Kenny, Priscilla, Paul, Martijn en Linda van 'Bakt d'r Niks Van' poseren voor hun praalwagen. (Foto: Wendy van Lijssel).
Kenny, Priscilla, Paul, Martijn en Linda van 'Bakt d'r Niks Van' poseren voor hun praalwagen. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

ENTHOUSIASTE CARNAVALSCLUB IN MULLUKZUIPERTJESLAND

'Bakt d'r Niks Van' wil weer scoren

WENDY VAN LIJSSEL

Ze komen uit alle windstreken, doen aan diverse optochten mee, maar die in hun eigen Mullukzuipertjesland blijft speciaal. ,,Gemonde is echt onze thuishaven en heeft de leukste optocht", laten de leden van carnavalsvereniging Bakt d'r Niks Van weten. De naam zet iedereen op een dwaalspoor want ze bakken er wel degelijk iets van. Vorig jaar werd in Gemonde zelfs de eerste prijs gepakt en ook dit jaar wordt hard gewerkt voor het eremetaal...

Carnavalsvereniging Bakt d'r Niks Van is een vriendengroep met jong volwassenen uit de hele regio. Van Gemonde, Boxtel en Liempde tot Sint-Michielsgestel en Schijndel. Sommige leden komen zelfs uit Vught of Udenhout. De groep telt 26 leden tussen de 22 en 31 jaar oud.

Door een harde kern van destijds slechts 15- en 16-jarigen werd zeven jaar geleden Bakt d'r Niks Van opgericht. ,,We gingen al op stap maar de leeftijdsgrens om een biertje te mogen drinken lag toen op 16 jaar. Velen van ons zouden met carnaval die leeftijd hebben. Ruim ervoor besloten we een vereniging op te richten en met carnaval vol gas te gaan", vertellen Paul Groenendaal uit Gemonde, Martijn van der Pas uit Liempde, Kenny van Bergen uit Schijndel, Priscilla van den Broek uit Sint-Michielsgestel en Linda van Grinsven uit Boxtel.

Later schuift ook Rens Peters uit Vught aan. Daarmee werd dus niet alleen op het bouwen van een wagen gedoeld, maar ook op het nuttigen van één (lees: meerdere) drankjes.

OPTOCHT

Bakt d'r Niks Van draagt Gemonde een warm hart toe en de optocht daar is, volgens de groep, het leukst van alle parades waar zij aan mee doet 'omdat er veel wagens zijn, we veel bekenden zien en het echt kei gezellig is'. De optochtcommissie daar heeft dit jaar echter de regels gewijzigd in de hoop zogenaamde zuip- en herriewagens in de ban te doen. Iets wat begrepen wordt. Maar, klinkt het: ,,Wij zijn ook begonnen met een platte kar waarbij we een flinke pot bier dronken en de muziek heel hard stond. Als je jong bent, begint het daarmee. Ook omdat dit betaalbaar is want écht bouwen moet je leren en het kost ook veel geld."

De groep geeft aan bang te zijn dat als jongeren niet meer de gelegenheid krijgen om met een zuip- of herriewagen mee te doen, zij af zullen haken. En dat terwijl zij juist de toekomst zijn. ,,Wij weten uit ervaring dat het roer uiteindelijk om gaat en je echt iets moois wilt neerzetten. Wij doen dat ook pas een jaar of drie, vier. En we hebben nog steeds een enorme geluidsinstallatie. We zetten het ding open als we naar de start gaan, maar tijdens de optocht dimmen we het geluid", zeggen de leden in koor.

GEMONDE GAAT LOS

Bakt d'r Niks Van organiseert al enige jaren het festival Gemonde gaat Los. Een dansfeest dat jaarlijks groeit. Van de opbrengst wordt de carnavalswagen gebouwd. ,,Na Gemonde Gaat Los beginnen we eraan. Soms aan de hand van het

thema en soms met iets algemeens", zo wordt uitgelegd.

Enkele weken voor carnaval was er nog volop werk aan de winkel. Om een inhaalspurt te maken en op tijd klaar te zijn, werd door de 'bouwploeg' daarom een marathon bouwweekend ingelast waarbij van zaterdagochtend tot zondagmiddag continu doorgewerkt werd. ,,We nemen ons jaarlijks voor om de volgende keer kleiner te bouwen. Dat mislukt altijd. Dit jaar is onze wagen ook weer 7,5 meter hoog. Zoals gebruikelijk zit er weer behoorlijk wat techniek in verwerkt zodat er van alles beweegt", wordt een tipje van de sluier opgelicht.

TOP DRIE

Hoewel er veel vrije tijd in gaat zitten en het een behoorlijke duit kost om een praalwagen te realiseren, zijn de bouwers het er roerend over eens. ,,Meedoen met een wagen hoort voor ons bij carnaval. Juist daardoor leven we met zijn allen toe naar het moment dat we onze creatie aan het publiek kunnen laten zien. We weten niet wat de andere verenigingen aan het maken zijn, dus het is lastig om onze kansen in te schatten. Maar we gaan sowieso voor een plek in de top drie."