Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GERDIEN SOMMERS NEEMT AFSCHEID VAN GEMEENTE BOXTEL

'Steentje bijdragen aan de democratie'

MARC CLEUTJENS

Dichtbij de mensen staan. Dat is het credo van Gerdien Sommers, die deze maand na zestien jaar afscheid neemt van de gemeente Boxtel. Ze was coördinator van de afdeling Burgerzaken en in die rol nauw betrokken bij de verkiezingen voor gemeenteraad, Provinciale Staten, Tweede Kamer en Europees Parlement. ,,Ik was natuurlijk altijd heel benieuwd naar de uitslag, maar dat was ondergeschikt aan het zorgen voor een rechtmatig verloop van de verkiezingen."

Een week voor haar afscheidsreceptie blikt Sommers terug op haar 'mooie jaren' in Boxtel. ,,Ik heb elke dag genoten van werken in Boxtel. Die mooie gevelwand in de Clarissenstraat, de Markt waar bij het eerste zonnetje de mensen op het terras gaan zitten. En al die evenementen die hier georganiseerd worden." Ze trad in 2001 in dienst als coördinator Burgerzaken en had de regie over een afdeling die zich bezighield met de burgerlijke stand.

De verkiezingen liepen als een rode draad door haar carrière in Boxtel. ,,Je zou kunnen zeggen dat ik met mijn team altijd een steentje heb bijgedragen aan onze democratie. Vaak onzichtbaar, maar wél belangrijk omdat we er voor moeten zorgen dat de verkiezingen op een juiste manier verlopen." Sommers herinnert zich dat bij haar aantreden nog gestemd werd met machines. ,,Toen werd aangetoond dat daarmee gesjoemeld zou kunnen worden, gingen we weer handmatig tellen."

In Boxtel werd bedacht dat verenigingen een handje zouden kunnen helpen bij dat tijdrovende proces. ,,Dat werkt nog steeds goed, al is het soms lastig om voldoende tellers te vinden." De verkiezingsdag was altijd spannend. ,,Je draaiboek moet kloppen. Je mag je als gemeentelijke organisatie geen fouten permitteren, de politiek zit er bovenop. Ook moet je snel handelen als er iets mis dreigt te gaan. We hebben wel eens meegemaakt dat het stembureau niet op tijd geopend kon worden omdat de beheerder van het gebouw te laat kwam."

GEMEENTEWINKEL

Sommers werkte voor haar Boxtelse jaren als zelfstandig ondernemer en was daarvoor verbonden aan de gemeente Beesel in Limburg. ,,Daar was ik teamleider van de gemeentewinkel. In het gemeentehuis, dat in Reuver stond, was bij wijze van proef een overheidsloket ingericht waar alle gemeentelijke producten verkrijgbaar waren. Nu zie je dat alle gemeenten werken met een klantencontactcentrum, ook Boxtel en Sint-Michielsgestel. Al vind ik de term niet helemaal correct, je zou het een gemeentewinkel kunnen noemen. Belangrijk is dat we de burger als klant beschouwen en dat dat iemand moet zijn die we graag terug zien komen."

De nieuwkomersdag beschouwt Sommers als een van de hoogtepunten van haar Boxtelse jaren. ,,Niet alleen begroeten we nieuwe inwoners, ook vindt de naturalisatie van nieuwe Nederlanders plaats", vertelt ze. ,,Die ceremonie vond ik elk jaar hartverwarmend. Mensen die trots zijn om te vieren dat ze Nederlanders zijn geworden en erbij horen, mee mogen doen. We gieten over deze dag een lekker Nederlands sausje, compleet met wandelen, fietsen en poffertjes. En iedereen krijgt een rugzakje met bloembollen en drop, voor de kinderen is er een high five van de burgemeester. Gaaf toch?"

AMBTELIJKE FUSIE

Sommers was de laatste jaren als teamregisseur van het klantencontactcentrum in Boxtel en Sint-Michielsgestel verantwoordelijk voor het frontoffice van de afdeling Burgerzaken, de receptie en de telefooncentrale in beide gemeentehuizen. ,,De ambtelijke fusie is een uitdaging die kansen biedt", zegt ze. ,,Maar ik merk ook dat de organisaties tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen. Dat is soms best een moeizaam proces, maar uiteindelijk is er winst te behalen. Ook voor de burger, want daar doen we het voor."

Sommers woont in Koolwijk nabij Oss, maar zal vaak terugkomen naar Boxtel. ,,Hier ken ik veel mensen, ik heb hier elke dag met veel plezier gewerkt. En ik vind het centrum zo leuk."

FOTO BOVEN: Gerdien Sommers neemt deze maand afscheid van de gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de series Werken in Boxtel en Winkelen in Boxtel neemt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming en komen medewerkers aan het woord om te vertellen over hun baan.

Boxtel

De Laat Interieur

Het Lennisheuvelse bedrijf De Laat Interieur is momenteel gehuisvest aan de Mijlstraat. Het pand staat volgens eigenaresse Sang Ear te koop, maar dat heeft geen gevolgen voor de dienstverlening. Op termijn verwacht Ear dat het bedrijf zal verhuizen naar een ander pand binnen de gemeentegrenzen van Boxtel. Tot die tijd blijven alle activiteiten ondergebracht in het pand aan de Mijlstraat te Lennisheuvel.