Afbeelding
Foto: De Ploegers

Liempdse Bergstraat transformeert in Prinsengracht

'Carnaval in Ploegersland leeft volop'

LONNEKE HOONDERT

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Liempds openbaar carnaval werd er een heel bijzondere leutvorst gekozen. Prins Populus I & II, de tweelingbroers Eugène en François van Abeelen, regeert over Ploegersland. Eén prins in twee gedaanten. ,,Een dubbele persoonlijkheid, maar we zijn eigenlijk precies hetzelfde. Zoals het motto al zegt: 'Liemt makt gin verschil'. We hebben alleen een andere vrouw", lacht de pretpotentaat.

Naast de ondersteuning van adjudanten Harald Verhoeven en Anton Hermes, wordt de prins bijgestaan door jeugdprins Jenske (Jens Broeders) en zijn adjudant Bart Roovers en prinses Sennie (Senna Smulders) en haar adjudant Mirte Franken. Allemaal carnavalsvierders in hart en nieren. ,,Tijdens carnaval op vakantie gaan? Dat zullen we nóóit doen", zegt Eugène stellig. ,,Met al je vrienden om je heen plezier maken, dáár draait het om."

Carnaval vieren als prins is wel een tikkeltje anders dan gebruikelijk. ,,Je staat in het middelpunt van de belangstelling en je wordt geleefd. Maar we hoeven er alleen maar te zijn. De verschillende commissies van De Ploegers regelen alles voor ons. Petje af." Dat de titel slechts één jaar gedragen mag worden, vinden François en Eugène niet erg. ,,Het kan immers nooit zo leuk zijn als de eerste keer en ik gun ook een ander het plezier. Door elk jaar een nieuwe prins te kiezen, breng je ook steeds nieuw volk op de been. Dat is óók belangrijk."

PRINSENGRACHT

Prins Jenske won zijn titel dankzij het ludieke plan om de Bergstraat om te dopen tot Prinsengracht. Populus I & II woont namelijk in dezelfde straat. Dat naambordje wordt morgen, vrijdag 24 februari, om 14.30 uur feestelijk onthuld. Jens vindt het wél spannend om dan het woord te nemen. ,,Maar dat wordt gelukkig steeds minder eng."

Jens zwaait samen met prinses Sennie de scepter over het jeugdcarnaval. Want vanwege het jubileumjaar zijn er ook twee kindervorsten. ,,We verdelen netjes onze toespraken", vertelt Senna. ,,Ik vind alles leuk aan carnaval, maar vooral de kinderoptocht én dat ik straks bovenop de grote prinsenwagen mag staan." De prinses brak recent haar arm. ,,Het doet wel pijn, maar ik kan in de polonaise nog steeds mijn rechterarm gebruiken."

Het openbaar carnaval in Ploegersland leeft volop en Liempde staat de komende dagen een bomvol leutprogramma te wachten. ,,Dat is wel eens anders geweest. Eerst was er enkel een raad van elf die alles moest regelen. Dat was zoveel werk, dat het lastig was mensen te motiveren", zegt Eugène. Een aantal jaren geleden werd het gastgevolg geïntroduceerd en uiteindelijk werden verschillende commissies gevormd. Dát bleek een schot in de roos. ,,Een gouden zet, want daardoor zijn er nu meer dan zeventig Liempdenaren betrokken bij de organisatie en wordt het carnavalsfeest heel breed gedragen in de gemeenschap. Het leeft onder de inwoners en dat is fantastisch."

FOTO BOVEN: De Liempdse Bergstraat wordt tijdens het leutfeest omgedoopt tot Prinsengracht. Niet alleen Prins Populus I & II woont daar, óók jeugdprins Jenske. (Foto: De Ploegers).


Loeriefoepe

Voor het vierde jaar op rij wordt in Ploegersland de dweiltocht Loeriefoepe gehouden. Dit jaar hopen de organisatoren ook publiek van buiten Liempde te trekken. Om de deelnemers van dienst te zijn qua verkeersveiligheid wordt samengewerkt met taxicentrale De Meierij. Via de Facebookpagina van Loeriefoepe Liempde kunnen mensen een button downloaden en tegen een gereduceerd tarief een taxi bestellen. ,,Bob gaat dus ook Loeriefoepe", grinnikt Henk Keijsers, een van de initiatiefnemers.

De hoogheden van Ploegersland en hun adjudanten. (Foto: Hans van Doorn).