Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

GEEN CARNAVAL IN GEMONDE ZONDER DE BLAUW BEKKE

Meedoen voor de lol, niet de prijzen...

WENDY VAN LIJSSEL

Als Mullukzuipertjesland carnaval viert, is ook carnavalsclub De Blauw Bekke weer van de partij. De puur Gemondse groep neemt voor de 36e keer deel aan de optocht, die zaterdag 25 februari door de straten van het dorp trekt. Zoals vaker haakt het gezelschap in op iets wat speelt in het dorp, ook dit jaar...

De oprichting van carnavalsvereniging De Blauw Bekke in 1981 is eigenlijk een uit de hand gelopen geintje dat voortduurt tot de dag van vandaag. ,,Hoewel de optocht eind jaren zeventig gedomineerd werd door deelname van buurtverenigingen, deden wij als vriendengroep met de optocht mee. Aansluitend waren we vooral te vinden in zaal De Schuif. Met een slokje op namen we daar in die dagen een blauw tafelkleed mee, waarna er op de afterparty bij iemand thuis met een blokkwast een wit smoeltje op werd geverfd. Vervolgens noemden we ons De Blauw Bekke", lacht Harry Geerts, die er al vanaf het eerste moment bij is.

Hoewel de oprichting en de naam in een opwelling bedacht werden, was er ook een diepere gedachte. ,,We wilden als groep meer uitstraling door het dragen van dezelfde kleding en het plan was om ook meer jeugd te motiveren om mee te doen", blikt Geerts terug. Iets wat overigens lukte... ,,Het was in die tijd een ongeschreven regel dat deelname aan de optocht vooral gebeurde met de buurtvereniging. Jongeren van 15 of 16 jaar haakten echter op enig moment af. Je zag dus steeds minder jeugd in de optocht. Als er één schaap over de dam is, komen er echter vanzelf meer en dat gebeurde ook", weet Geerts, refererend aan onder andere De Frommels.

KINDERLOOS

Er veranderde de afgelopen decennia meer. ,,Toen we begonnen waren we twintigers en kinderloos. Aansluitend kwamen er kinderen en momenteel hebben we 23 leden en zijn we wederom kinderloos. Die zijn intussen groot en vieren zelf carnaval of ze zijn nog aangesloten, maar geen kind meer", verduidelijkt Geerts.

Onveranderd is clublokaal De Schuif aan de Dorpstraat, het plezier en deelname aan de optocht. ,,We doen dit jaar voor de 36e keer mee. Rondom Nieuwjaar hadden we een eerste vergadering bij De Schuif waar vaak pas na elf uur 's avonds het idee geboren wordt. De dames zorgen voor de kleding en de heren zijn er voor het betere knutselwerk. We realiseren alles zo goedkoop mogelijk en zijn van het hergebruik", doet Geerts uit de doeken.

Natuurlijk werden in de loop van de jaren diverse prijzen in de wacht gesleept. ,,Wij gaan niet voor de prijzen, maar voor de lol", stelt Geerts. Zoals vaker wordt ook dit jaar ingehaakt op iets wat speelt in het dorp. Verklappen doet Geerts niets, hoewel hij een tipje van de sluier wel wil oplichten. ,,Het heeft iets te maken met de optocht en de overlast die we eerder hadden van zuip- en herriewagens."

Over een te verwachten prijs dit jaar en de toekomst is hij kort. ,,Als we in de top tien eindigen is het goed." En: ,,Zolang we er plezier in hebben, 'scharrelen' we de komende jaren gewoon verder."

FOTO LINKS: Groepsfoto van De Blauw Bekke voor zaal De Schuif, gemaakt tijdens het 33-jarig bestaansjubileum. (Foto: De Blauw Bekke).