Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Kolderzitting

over vernieuwd

dorpshart Liempde

Café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein in Liempde stroomt elke carnavalszondag vol voor de gratis toegankelijke kolderzitting van blaasorkest Op Naor d'Honderd. Zondag 26 februari om klokslag 10.30 uur – of een Liempds kwartiertje later - klinkt voor de 26e keer het startschot voor een hilarisch ochtendprogramma. Het thema: 'Hullie! Zullie! En wèllie dan?'.

Tussen de everzwijnen in de Kasterense bossen en de nog los te laten edelherten in De Scheeken is het centrum van Liempde danig op de schop gegaan. Aannemer Jan van den Boomen heeft evenemententerrein D'n Tip uitgegraven om een ondergronds bergbezinkbassin te bouwen; jaarlijks terugkerende festiviteiten moesten elders hun heil zoeken. Maar dit jaar is D'n Tip beschikbaar. ,,Maar vanwege de betonnen ondergrond kan het fierljeppen in de toekomst wel vergeten worden", zegt initiatiefnemer Gerard Schalkx. Elders in hartje Liempde bestaat het gevaar dat scheurneuzen het vernieuwde wegdek als uitdaging zien om als rallyrijders los te gaan.

Ploegersland maakt zich op voor carnaval en kiest voor het motto 'Liemt makt gin verschil'. Schalkx: ,,Het roept voor velen de vraag op voor wie het geen verschil maakt. Voor hullie? Zullie? En wèllie dan? Welke grote verschillen zal dit alles voor de Liempdenaren opleveren? Het maakt wel degelijks iets uit of er wilde zwijnen of edelherten op je afkomen in het gastvrij hart van Het Groene Woud."


Van Abeelen

regeert óók over

De Vivantjes

Niet alleen prinsenvereniging De Ploegers wordt geregeerd door leden van de familie Van Abeelen. Oók de Liempdse carnavalsvereniging De Vivantjes heeft drie nichtjes met dezelfde achternaam aan het roer staan. Carlijn van Abeelen (25) werd gekozen tot gravin en haar nichtjes Jessica (23) en Amber (20) vervullen respectievelijk de rol van hofdame en hofnar.

Ze zijn 'ergens in de verte' familie van elkaar. De Liempdse prins Populus I & II en de nichtjes die bij De Vivantjes de scepter zwaaien. ,,Maar meer ook niet. Het is wél heel leuk dat er tijdens het jubileumjaar - want het openbaar carnaval bestaat vijftig jaar - vijf hoogheden de naam Van Abeelen dragen", zegt Jessica.

Een speciale commissie van De Vivantjes vraagt ieder jaar 'een buitenstaander' om graaf of gravin te worden tijdens het kolderfeest. ,,De vereniging nodigt elk jaar een niet-lid uit voor de eretitel. Zo hoopt ze nieuwe mensen aan te trekken. Een gravin van buiten de verenging brengt namelijk weer andere carnavalsvierders op de been", aldus Jessica.

Carlijn: ,,Eigenlijk is het niks voor mij. Gravin zijn. Ik wil eigenlijk nooit op de voorgrond staan." Toch vindt ze het een eer om de rol te vervullen. ,,Op deze manier kan ik De Vivantjes promoten en misschien voor jonge aanwas zorgen. Ik wil laten zien dat het heel gezellig is bij de vereniging. Je voelt je altijd heel welkom en je bent echt niet verplicht om steeds overal bij te zijn."

OP MAAT GEMAAKT

Ook al zijn de drie meiden nog geen lid van De Vivantjes, ze zijn wel échte carnavalsvierders. ,,Het is altijd één groot feest", lacht Carlijn. Met een knipoog: ,,Veel gezelligheid, veel drinken en dan opstaan met een kater én weer door." Jessica knikt: ,,Er heerst een ongedwongen sfeer en ook al ga je alleen. Je komt altijd iemand tegen."

Amber vindt vooral het verkleden leuk. ,,Het maakt niet uit hoe je er uit ziet. Het is altijd goed." Dit jaar hoeven de nichtjes niet na te denken over hun outfit. ,,Die is helemaal op maat gemaakt door Ans Kastelijn uit Liempde. En tijdens carnaval wast ze élke dag ons kostuum, zodat we er piekfijn uit zien."

De Vivantjes is naast De Ploegers de grootste carnavalsvereniging in Liempde. Haar 'vaste honk' is café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat. ,,Eerder organiseerden we het levend bierpulschuiven, daar is een feestmiddag op carnavalsdinsdag bijgekomen", vertelt Carlijn. Dit keer staat die in het teken van Las Vegas. ,,Er valt dus van alles te winnen."

De club, die bestaat uit ongeveer 25 leden, is ook buiten het leutfeest actief. ,,Het hele jaar door treffen we elkaar tijdens evenementen in De Durpsherberg. Met De Vivantjes heb je dus áltijd wat te doen."

FOTO LINKS: Carlijn, Jessica en Amber van Abeelen (v.l.n.r.) regeren over carnavalsvereniging De Vivantjes. (Foto: De Vivantjes).