Afbeelding
Foto: Peter de Koning

overleg met provincie over verlichting schijndelsedijk

Lantaarnpalen N618 te snel geschrapt

PETER DE KONING

Buurtbewoners zijn tegen het mogelijk verdwijnen van een groot aantal lantaarnpalen langs de provinciale weg N618 tussen Boxtel en Schijndel. Zij vinden dit nadelig voor de veiligheid van landbouwverkeer en de vele fietsers. De gemeente Boxtel vindt dat de provincie bij het maken van onderhoudsplannen voor deze weg 'te voortvarend' heeft gewerkt. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", meldt wethouder Herman van Wanrooij.

De provincie hield vorige week in restaurant De Nachtegaal aan de N618 een inloopavond over het geplande werk aan de weg. Buurtbewoners van de Schijndelsedijk, het Boxtelse deel van de N618, zochten op de tekeningen tevergeefs naar lantaarnpalen. Tussen rotonde Oosteind nabij het viaduct Peters Hoek en de grens van Boxtel en Schijndel staan nu 41 lichtmasten op een traject van 3,4 kilometer.

,,De meeste zijn ongeveer 25 jaar geleden geplaatst", vertelt buurtbewoner Martien van Santvoort. ,,Dat gebeurde na een ongeval met een fietser. Met de buurt trokken we toen aan de bel bij de lokale politiek en kregen daarbij hulp van de toenmalige lokale partij Lijst Gemonde onder leiding van raadslid Jan Geerts." Enkele weken later stemde de Boxtelse gemeenteraad in met een voorstel voor de plaatsing van 29 lantaarnpalen langs de Schijndelsedijk. Tien jaar later werd dat aantal uitgebreid tot 41, voor een nóg betere verlichting op het Boxtelse deel van de N618. In de huidige onderhoudsplannen blijven vier lichtmasten over: twee bij de kruising met afslagen naar Gemonde en Liempde en twee bij de kruising ter hoogste van de Geelderseweg en de Gasthuiskamp.

Eigendom gemeenten

Volgens projectmanager Theo Koekkoek van de provincie Noord-Brabant is het beleid om lichtvervuiling én energieverbruik terug te dringen. ,,We passen verlichting toe waar dat voor de verkeersveiligheid noodzakelijk is. Dit beleid kan er toe leiden dat met name op wegvakken tussen zijwegen lichtmasten verdwijnen", legt Koekkoek uit. Naar aanleiding van opmerkingen van bezorgde buurtbewoners vertelt hij: ,, We voeren overleg met Boxtel en Meierijstad (de fusiegemeente waartoe Schijndel sinds 1 januari behoort - red.) omdat niet de provincie beheerder is van de lichtmasten maar de gemeenten. In gezamenlijk overleg bepalen we wat er met de lichtmasten gebeurt."

Wethouder Van Wanrooij van de gemeente Boxtel bevestigt dat: ,,Bij het maken van de plannen is de provincie te voortvarend te werk gegaan. Voor de duidelijkheid: de lantaarnpalen zijn eigendom van de gemeente en als onze inwoners ze graag willen behouden, is dat voor mij een zwaarwegend argument. Buurtbewoners, maar ook boerenorganisatie ZLTO hebben in het verleden hard geknokt voor deze lantaarnpalen en dan kan de provincie ze niet zomaar schrappen. Samen met de gemeente Meierijstad gaan wij snel overleggen met de provincie over hoe dit besluit is genomen en wat wij daar als gemeenten van vinden. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

De N618 krijgt nieuw asfalt en wordt verbreed van 6,5 meter tot 7 meter, ten koste van een stukje berm tussen weg en fietspad. ,,Daardoor hoeven we geen gronden aan te kopen en dat scheelt enorm veel tijd", vertelt projectmanager Koekkoek. Ongeveer de helft van de 41 lantaarnpalen staan tussen de weg en het fietspad, op ruim een meter van het wegdek. ,,Dus ondanks de verbreding is er ruimte genoeg om de lantaarnpalen te laten staan", verwoordt buurtbewoner Van Santvoort het standpunt van veel aanwonenden.

De kruising ter hoogste van de Sint-Lambertusweg en Koppenhoefstraat krijgt een verhoogde middengeleider om het doorgaand en afslaand verkeer beter van elkaar te scheiden. Verder wordt bij alle kruisingen en afslagen het fietspad rood gekleurd. Enkele maanden geleden werden honderden essen langs de N618 gerooid omdat ze waren aangetast door essentaksterfte. De provincie vervangt alle bomen. Op het Boxtelse grondgebied komen er uitsluitend linden voor in de plaats, bomen met minder wortelopdruk. Tussen de rijbanen en de nieuwe bomen komt een houten vangrail, waardoor automobilisten die van de rijbaan raken nauwelijks het risico lopen tegen een boom te botsen.

Sluipverkeer

Sinds kort vermoedt Rijkswaterstaat dat de ondergrond van de N618 zogenaamde paks kan bevatten: polycyclische aromatische koolwaterstoffen die in het verleden in asfalt werden verwerkt. Nader onderzoek moet aantonen wat de omvang van deze vervuiling is en waar die precies zit. Of hierdoor de start van de werkzaamheden in het najaar van 2017 opschuift, is nog niet te zeggen, aldus de provincie.

In een brief over de N618 vroeg oppositiepartij partij Balans deze week aan het college van B. en W. of zij bereid is bij de provincie te ijveren voor een oostelijke parallelweg langs de A2, vanaf de Schijndelsedijk naar de afslag 26 van de rijksweg (Boxtelseweg). Zo'n voorziening kan volgens raadslid Mariëlle van Alphen van Balans de drukte op de noord/zuid-as in Boxtel verminderen en tevens het sluipverkeer door buurtschap Kasteren reduceren. Volgens wethouder Van Wanrooij werkt Boxtel hier al langere tijd aan. ,,Maar dat is een tijdrovende en kostbare kwestie waarvoor we in het provinciehuis de handen op elkaar proberen te krijgen. Ik kan daar nu niets concreets over zeggen, alleen dat de lobby daarvoor op volle toeren draait."

FOTO BOVEN: De kruising richting Gemonde en Liempde krijgt verhoogde middengeleiders, voor een veiliger scheiding van doorgaand en afslaand verkeer. (Foto: Peter de Koning)