nooijen).
Vrijwilligers gingen zaterdagochtend aan de slag in De Scheeken om onderhoud te plegen op een voormalige 'gemeint' langs de A2. (Foto's: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

WERKDAG IN DE SCHEEKEN EN WANDELING DOOR DE GEELDERS

SPPiLL onderhoudt 'gemeint' en grenswallen

Opknappen en onderhouden van middeleeuwse gemeenschappelijk gronden in natuurgebied De Scheeken. Én de opening van een kartuizer grenswalwandeling in De Geelders. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) timmerde afgelopen weekeinde flink aan de weg.

In de middeleeuwen maakten inwoners van dorpen gebruik van gemeenschappelijke percelen: aangeduid als 'gemeene' bossen en gronden of gemeint. In Liempde waren die onder meer in natuurgebied De Geelders en De Scheeken te vinden. Afgelopen zaterdag zijn vrijwilligers gestart met het gezamenlijk onderhoud van een van de deze voormalige gemeenschappelijk terreinen. Het nieuwe SPPiLL-project heet D'n Liempdsen Gemeint.

WAARDEVOL

De gemeint was voor de middeleeuwse Liempdenaar waardevol. Er werd hout vandaan gehaald voor bouwmaterialen, maar ook om bakovens te stoken. Mensen lieten er vee grazen, maar er werd ook hei en ander plantmateriaal voor de potstallen gehaald. ,,Deze gronden leverden dus enerzijds belangrijke producten voor levensonderhoud, maar moesten anderzijds ook goed onderhouden worden om deze functie tot in lengte van jaren te kunnen blijven vervullen", zegt Lex Schregardus. Hij is voorzitter van de werkgroep Natuur- en Cultuurprojecten van SPPiLL. Samen met voorzitter Ad de Kort van de Natuurwerkgroep Liempde gaf hij zaterdagochtend het startsein voor de eerste werkdag waarvoor zich veertien vrijwilligers aanmeldden.

DIVERSITEIT

D'n Liempdsen Gemeint is een van de deelprojecten die SPPiLL uitvoert in het kader van het provinciale stimuleringsprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud. Gezamenlijk wordt gezorgd voor onderhoud van de voormalige gemeenschappelijke gronden. Een houtwal moet namelijk regelmatig gedund worden zodat de diversiteit groot blijft. De opbrengst van deze werkzaamheden – hout van onder meer eik, es en hazelaar voor de kachel en open haard – wordt verdeeld onder de deelnemers. Bedoeling is om een aantal keren per jaar een werkdag te organiseren.

De eerste werkdag vond zaterdagochtend plaats op de hoek Ooiendonksestraat/De Keel in natuurgebied De Scheeken. Eric van Oijen, coördinator van de werkgroep Kleine Landschapselementen van de Natuurwerkgroep Liempde, gaf vooraf uitleg over de werkzaamheden en hoe die veilig uitgevoerd konden worden

GRENSWALLEN

Als kenner bij uitstek van De Geelders én bestuurslid van Brabantse Bronnen nam Ger van den Oetelaar een dag later een groep geïnteresseerden op sleeptouw tijdens een tocht door het natuurgebied op de grens van Liempde, Boxtel en Schijndel. Daar is de vier kilometer lange wandelroute Het Speet geopend door wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. De grenswallen werden in vroeger eeuwen aangelegd door kartuizer monniken die in dit gebied woonden en werkten.

Na een ontvangst in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat toog het gezelschap naar de vorig jaar door SPPiLL-vrijwilligers herstelde schutskooi aan de Schutstraat. Tijdens de wandeling gaf Van den Oetelaar een toelichting op het project, de grenswallen en de historie van De Geelders.

FOTO LINKS: Ger van den Oetelaar (voorgrond), bestuurslid van de stichting Brabantse Bronnen en gebiedskenner bij uitstek van De Geelders, verzorgde zondagochtend een rondleiding door het natuurgebied.

Wethouder Peter van de Wiel (links) onthulde zondagochtend een informatiebordje over de nieuwe Kartuizer Grenswalroute in natuurgebied De Geelders.
Afbeelding