Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE IN OVERLEG MET BEWONERS VAN DER VOORTWEG

'Beginspraak' over een skateramp...

MARC CLEUTJENS

Bewoners van de Van der Voortweg en directe omgeving hebben deze week meegedaan aan een 'beginspraakavond' over de mogelijke herinrichting van het grote gazon aan die straat. Onder leiding van wijkwethouder Eric van den Broek en wijkmakelaar Werner van der Velden is gepolst of ideeën die binnen het gemeentehuis leven aansluiten bij opvattingen in de buurt. Het onderwerp: een skateramp.

Nee, er ligt géén kant en klaar plan voor de aanleg van een skateramp op het gazon tussen de Van der Voortweg en de Dommel. Dat beklemtoont wijkwethouder Van den Broek als hij toelicht waarom hij namens de gemeente heeft gekozen voor een nieuwe manier van inspraak. ,,Voordat we überhaupt gaan werken aan plannen voor herinrichting, willen we van de buurtbewoners horen hoe ze deze plek zien en welke ideeën passen bij de wijk", stelt Van den Broek. Twee avonden reserveerde hij met wijkmakelaar Van der Velden om bewoners te ontvangen in café D'n Boer aan de Corpus. Onder het genot van een kop koffie of thee werd openhartig gesproken over de toekomstige inrichting van deze plek.

CRUYFF COURT

Eerder polste Van den Broek al de mening van de uitbaters van de buurtkroeg aan de Corpus en zat hij aan tafel met de directie van het nabijgelegen Baanderherencollege. Die reageerden beiden positief op de plannen. ,,Het Baanderherencollege heeft zelf ook ideeën om op haar eigen terrein een plek voor jongeren te realiseren, bijvoorbeeld een Cruyff Court. Dus het zou kunnen dat we samen kunnen optrekken als de herinrichting van het gazon in beeld komt."

Van den Broek is enthousiast over de term 'beginspraak' die werd bedacht door oud-raadslid Ad van de Wetering van Boxtels Belang. Die pleitte gedurende raadsvergaderingen meermaals voor het vroegtijdig betrekken van burgers bij plannen en ideeën. ,,Het is leuk dat een van de eerste beginspraakavonden gehouden wordt in de wijk waar Ad zelf woont. Hij was zelf als buurtbewoner aanwezig tijdens een van de bijeenkomsten", vertelt de wijkwethouder.

MEER BEWEGEN

Hoewel nog niet vaststaat dat aan de Van der Voortweg een skateramp gerealiseerd zal worden, is volgens Van den Broek wel duidelijk dat Boxtel op meer plekken in de gemeente voorzieningen wil aanleggen die vooral voor jongeren bedoeld zijn. Hij noemt het skatepark in de wijk Oost als voorbeeld. ,,In de wijk Centrum-Breukelen, die in mijn portefeuille zit, zouden we ook graag zo'n voorziening zien verschijnen. We willen geen hangplek, maar een plek waar jongeren kunnen sporten en samen kunnen bewegen. Een skateramp is daarvoor erg geschikt."

Volgens de wijkwethouder is het zoeken naar zo'n plek in Centrum-Breukelen een hele opgave. Enerzijds moet de skateramp niet te dicht bij huizen gelegen zijn om eventuele geluidhinder te voorkomen, anderzijds is enig toezicht en sociale controle wenselijk. ,,We denken dat het gazon aan de Van der Voortweg een geschikte locatie zou kunnen zijn." Van den Broek beklemtoont dat hij niet met een kant en klare schets naar de bewoners is gegaan. ,,We hebben aan tafel gezeten met een leeg blad papier. Alle opmerkingen nemen we mee in onze afwegingen."

OOK OUDEREN

De reacties van de buurtbewoners op de plannen voor een skateramp aan de Van der Voortweg waren volgens de wijkwethouder wisselend. Buurtbewoners hebben geen behoefte aan een hangplek die overlast kan veroorzaken. Maar ook gingen geluiden op om een skateramp te combineren met een voorziening waar oudere wijkbewoners kunnen verpozen.

Daarbij kan gedacht worden aan een generatie- of beweegtuin, zoals die al gerealiseerd zijn bij woonzorgcentrum Simeonshof, nabij de Kinderboerderij en in de dorpskom van Liempde. Van den Broek staat naar eigen zeggen open voor ideeën om het totale gebied opnieuw te ontwikkelen.

FOTO BOVEN: Zicht op het gazon aan de Van der Voortweg, waar in de toekomst mogelijk een skateramp gerealiseerd zou kunnen worden. Wijkwethouder Eric van den Broek is in gesprek met omwonenden om alle ideeën, wensen en bezwaren in kaart te brengen. Een plan komt pas later op tafel... (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Beurs in De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt woensdag 15 maart een kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden. Tijdens deze avond, die om 20.00 uur van start gaat, worden kleertjes en speelgoed voor een tweede ronde aangeboden. De toegangsprijs bedraagt 1,50 euro.