Archeoloog Mirjam Mostert onderzoekt een van de proefsleuven die zijn gegraven in een akker langs de Bosscheweg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Archeoloog Mirjam Mostert onderzoekt een van de proefsleuven die zijn gegraven in een akker langs de Bosscheweg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BODEMONDERZOEK IN TOEKOMSTIGE NIEUWBOUWWIJK

Archeoloog graaft in historie Selissen

Om aan de vraag naar nieuwbouwwoningen te kunnen voldoen, ontkomt de gemeente Boxtel niet aan een uitbreidingslocatie. De buurtschap Selissen is daarvoor al langer in beeld. In voorbereiding op concrete bouwplannen is daar deze week op twee plekken begonnen met archeologisch onderzoek. Er worden sporen verwacht uit perioden die uiteenlopen van 800 voor Christus tot na de middeleeuwen.

HENK VAN WEERT

Tot en met 2024 moet Boxtel ruim dertienhonderd huizen bouwen, zo is becijferd. Een belangrijk deel daarvan zal moeten verrijzen in het agrarisch gebied tussen de Bosscheweg en rijksweg A2, lokaal bekend als de buurtschap Selissen. Om te kunnen bouwen is archeologisch onderzoek vereist en eerdere proefboringen hebben aangetoond dat verwacht mag worden dat er ook daadwerkelijk sporen zijn te vinden, vertelde archeoloog Mirjam Mostert van onderzoeksbureau BAAC deze week.

TWEE PLEKKEN

Met collega's was Mostert aanwezig toen maandag begonnen werd met de afgraving van de toplaag op drie plekken in de kale maïsakker tussen het politiebureau en eetcafé De Oude Ketting. Een dag later was de graafmachine een eindje verderop aan het werk, op de weilanden achter de kassen van kweker Pieter van de Ven.

,,Hier aan de Bosscheweg verwachten we vooral resten van bebouwing uit de middeleeuwen en de periode daarna te vinden. Richting de A2 hopen we sporen te vinden die stammen uit de IJzertijd en Romeinse tijd. Daar wordt gegraven op een relatief hoge akker nabij de Dommel. Dat was een uitgelezen plek om te wonen", vertelde Mostert. Dat in de jaren negentig van de vorige eeuw Romeinse vondsten zijn gedaan bij de ontwikkeling van de woonwijk Munsel, aan de overkant van de rivier, sterkt de onderzoekers in hun verwachting ook daadwerkelijk bodemvondsten aan te treffen.

ENKELE WEKEN WERK

De archeologen van BAAC zijn twee tot drie weken aan het werk, verwacht regiomanager Gerard Klomp van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling. Samen met het Osse aannemingsbedrijf Van Peer en in overleg met de perceeleigenaar heeft Van Wanrooij opdracht gegeven voor het bodemonderzoek. ,,Het zijn werkzaamheden die passen bij het onderzoek naar de mogelijkheden om in dit gebied woningbouw te realiseren", aldus Klomp.

FOTO BOVEN: Archeoloog Mirjam Mostert onderzoekt een van de proefsleuven die die week zijn gegraven in een akker langs de Bosscheweg in Boxtel. Ook een eindje verder in de buurtschap Selissen, nabij de rijksweg A2, wordt bodemonderzoek gedaan. (Foto: Peter de Koning).