Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRANK WESTEROP PENDELT VAN AMSTERDAM NAAR EENDENGAT

Uitbundige 'Indendammer' viert 22 jaar carnaval in Eendengat

D'n Indendammer. Dat is de bijnaam die Frank met trots draagt. En die hem doet beseffen dat hij nog lange tijd in Eendengat zal blijven komen. Door vriend Rob de Nijs ('niet de zanger, hoor') werd hij in 1996 uitgenodigd om carnaval in het Brabantse Boxtel te komen vieren. Omdat hij dit feest altijd al eens had willen meemaken, reageerde hij meteen enthousiast. ,,Ik keek tijdens die eerste keer mijn ogen uit", blikt Frank terug.

Terwijl vriend Rob in de loop der jaren steeds minder zin kreeg in het vieren van het leutfestijn, leerde Frank steeds meer mensen kennen. En steeds vaker kreeg hij de opmerking dat de raad van elf wellicht wat voor hem zou zijn. ,,Ik was een keer tijdens de herfst op de Markt in Boxtel en zag daar een kraampje van Stichting Openbaar Carnaval (SOC). Ik heb daar toen gepraat met Fred van Dijk, destijds actief als president. Fred vertelde dat je geschikt bent voor de raad van elf als je mensen enthousiasmeert. Daar herkende ik me wel in. Na een paar gesprekken met de SOC besloot ik me aan te melden."

En daar heeft de Amsterdammer nooit spijt van gehad. Met veel plezier stapt hij met enige regelmaat in de trein naar Boxtel om deel te nemen aan allerlei carnavaleske activiteiten. Hij heeft hier inmiddels veel vrienden en evenzoveel logeeradressen waar hij terecht kan in de periode rondom carnaval.

HOOGTEPUNTEN

Het 22-jarige carnavalsleven van Frank kent vele hoogtepunten. ,,Voordat ik bij de raad van elf zat, ging ik naar de maandagmiddagreceptie in café Becoloth. Ze hadden een eigen leutvorst: prins Karel. Dat was altijd heel gezellig."

Tegenwoordig noemt Frank het Hofpleinfeest in sporthal De Dommel één van de leukste momenten tijdens het kolderfeest. ,,Als ik daar ben, zie ik veel bekenden. Leden van carnavalsverenigingen, maar ook mensen die ik heb leren kennen voordat ik me aansloot bij het gevolg van de prins. Het Hofpleinfeest is voor mij één grote reünie."

Ook de Grote Eendentrek, al zwaaiend vanaf de prinsenwagen, wordt door Frank als één van de hoogtepunten betiteld. Hij vertelt dat het lidmaatschap van de raad van elf verantwoordelijkheid met zich meebrengt. ,,We zijn gebonden aan een strak protocol. Over alles is nagedacht. We hebben zelfs een vaste plek in de polonaise."

Opvallend is met hoeveel liefde D'n Indendammer over het 'feest der feesten' vertelt. Dat deed hij óók tijdens de Waggelrevue waar Frank met succes debuteerde in de buutton. Als tonprater kroop hij in de huid van stadsgids Johnny die de Boxtelse raad van elf een fictieve rondleiding door Amsterdam geeft. Natuurlijk is zijn smakelijk Mokums dialect...

Binnenkort viert Frank, naast zijn twee keer elfjarig carnavalsjubileum, zijn 55e verjaardag en het feit dat hij 33 jaar werkzaam is als buurtagent in de hoofdstad. Allemaal mijlpalen met een carnavalesk tintje. Frank viert deze speciale momenten tijdens een feest met zijn Amsterdamse én zijn Boxtelse vrienden.

FOTO BOVEN: Frank Westerop, de Amsterdamse politieagent met de langste staat van dienst in de Eendengatse raad van elf, poseert op een van zijn favoriete plekjes in Boxtel: nabij de slotgracht van kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning).


Ruim 20 optredens
op Waggelpodium

Tijdens een avondvullend programma schotelt De Aggemarvanhuisaf Band, samen met tal van verrassende zangers van uiteenlopende pluimage, bezoekers van het Waggelpodium zaterdag 25 februari een 'fout fistje' voor.

De muzikale optredens in grand café Rembrandt (Rechterstraat) worden afgewisseld met enkele ludieke intermezzo's. Vanaf 20.30 uur verzorgen zo'n zeventien lokale artiesten ruim twintig optredens. Henny van den Boom presenteert het programma; de toegang is gratis.


PRETSNIPPERS

Eendengat vlagt

Het centrum van het Boxtelse spotrijk Eendengat is al flink rood en wit gekleurd. Kleine banieren sieren de lantaarnpalen. En tal van winkeliers, horecaondernemers en bewoners hebben de in 2014 geïntroduceerde carnavalsvlag uitgestoken. Wie in het bezit van zo'n dundoek wil komen, kan terecht bij Op Maat Kledingreparatie aan de Prins Hendrikstraat. Daar is de vlag voor 19,95 euro te koop.

Carnavalesk rikken

Een gratis toegankelijk riktoernooi voor carnavalsvierders. Dat loopt vrijdag 24 februari vanaf 16.33 uur van stapel in café D'n Boer aan de Corpus. Daags voor de start van de leutvierdaagse zijn er diverse leuke prijzen te winnen.

Zaaltje 1900

Café D'n Boer aan de Corpus wordt zaterdagavond 25 februari voor even omgetoverd tot Zaaltje 1900. Dit was in het vroegere hofpaleis Bellevue een favoriete plek waar muziekkapellen graag van zich lieten horen. In D'n Boer wordt die gezelligheid van toen vanaf 20.33 uur letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen door de Mannen van Weleer, De Volle Bloas en Een(d)dagsorkest HODO.