Als het aan verschillende lokale partijen ligt, wordt de dinosaurus dé aanjager van de Boxtelse economie. Tijdens de inspiratieavond over recreatie en toerisme werd dit idee positief ontvangen. (Foto: Peter de Koning).
Als het aan verschillende lokale partijen ligt, wordt de dinosaurus dé aanjager van de Boxtelse economie. Tijdens de inspiratieavond over recreatie en toerisme werd dit idee positief ontvangen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VORM GEVEN AAN VISIE TOERISME EN RECREATIE 2017-2021

Boxtels motto: authentiek en innovatief

Activiteitenboerderij 't Dommeltje vormde gisteravond het decor voor een inspiratieavond over toerisme en recreatie in de gemeente Boxtel. Ruim veertig mensen die actief in deze sector, dachten mee over de visie, die begin april aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd en waarmee Boxtel nóg beter op de kaart moet worden gezet.

Met het toerisme in Nederland en met name de provincie Noord-Brabant is het goed gesteld, meldde wethouder Peter van de Wiel in zijn openingswoord. ,,Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat het aantal overnachtingen en bestedingen in deze provincie is toegenomen. Daar moeten we op inspelen. Belangrijk daarbij is om te focussen. Wie niet kiest, wordt niet gekozen."

Dat werd onderstreept door Siu Fong Luc, student International Tourism Management and Consultancy aan de NHTV in Breda. Hij deed onderzoek naar toerisme in de gemeente Boxtel. Onderdeel van zijn analyse was een 'mystery visit' aan Boxtel, die hij op 3 januari aflegde. Hij kreeg het gevoel dat de beleving in de gemeente Boxtel met name in de regio Kampina en bij oertijdmuseum De Groene Poort zit. ,,Ik ben van mening dat er buiten deze twee trekpleisters weinig beleving is in Boxtel om een groot publiek aan te trekken. Dit zou een verbeterpunt kunnen zijn. Het zou interessanter zijn als het dorp een thema zou dragen", schrijft de student in zijn onderzoek.

HELDER PROFIEL

'Authentiek & innovatief', 'Uitbreiding doelgroepen: ondernemend paars' en 'Uitbreiding verblijfsrecreatie: shortbreaks'. Dit zijn de drie belangrijkste speerpunten in de voorlopige toeristisch-recreatieve visie 2017-2021. ,,De gemeente Boxtel wil vanuit haar eigenheid en eigen kracht ook haar bijdrage leveren aan het versterken van de toeristische en recreatieve sector. Hiervoor is het van belang om heldere keuzes te maken en een helder profiel te kiezen", zo is in de visie te lezen. Hierdoor wordt het makkelijker om van meerwaarde te zijn voor lokale, regionale en provinciale samenwerkingsverbanden. Uit onderzoek van marketingorganisatie VisitBrabant blijkt dat de keuze voor een thema zorgt voor hogere bezoekersaantallen en betere verbindingen. Voorbeelden zijn de themajaren Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch, die zorgden voor een recordaantal bezoekers in de provincie.

In de voorlopige visie is al een motto te lezen dat volgens de gemeente past bij Boxtel: authentiek en innovatief. ,,Dit motto haakt aan op de authenticiteit die Boxtel uitstraalt en de voortdurende inzet op innovatie en duurzaamheid." Ook over de doelgroep is in de visie nagedacht, met hulp van het Brand Strategy Research Model van de Vereniging van Recreatieondernemers in Nederland: ondernemend paars. Deze doelgroep laat zich graag verrassen en inspireren, met name door cultuur.

DE GROENE POORT

Tenslotte blijkt in de provincie Brabant een tekort aan verblijfsrecreatie. Dat betekent dat er nog winst valt te halen in deze markt, zo staat geschreven in de voorlopige visie. Boxtel telde in de periode 2010-2015 29.350 overnachtingen per jaar. ,,Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van innovatieve en duurzame verblijfsrecreatie", stelt de gemeente Boxtel. Zo is de verblijfsrecreatie overwegend kleinschalig van karakter en nog niet aanwezig aan de Boxtelse kant van de Kampina.

Hoe kan Boxtel op toeristisch nóg beter op de kaart gezet worden? Daarover werd gisteravond aan vijf tafels gediscussieerd door de deelnemers. Het motto 'Authentiek en innovatief' vond veel weerklank. Duidelijk was ook dat de lancering van een virtuele ontdekroute waarbij kinderen en volwassenen met mobiele telefoons en tablets op zoek gaan naar dinosaurussen, werd toegejuicht. Het aansluiten bij thema's van de provincie werd als kansrijk gezien. Een aantal deelnemers opperde het idee om 'De Groene Poort' als structureel thema te kiezen, als verwijzing naar het gedachtegoed van De Kleine Aarde en duurzaamheid.

De gemeente riep de deelnemers aan de avond op zitting te nemen in de werkgroep die alle input verwerkt tot een definitieve toeristisch-recreatieve visie. Het document wordt in april aangeboden aan de gemeenteraad.