Afbeelding
Foto: Daisy Renders

VOLOP JONG TALENT TIJDENS DE ZITTINGSAVONDEN IN DORPSHUIS DE ES

Oggelrevue Esch: 'lastige snotjong' stelen de show

CARRY DIRKX

,,Het ergste zijn de kinderen", verzuchtte conciërge Viktor Snoeischaar van de WillibrordESCH-school en dat was meteen een mooie samenvatting van een avond Oggelrevue. De Essche zittingsavonden stonden dit jaar in het teken van deze fictieve school, waar 'lastige snotjong' een hoofdrol speelden. De Oggelrevue zat gedegen in elkaar en was een groot succes, met een bomvolle zaal op vrijdag- en zaterdagavond en een traditioneel rustigere donderdagavond.

Een groot aantal leden van de Oggelrevue-commissie draaide dit jaar voor het eerst mee, maar dat had geen impact op de kwaliteit van het programma. Als vanouds werd een tot in de puntjes verzorgde show neergezet, inclusief een prachtig decor en met muzikale ondersteuning van blaaskapel De Knoestjes.

De Oggelrevue kende een hoge grapdichtheid en alles paste binnen het schoolthema. Dat begon al bij de entree: er waren 'kinderen' aan het spelen op het 'schoolplein' voor dorpshuis De Es en de bezoekers moesten al hinkelend naar binnen. Er zat geen pauze in het programma, maar wel een 'speelkwartier'.

TOETEREN

Het schoolse thema leende zich uitstekend voor talloze kleurrijke personages. Zo was er een luizenmoeder met een extreem grote luizenkam, die ook daadwerkelijk in de haren van het publiek begon te wroeten. Deze moeder werd met flair neergezet door de 16-jarige Jip de Man. Hij nam ook de rol van leider op zich van een schoolkamp met vier kinderen met een aandoening, waaronder de dyslechtziende Catootje (Esther Rovers) en de Limburger Robèr (Paul van der Bruggen), die last had van Giel de la Trompet en overal doorheen toeterde. De hele avond keerden de vier kinderen tijdens hun kamp voor lastige snotjong als een rode draad terug op het podium.

MÈNNEKE

Natuurlijk werden tijdens de optredens verschillende Esschenaren mild op de hak genomen. Zo werden er bij de kersverse prins Ricardo (Rick van de Ven) vraagtekens gezet: is 'da menneke' niet te jong om prins te zijn en mag hij al bier drinken? Hij trad overigens zelf ook nog op, als cliënt van de GGD-arts Connie Komen (Monique Bekkers), tijdens de onvermijdelijke les seksuele voorlichting.

Dan was er ook nog een geschiedenisles, waarin de neurotische juffrouw Mechteld (Rita van Schijndel), al binnen tien minuten toch maar met pensioen ging. De scholieren 'Adje en munne broer Barteljan' (Dave Verhagen en Cas Janssen) dreven deze juffrouw tot wanhoop.

FILMPJES

De van tevoren opgenomen filmpjes, waarin docenten van de échte Essche basisschool Sint-Willibrordus meespeelden, waren van hoge kwaliteit. Het filmpje waarin de bekende dorpeling Toon van Esch figureerde als kleuter - tussen de echte kleuters - zorgde voor hilariteit in de zaal. En ook het 'Willem Wever'-filmpje , waarin het Spar-personeel uitleg gaf over hoe je 'Spar Sister' wordt, was een groot succes. Twee Esschenaren betraden het podium voor een buut: Jens Rutten, die dat al vaker deed en Hans Kreemer, die als Hanneske de bezoekers mee terug in de tijd nam.

GOUDEN TOEKOMST

Wie zeker niet onvernoemd mag blijven, is de 18-jarige Koen Schalkx. Hij vertolkte niet alleen de rol van stoffige conciërge Viktor Snoeischaar, maar debuteerde ook als schrijver van vele sketches. De zaterdagavond vond hij dat het spannendst, zei hij na afloop. ,,Mijn vrienden en mijn ouders zaten in de zaal." Hij keek tevreden terug op drie avonden Oggelrevue, net als de rest van de commissie. ,,Wat is er nou leuker dan mensen aan het lachen maken?", zei Schalkx. Het was mooi om te zien dat het podium werd bevolkt door zoveel enthousiast jong Esch talent. Het belooft een gouden toekomst voor de zittingsavonden in het dorp.

FOTO LINKSBOVEN: Het publiek ontkwam niet aan de kleurige personages die de Oggelrevue opfleurden. Zo schitterde Jip de Man als 'luizenmoeder'. Inclusief gigantische luizenkam, waarmee de haren van bezoekers aan een onderzoek werden onderworpen. (Foto's: Daisy Renders).

FOTO RECHTSBOVEN: Scholieren 'Adje en munne broer Barteljan' (Dave Verhagen en Cas Janssen) van de Sint-WillibrordESCH-school maakten het leven van leerkracht Mechteld (Rita van Schijndel) zó zuur, dat ze al vlug besloot met pensioen te gaan...

Afbeelding
De 18-jarige Koen Schalkx vertolkte met glans de rol van conciërge Victor Snoeischaar. Daarnaast schreef hij diverse sketches voor de Oggelrevue.