De Michaëlschool op het terrein van De La Salle krijgt een grondige metamorfose. Medio 2018 moet het nieuwe gebouw gereed zijn. (Foto: Peter de Koning).
De Michaëlschool op het terrein van De La Salle krijgt een grondige metamorfose. Medio 2018 moet het nieuwe gebouw gereed zijn. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KOERSWIJZIGING VOOR MICHAËLSCHOOL

'Met school en leerlingen naar buiten treden'

LONNEKE HOONDERT

De eerste schetsontwerpen voor de nieuwe Michaëlschool aan de Schijndelseweg tonen een modern gebouw met een open karakter. Kenmerkend voor de koers die Saltho Onderwijs wil gaan varen. ,,Onze leerlingen moeten straks in de buitenwereld aan de slag. Daarom willen we dat het nieuwe gebouw een aantrekkelijke uitstraling krijgt. Uitnodigend voor medewerkers, leerlingen, maar óók voor iedereen in Boxtel", vertelt schoolleider Frans Jaspers.

Op de school op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle, schuin achter Het Dommelbad, wordt les gegeven aan leerlingen tussen de zes en twintig jaar met ernstige gedragsproblematiek en een licht verstandelijke beperking. ,,Daar bestaan allerlei vooroordelen over. Maar in werkelijkheid zijn het kinderen en jongeren die ontzettend hun best doen een plek te veroveren in de maatschappij. We willen dat zij de aandacht krijgen die ze verdienen. Met de vernieuwde Michaëlschool kunnen we straks laten zien wat onze leerlingen in huis hebben én meer naar buiten treden", benadrukt Jaspers.

De school richt zich op arbeidsvoorbereidend onderwijs en wil daarmee haar leerlingen zo veel mogelijk uit laten stromen naar een baan in de maatschappij. ,,We wilden daarom graag onze vier sectoren - groen, techniek, zorg en welzijn - een goede plek geven in ons nieuwe gebouw", aldus Jaspers. De Michaëlschool is nu gehuisvest in twee gebouwen. Straks zitten alle leerlingen onder één dak, zowel de kinderen in de basisschoolleeftijd, als de scholieren die voortgezet onderwijs - in theorie en praktijk - volgen.

Een lichte ontmoetingshal waar een brede trap tevens kan fungeren als tribune, een extra verdieping en een grote transparante kweekkas: het is slechts een greep uit de verschillende elementen die in het nieuwe gebouw verwerkt gaan worden. Ook voorziet het ontwerp in verschillende entrees voor onder meer bezoekers en de diverse leerlingen. Henk Elzerman van Marquart Architecten uit Raamsdonksveer betitelde zijn opdracht als bijzonder. ,,Bij speciaal onderwijs zie je vaak dat alles heel gesloten is. De Michaëlschool krijgt straks een mooi open gebouw. Dat is echt vooruitstrevend."

IN HET OOG SPRINGEN

Met de ruime opzet, het lichtgrijze metselwerk en de combinatie van glas, houten panelen, beton en golfplaten springt het nieuwe gebouw in het oog en dat is precies de bedoeling. ,,De school ligt achteraf. Weinig mensen weten dat we hier zitten. Fietsers die hier voorbij komen, slaan geen acht op dit gebouw. Dat moest anders, want we willen juist een uitnodigende uitstraling", meent de schoolleider. Herkenbaarheid was dan ook één van de speerpunten bij het ontwerp.

De welstandscommissie beoordeelde gisteren het plan van Marquart Architecten en was enthousiast. ,,Zo krijgt de school een duidelijker gezicht. Wel valt er op details nog winst te behalen, maar dat is geen reden om geen positief advies uit te brengen." Onderwijswethouder Marusjka Lestrade is eveneens te spreken over de ontwikkeling: ,,We hebben lang met Saltho Onderwijs overlegd over zowel de nieuwbouw als de verbouw, maar we zijn er goed uitgekomen. Ik werk graag mee aan een goede onderwijsvoorziening en ben blij dat iedereen tevreden is."