Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FUNDERINGSPAAL KUNSTWERK GAAT DWARS DOOR PIJPLEIDING

Gat in stamriool door Oerbank

HENK VAN WEERT

In september 2013 werd na vele jaren juridisch touwtrekken met belangengroepen het herinrichtingsproject Dommel door Boxtel feestelijk afgesloten. Onder meer met de plaatsing van het kunstwerk Oerbank nabij het waterschapshuis aan de Bosscheweg. De omvangrijke en miljoenen euro's kostende reconstructie van de rivier kreeg echter nog een staartje. Een van de twee funderingspalen van de Oerbank werd door het stamriool geslagen. De lekkage is deze week gerepareerd.

,,Tijdens een controle kwam het euvel enkele jaren geleden al aan het licht. Sindsdien discussiëren we met waterschap De Dommel en aannemingsbedrijf Baars over wie er aansprakelijk is voor het herstel van de schade. Die beloopt naar schatting veertig- tot vijftigduizend euro", meldt wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte). Hij heeft uiteindelijk besloten dat de reparatie uitgevoerd moet worden. ,,We praten hier wel over het hoofdriool dat naar de waterzuiveringsinstallatie op Heult loopt. We kunnen het risico niet lopen dat dit instort."

Wie uiteindelijk voor de herstelkosten opdraait, is voor de wethouder nog niet duidelijk. ,,Het is een vervelend dossier geworden. Maar ik ben ervan overtuigd dat we er in onderling overleg uiteindelijk wel uit zullen komen."

De Boxtelse kunstenaar Marten Groen maakte zijn creatie van cortenstaal. Het object rust op funderingspalen waarvan er destijds één door de riolering is geslagen. Aannemingsbedrijf Baars, dat destijds de Oerbank plaatste, heeft maandag het kunstwerk verwijderd om de reparatie uit te kunnen voeren. Een uitvoerder meldde dinsdag dat het herstel nog deze week wordt afgerond.

RIVIERZAND

In aanloop naar de onthulling reisde watergraaf Peter Glas destijds samen met toenmalig wethouder Tossy de Man naar het Belgische Peer waar de Dommel ontspringt. Bij de bron werd daar 'oergrond' uit de rivierbedding geschept. Dit rivierzand is verwerkt in de Oerbank. Het kunstwerk staat op twee palen in een kleine waterpartij op de noordelijke Dommeloever nabij brug 't Schipke. Het weiland tussen het waterschapshuis en de rivier is daar omgevormd tot een parkje.

Dommel door Boxtel was een gezamenlijk project van het waterschap en de gemeente waarvoor de eerste plannen kort na de eeuwwisseling werden gepresenteerd. Tegen de noodzakelijke vergunning werd echter jarenlang geprocedeerd door belangengroepen. Uiteindelijk werd in 2009 gestart met het uitbaggeren van de rivierbedding en de herinrichting van de oevers.

BOVENSTE FOTO: De Oerbank is deze week verwijderd om het stamriool te repareren. Een van de funderingspalen werd bij de plaatsing van het kunstwerk in 2013 door het stamriool geslagen. (Foto's: Peter de Koning).


Carnavalesk rikken

Een gratis toegankelijk riktoernooi voor carnavalsvierders. Dat loopt vrijdag 24 februari vanaf 16.33 uur van stapel in café D'n Boer aan de Corpus. Daags voor de start van de leutvierdaagse zijn er diverse leuke prijzen te winnen.

In september 2013 onthulde watergraaf Peter Glas samen met toenmalig wethouder Tossy de Man het kunstwerk Oerbank van Marten Groen. (Archieffoto: Peter de Koning).