Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JEUGD MULLUKZUIPERTJESLAND HEEFT VEEL ZIN IN CARNAVAL

'Iedereen mag gek doen in Gemonde'

WENDY VAN LIJSSEL

Robin Schneider, Elke van de Sande, Jelke Schellekens en Sjors van Lieshout uit Gemonde werden vorige maand tijdens de 1+1=Elf Sjow geïnstalleerd als prins, prinses, adjudant en burgemeester. Samen met de wijze raad, de dansdurskes en alle andere liefhebbers van carnaval gaan zij er in Mullukzuipertjesland een geweldig feest van maken. Iets waar ze al weken zin in hebben...

Terwijl in omliggende kernen tijdens carnaval volwassenen de scepter zwaaien, is de sleutel van Gemonde - tijdens carnaval natuurlijk beter bekend als Mullukzuipertjesland - stevig in handen van de jeugd. Kinderen van groep 7 en 8 van de Sint-Lambertusschool krijgen jaarlijks de gelegenheid om een gooi te doen naar de titel prins, prinses, adjudant of burgemeester, lid te worden van de wijze raad of mee te doen als dansdurske en het feest zo optimaal mee te beleven.


Kinderoptocht trekt door straten van Gemonde

Het is in Gemonde al jaren een goede gewoonte het carnavalsfeest te openen met de grote optocht van basisschool Sint-Lambertus. Morgen, vrijdag 24 februari zal de bonte stoet weer door Mullukzuipertjesland trekken.

De kinderen van de Sint-Lambertusschool zijn al weken druk in de weer met de voorbereidingen. Met broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes, klas- en buurtgenootjes wordt gewerkt om op vrijdagmiddag vóór carnaval zo leuk en origineel mogelijk voor de dag te komen. Natuurlijk krijgen ze daarbij hulp van hun ouders. Toch heeft de jury laten weten dat er speciaal gelet zal worden op de eigen inbreng van de kinderen. Het is tenslotte een kinderoptocht…

Om 13.15 uur zal de stoet met veel kabaal vertrekken vanaf de speelplaats van de school. Na een tocht van een uur door Gemonde worden de kinderen op school onthaald op oliebollen en limonade. Vervolgens zullen de prijzen worden uitgereikt.


Ouwemullukzuipersbal

De Gemondse afdeling van de KBO organiseert maandag 27 februari voor de derde keer het Ouwemullukzuipersbal in café De Schuif aan de Dorpstraat. Het carnavalsfeest duurt van 14.00 tot 18.00 uur en is gratis toegankelijk. Smartlappenkoor Gimmese Smart en de Gimmese Kapel treden op. Aan het eind van de muzikale middag reiken prins Robin en prinses Elke de looie medaille uit aan de mooist verklede bezoeker.

Het is niet alleen een kwestie van jezelf opgeven. Titelkandidaten dienen zich te presenteren aan een (groot) publiek tijdens de 1+1= Elf Sjow. Na een middag vol muziek en acts werden prins Robin, prinses Elke, adjudant Jelke en burgemeester Sjors gepresenteerd én aansluitend geïnstalleerd. Het viertal is geboren en getogen in Gemonde en het behoeft natuurlijk geen betoog dat ze allemaal van carnaval houden.

DE AANHOUDER WINT

Prins Robin en prinses Elke zitten in groep 8 bij juffrouw Janneke en meneer Peter. Beiden waren verleden jaar al actief bij De Mullukzuipertjes. ,,Ik was burgemeester maar wilde ook toen al prins worden", vertelt Robin. De aanhouder wint. Hij presenteerde zich als tonprater. De mededeling het niet eng te vinden om als prins toespraken te moeten houden is derhalve geen verrassing. ,,Carnaval is leuk omdat we feest vieren met elkaar", laat Robin weten.

Iets wat ook Elke vindt: ,,Iedereen mag gek doen en het is gewoon gezellig", stelt ze vast. Verleden jaar was ze dansdurske maar wilde stiekem toen al prinses zijn. Na een presentatie als veelzijdige prinses, mocht ze uiteindelijk de kroon op haar hoofd zetten. ,,Ik verheug me op alles, maar zeker ook op het Meeaander Ontbijt", doet ze uit de doeken.

SLEUTEL VAN HET DORP

Burgemeester Sjors en adjudant Jelke krijgen les in groep 7 van de juffen Chantal en Janneke. Zij doen beiden voor het eerst mee. ,,Ik wilde graag burgemeester worden omdat ik dan niet na hoef te denken over wat ik draag met carnaval. Dat is nu geregeld", grapt Sjors. Hij presenteerde zich als quizmaster en zal in zijn functie als burgemeester de sleutel van het dorp aannemen.

De optocht door Mullukzuipertjesland en op de wagen staan is iets wat hij, 'superleuk' vindt want: ,,Dan gaan we lekker met confetti gooien." Haar playbackact én bijdrage aan de act van een ander groepje zorgde ervoor dat Jelke deze carnaval de titel adjudant voor haar naam mag zetten. ,,Als adjudant mag ik de scepter vasthouden. Ik hoef geen toespraken te houden", weet ze. ,,Ik heb zin in het hele carnaval want ik vind alles gezellig." Het woord gezellig valt veelvuldig. Allemaal willen ze er met de andere Mullukzuipertjes een groot - én gezellig! - feest maken.

FOTO ONDER: Adjudant Jelke Schellekens, jeugdprinses Elke van de Sande, jeugdprins Robin Schneider en burgemeester Sjors van Lieshout (v.l.n.r.). (Foto: Albert Stolwijk).