Luc Bormans (links) en Corné den Ouden figuren als Vadertje T. en Blindganger. Zondag te zien in de Oggelvorsenpoel... (Foto: Peter de Koning).
Luc Bormans (links) en Corné den Ouden figuren als Vadertje T. en Blindganger. Zondag te zien in de Oggelvorsenpoel... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OGGELLEUTERS DOEN VERSLAG UIT ESCH:

Vadertje T. knalt door
in de Oggelvorsenpoel

Jongeren die vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling, het is een bekend fenomeen. In de Oggelvorsenpoel lijkt het illegaal afsteken van vuurpijlen en kanonslagen echter tot ver in 2017 de nieuwe trend. Het gerucht gaat zelfs dat dit doorgaat tijdens de carnavalsoptocht in Esch. Carnavalsvereniging De Oggelleuters doet exclusief verslag...

Al weken rommelt het, in letterlijke zin, in de altijd zo rustige Essche straten. Waar normaal gesproken de rust binnen enkele uren na de jaarovergang terugkeert, blijft het vuurwerk nu klinken in het dorp. De vreugdeknallen die tijdens de jaarwisseling voor veel vrolijkheid zorgen, geven nu ergernis en irritatie. De politie zit naar eigen met de handen in het haar en krijgt maar geen grip om de veroorzaker van deze overlast. ,,Al weken zijn wij aan het jagen op de persoon die de stilte verstoort in onze gemeenschap", aldus de woordvoerder van de politie. ,,Het lijkt echter meer en meer op een spokenjacht." Ook burgemeester Jeannette Zwijnenburg verzucht dat deze 'stadse fratsen' niet passen bij Esch.

De dorpsbewoners zelf durven alleen anoniem hun vermoedens en waarnemingen te delen met De Oggelleuters. Opmerkelijk genoeg voldoet het hieruit ontstane beeld van de dader niet aan de verwachting. Geen groepen opgeschoten jongeren, maar een verlegen, enigszins verwarde en duidelijk oudere man zou verantwoordelijk zijn voor de knallen. ,,Zijn handen beefden en de man kreeg het lont maar met moeite aan", aldus een dorpsbewoner. ,,Het weglopen had meer weg van sluipen en de man struikelde daarbij bijna over zijn eigen baard."

Op grond van de getuigenissen wisten de leden van De Oggelleuters de dader op te sporen en lieten hem zijn verhaal doen. Vadertje T. – zijn volledige naam is bekend bij de carnavalsvereniging - gaf aan dat hij niet anders dan normaal vuurwerk afsteekt tijdens Oud en Nieuw en leek zich van geen kwaad bewust. De opmerking dat de jaarwisseling al lang voorbij is, leidde tot grote verwarring en een onsamenhangend verhaal over 'deurspeulen'.

Het enige zinnige deel dat De Oggelleuters nog wisten op te tekenen uit de mond van T. was dat hij tijdens de carnavalsoptocht in de Essche straten er nog eens lustig op los wil knallen. De Oggelleuters nodigen belangstellenden uit om dat spektakel te komen bekijken. De optocht start zondag 26 februari om 12.11 uur.

FOTO BOVEN: Luc Bormans (links) en Corné den Ouden figureren als Vadertje T. en een Blindganger. Met de andere Oggelleuters zijn ze zondag te zien in de Oggelvorsenpoel. (Foto: Peter de Koning).