Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

What's Up, Yolanda?

Het was gisteren groot feest op De Hobbendonken. Leerkracht Yolanda Kuzinowicz (61) was die dag exact veertig jaar werkzaam bij De Hobbendonken. En altijd met veel plezier...

Wilde u altijd al leerkracht worden? ,,Ik wilde al van jongs af aan met kinderen werken. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Het is een afwisselend beroep. Zo heb ik lesgegeven aan verschillende groepen en heb ik ook 25 jaar lang deel uitgemaakt van de directie, waarbij ik verantwoordelijk was voor de leerlingenadministratie en financiële administratie."

Is er veel veranderd in het onderwijs? ,,Natuurlijk is het onderwijs erg veranderd door de jaren heen. Waar ik vroeger gebruik maakte van een schoolbord met een krijtje, heb ik nu een bord met touchscreen. En de leerlingen hebben nu zelfs een eigen laptopje waarmee ze opdrachten kunnen maken."

Hoe ziet deze feestelijke dag er uit? ,,Mijn plan was een feestje te vieren in de klas, maar vanochtend werd ik verrast door de héle school. Alle leerlingen zongen een liedje voor me en de directeur van de overkoepelende stichting Sint-Christoffel kwam me feliciteren. Daarna kreeg ik ook nog eens een prachtige bos bloemen van de school zelf. En mijn eigen leerlingen hadden allemaal een papieren bloem geknutseld en een liedje voorbereid. Ze hebben het volledig geheim gehouden, dus ik ben enorm verrast. De rest van de dag is het feest in de klas, de leerlingen hoeven niet te leren. Al spelen we straks wél een spelletje bingo, dus ze leren nog wat over getallen!"

Dus u blijft voorlopig nog wel even lesgeven op De Hobbendonken? ,,Daar ben ik van overtuigd. Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad, er heerst hier een gemoedelijke sfeer. Inmiddels heb ik kinderen van oud-leerlingen in de klas, erg leuk. In september houden oud-leerlingen een reünie, daar kijk ik erg naar uit."

FOTO LINKS: Yolanda Kuzinowicz werkte nadat ze de Pabo afrondde een halfjaar op een basisschool in 's-Hertogenbosch, tot er in Boxtel een plek vrijkwam op De Hobbendonken. Daar geeft ze inmiddels veertig jaar les. (Foto: Albert Stolwijk).