Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'NOG DIT JAAR ZAAIEN EN OOGSTEN'

Voedseltuin verrijst op twee percelen van DKA

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,De natuur roept om actie. Als ik nu niet begin, kan er pas volgend jaar geoogst worden en dat is te laat. Terwijl er onder arme gezinnen grote behoefte is aan verse groenten." Projectleider Theodoor van Leeuwen van stichting Voedseltuin Boxtel gaf vorige week vrijdag dan ook opdracht aan loon- en transportbedrijf Van Pinxteren om het haagdoolhof van De Kleine Aarde te verwijderen. Op die plek verrijst een deel van de tuin. Het andere gedeelte komt op de plek waar nu de Ecowoning staat.

De partijen die samen 't Collectief vormen, lichtten vrijdagmiddag hun plannen toe tijdens een informatiemarkt. 's Ochtends klonk het startsein voor de eerste werkzaamheden. Het haagdoolhof werd met een loader van de firma Van Pinxteren weggehaald. Enkele uren nadat het werk van start ging, legde de gemeente Boxtel de werkzaamheden stil vanwege de veiligheid. Zij vond het niet wenselijk dat er gewerkt werd terwijl er mensen op het terrein waren voor de markt. ,,Daar had ik al rekening mee gehouden. De werkzaamheden zouden ruim voor de markt stoppen", legt Van Leeuwen uit. Dinsdag werden de activiteiten hervat en inmiddels is het doolhof verwijderd. De oogst van de tuin is bedoeld voor cliƫnten van Voedselbank Boxtel.

ECOWONING

Uiteindelijk komt de voedseltuin op twee stukken grond die dicht bij elkaar liggen: de plek waar het haagdoolhof stond (3.500 vierkante meter) en het perceel met de Ecowoning (3.200 vierkante meter). Nabij de bolwoning wordt een kas geplaatst. Het eco-perceel kan pas over een jaar in gebruik worden genomen, verwacht Van Leeuwen. ,,Daar moet nog veel gebeuren." Een aantal objecten op die plek wordt verwijderd, zoals een eik en de Ecowoning. Laatstgenoemde verhuist naar alle waarschijnlijk naar Boekel, waar wordt gebouwd aan een proeftuin voor wonen in de toekomst.

Van Leeuwen geeft aan dat er verschillende vrijwilligers voor de voedseltuin zijn gevonden. Hij heeft ook contact gelegd met ContourdeTwern om vluchtelingen op het terrein te laten werken. Helicon, de partner van 't Collectief waar de voedseltuin onder valt, zorgt voor het teeltplan. ,,We staan te trappelen om te starten", aldus Van Leeuwen. Belangstellen die ook als vrijwilliger aan de slag willen, kunnen zich bij hem melden via 06-38 12 04 01 of e-mailadres tvleeuwen@xs4all.nl.

FOTO LINKS: Een medewerker van loon- en transportbedrijf Van Pinxteren verwijderde vrijdag het haagdoolhof op het terrein van De Kleine Aarde.