MEDIO 2018 MOET VERBOUWING KLAAR ZIJN

Michaëlschool krijgt grondige metamorfose

LONNEKE HOONDERT

Een uitnodigend en in het oog springend gebouw: dát heeft Saltho Onderwijs voor ogen met de verbouwing van de Michaëlschool op het terrein van De La Salle aan de Schijndelseweg. Een deel van het gebouw, dat dateert uit 1955, wordt gerenoveerd. Een ander deel wordt gesloopt. Daarvoor komt nieuwbouw in de plaats. Medio 2018 hoopt het schoolbestuur het nieuwe gebouw in gebruik te kunnen nemen.

De verbouwing van de Michaëlschool stond al een paar jaar op de planning. In 2015 nam de gemeente Boxtel de metamorfose van het gebouw op in de begroting. Saltho Onderwijs diende een programma van eisen in bij de gemeente. De vernieuwde Michaëlschool zou eigenlijk eind 2017 klaar moeten zijn. Dat streefpunt wordt niet gehaald. ,,Er was simpelweg meer overleg nodig, maar de neuzen staan nu dezelfde kant op", zegt schoolleider Frans Jaspers. De eisen van het schoolbestuur werden uiteindelijk goedgekeurd. In september startte vervolgens de selectieprocedure voor architecten.

In het uiteindelijke plan is er ruimte voor 175 leerlingen, waarvan twintig in de basisschoolleeftijd en 155 jongeren die voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs volgen. Dat zijn er vijftig minder dan eerst beoogd was. Het aantal werd bijgesteld aan de hand van gegevens waaruit blijkt dat het leerlingenaantal in de toekomst zal dalen.

SECOND OPINION

De eerste schetsontwerpen zijn klaar en werden woensdag door Henk Elzerman van Marquart Architecten uit Raamsdonksveer voorgelegd aan de welstandscommissie van de gemeente. Die was positief. ,,Een mooi plan. De school krijgt een goede uitstraling en eigen gezicht."

De gemeente Boxtel trekt ruim 2,5 miljoen euro uit voor het ambitieuze project. Het schoolbestuur draagt 200.000 euro bij en betaalt ook de bouw van een grote kas. Die gaat 100.000 euro kosten. Eerder werden de kosten voor het nieuwe gebouw door vastgoedspecialist HEVO beraamd op ruim drie miljoen euro. De gemeente besloot die begroting voor te leggen aan Boxtels architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg voor een second opinion. Dat kwam tot de conclusie dat het budget naar beneden bij kon worden gesteld. Het schoolbestuur ging daarmee akkoord, maar liet in het uiteindelijke besluit wél de clausule opnemen dat de gemeente moet overwegen extra geld beschikbaar te stellen bij een budgetoverschrijding door onvoorziene omstandigheden.

Op pagina 8: 'Met school en leerlingen naar buiten treden'.