Afbeelding
Foto: Hettie van der Ven

BROEDER KEES VAN DER SLOOT OVERLEDEN IN HAÏTI

Een missionaris tussen de allerarmsten...

MARC CLEUTJENS

In Port-au-Prince, de hoofdstad van zijn zo geliefde Haïti, is maandag broeder Kees van der Sloot overleden. De in Boxtel geboren en getogen missionaris wijdde zijn hele leven aan de zorg voor de allerarmste wereldburgers, als witte pater in Afrika en als broeder van de orde van Moeder Theresa in Europa, Azië en Midden-Amerika.

In 2010 was broeder Van der Sloot heel even onderdeel van het wereldnieuws. Een alles vernietigende aardbeving zette het leven van heel veel arme inwoners van Haïti op zijn kop. Van dichtbij maakte hij mee hoe Port-au-Prince veranderde in een stoffige puinhoop waar bijna alle huizen van de allerarmste inwoners met de grond gelijk werden gemaakt. In plaats van te vertrekken, zoals anderen deden, bleef Van der Sloot. ,,Juist nu wil ik me inzetten voor de mensen hier", liet hij zijn Boxtelse familieleden weten.

In zijn geboortedorp werd een inzamelingsactie op touw gezet, die door neef Toon van der Sloot in Liempde werd gecoördineerd. Met de gelden die werden ingezameld, kon de nood van de arme inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad enigszins gelenigd worden. Broeder Van der Sloot meldde in januari 2010 in Brabants Centrum dat de behoefte aan medicijnen het grootst was. Als verpleegkundige zette hij zich in voor de getroffen stadsbevolking. En dat kon hij doen met de duizenden euro's die in Boxtel voor hem opgehaald werden. Onder meer tijdens een benefietconcert dat leerlingen van de Angelaschool organiseerden in Podium Boxtel. Meer dan 5.500 euro werd die middag in het Boxtelse theater ingezameld.

De missionaris, die in Port-au-Prince in een klooster woonde van de Missionaries of Charity, was jarenlang betrokken bij de zorg voor kansarme jongeren. Daarnaast stond hij aan de wieg van een hospice waar de allerarmsten vredig konden sterven.

BOSSCHEWEG

Kees van der Sloot werd op 20 december 1930 geboren aan de Bosscheweg in Boxtel, waar hij het vierde kind was in een gezin van negen kinderen. Zijn ouders runden een kleine kruidenierszaak waarvoor hij als kind samen met vader de boodschappen rond bracht in Boxtel. Hij koos na de basisschool voor een opleiding verpleegkunde. Het A-diploma behaalde hij in het Sint-Johannes de Deo-ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. Het B-diploma volgde na een opleiding bij de psychiatrische instelling Voorburg in Vught. Als jonge verpleger vertrok hij als witte pater naar Afrika om daar in de missie te gaan werken.

Na een verblijf van zo'n tien jaar in Afrika, keerde Van der Sloot terug naar zijn wortels. Hij vond onderdak in klooster Achelse Kluis, net over de Nederlands-Belgische grens. Daar ging hij op zoek naar verdieping en besteedde hij vele uren aan gebed en studie. Maar de verbondenheid met de allerarmste wereldburgers bleef. Hij trad als broeder in bij de Missionaries of Charity, de wereldwijde orde van moeder Theresa. Af en toe was hij even in Boxtel, bijvoorbeeld tijdens een drukbezochte familiereünie in 2009.

Hij koos voor de naam Samuel en werkte als broeder overal ter wereld om de allerarmsten te steunen. Hij was actief in Engeland en hielp armen in de Franse hoofdstad Parijs. Hij zat op Sicilië, maar verbleef ook in Bangladesh, Madagaskar en de Midden-Amerikaanse landen Guatemala en Mexico.

GROTE PASSIE

En toen kwam Haïti, het land waar hij met grote passie werkte voor mensen die het zonder een steuntje in de rug niet konden redden. Van der Sloot werkte in soms mensonterende omstandigheden en moest met zeer beperkte middelen de lokale gezondheidszorg (foto boven) overeind zien te houden. Hij zou er niet meer weg gaan, ook niet toen een aardbeving het land in puin legde en alles, maar dan ook echt alles kapot was. Van der Sloot bleef bouwen. En geheel volgens zijn wens zal de uitvaart dan ook komende week plaatsvinden in Haïti.

Kees van der Sloot is 86 jaar geworden. (Foto's: Hettie van der Ven).

Afbeelding