Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LEZING OVER STICHTING SOM OP 16 MAART

'Armoede Moldavische ouderen is mensonterend'

In de hal van het Liduinaziekenhuis is sinds vrijdag een foto-expositie ingericht. Op indringende wijze bracht fotograaf Erwin Vrensen uit Vught, ook werkzaam op mbo-school SintLucas in Boxtel, de schrijnende omstandigheden in beeld van ouderen in Moldavië. Hulporganisatie SOM biedt vanuit Nederland hulp in een deel van dit armste land van Europa.

Stichting Ouderenhulp Moldavië (SOM) heeft de voorbije vijftien jaren met onder meer steun van Wilde Ganzen, Cordaid en omroep Max een centrum voor dagopvang van 250 ouderen en een verpleeghuis met twintig bedden gerealiseerd in het Moldavische stadje Straseni. Ook is in die regio een thuiszorgteam actief dat tachtig senioren helpt. Bestuurslid Gerbert Smulders uit Boxtel zet zich, samen met zijn plaatsgenoten Patricia Jilesen en Elsbeth Brandt en nog heel veel anderen met hart en ziel in voor de stichting. Die heeft dit jaar een speciaal doel: 250 mensen vinden die jaarlijks 300 euro doneren en zo een dagopvangplaats adopteren. Dat is nodig omdat subsidiestromen eindigen.

Het drietal was vorig jaar in Straseni, een dorpje centraal in de voormalige Sovjetrepubliek, dat tussen Roemenië en Oekraïne ligt ingeklemd. ,,Het is een compleet ontwricht land met een hoge werkloosheid, lage lonen en slechte pensioenen. Jongeren verlaten hun geboorteland om elders geld te verdienen. Met als gevolg dat de ouderen vaak onverzorgd en eenzaam achterblijven", vertelde Smulders eerder in deze krant.

Tijdens het bezoek vorig jaar reisde Jiliesen, zelf werkzaam in de thuiszorg, mee met een van de teams die ouderen thuis hulp bieden: ,,En dan kom je op plekken die heel schrijnend zijn. De armoede is mensonterend. Maar desondanks zijn ouderen toch opgewekt en ook heel dankbaar voor de hulp die ze krijgen. En het enthousiasme van de medewerkers van de thuiszorgteams is aanstekelijk."

Om mensen over de streep te trekken ook geld te doneren, komt de directeur Veronica Timbalari van dagcentrum Sunrise in Straseni in maart naar Nederland om te vertellen over de hulporganisatie. Zij houdt donderdag 16 maart een lezing in verpleeghuis Liduina waar bezoekers welkom zijn. Vooruitlopend daarop is afgelopen week de foto-expositie van start gegaan.

Meer informatie? Kijk op www.ouderenzorgmoldavie.nl.

FOTO BOVEN: Vrijwilliger Patricia Jilesen uit Boxtel richt samen met fotograaf Erwin Vrensen in de hal van het Liduinaziekenhuis de expositie in met foto's van ouderenhulp in Moldavië. (Foto: Gerard Schalkx).