Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LEERLINGE ANGELASCHOOL ZET ZICH IN VOOR KANKERBESTRIJDING

Schaar in paardenstaartjes van Senne

HENK VAN WEERT

Op het moment dat juf Henriëtte met een schaar de klas binnenstapte, dook Senne weg. En nóg verder toen meester Jos ook nog de schaar pakte. Want haar lange haar doneren aan stichting Haarwensen was één. Maar dan moest wel de eigen kapster komen knippen op de Angelaschool. Gelukkig kwam Corjan op tijd...

Senne Cremers kreeg een blos op haar wangen op het moment dat alle andere leerlingen van de bovenbouw vrijdagmiddag tijdens het laatste lesuur groep zes van meester Daan binnenstapten. Eigenlijk zou alleen haar beste vriendin Sara te gast zijn op het moment dat Senne de opbrengst van haar geldinzameling voor KiKa (Kinderen Kankervrij) bekendmaakte. Én haar lange blonde lokken liet afknippen... Maar dat de hele bovenbouw ervan getuige wilde zijn, vond het meisje indrukwekkend.

In de familie- en vriendenkring kwam Senne al enige malen in aanraking met mensen die kanker kregen. Haar opa overleed zelfs aan de ziekte. En dus besloot de negenjarige leerlinge van de Angelaschool dat ze iets wilde doen om de


ziekte uit te bannen. Ze startte een geldinzameling én besloot het lange haar af te laten knippen zodat het gebruikt kan worden om een pruik van te maken. Een pruik voor een kind dat door de medische behandeling tegen kanker het haar verliest.

,,Mijn haar is niet genoeg voor één pruik. Bovendien moet het minimaal 30 centimeter lang zijn", vertelde zij haar klasgenootjes. En dus kreeg Murat van meester Daan de opdracht om met een lineaal te controleren of de ingevlochten staartjes lang genoeg waren. Natuurlijk was dat het geval, dat wust Senne zelf al lang. ,,Ongeveer 36 centimeter dus ruim voldoende", glunderde Murat.

744,19 EURO

Voordat kapster Corjan onder toeziend oog van de ouders van Senne en alle klasgenootjes en leerkrachten de schaar in de twee vlechten zette, maakte het meisje de opbrengst bekend van haar inzamelingsactie. Op het digibord schreef ze het bedrag. Van achter naar voren natuurlijk, om het spannend te houden: 19 cent en 44 euro. Maar glunderend plaatste ze er nog een zeven voor: 744,19 euro dus.

Een resultaat dat een daverend applaus opleverde. Logisch, want veel kinderen van de school hadden meegeholpen om deze opbrengst tot stand te brengen. Samen met familie en vrienden van Senne.

TWEEËNHALF JAAR

Hierna was het de beurt aan de kapster. In een mum van tijd hield Senne haar twee afgeknipte vlechtjes in haar handen. ,,Het duurt zeker tweeënhalf jaar voordat je haar weer is aangegroeid tot dezelfde lengte", vertelde Corjan. Haar blik in de spiegel verraste Senne even. ,,Het is wel wennen zo. Maar ook mooi. Het lijkt wel of ik een heel ander gezicht heb gekregen..."

Haar twee afgeknipte paardenstaartjes stuurt Senne in een enveloppe naar de stichting Haarwensen. Het ingezamelde geld wordt overgemaakt naar de bankrekening van KiKa.

FOTO BOVEN: Senne Cremers (9) toont de twee paardenstaarten die zojuist zijn afgeknipt. Ze doneert ze aan stichting Haarwensen om te gebruiken voor pruiken ten behoeve van kinderen die door de medische behandeling tegen kanker hun haar verliezen. (Foto: Gerard Schalkx).