Afbeelding
Foto: Nancy Dankers

Jan en Nancy Dankers halen 15 mille op

Skate4Air-schaatsers
in 'Daylight Challenge'

,,Genieten was ons doel dit jaar", vertelt Nancy Dankers. En dat is gelukt. Samen met haar vader Jan heeft zij afgelopen zaterdag op Runn, een meer ten noordwesten van Stockholm, de schaatsen ondergebonden om tijdens de Daylight Challenge geld op te halen voor Skate4AIR. Deze stichting zet zich in voor mensen met Cystic Fibrosis (CF) ofwel taaislijmziekte.

Nancy geeft aan dat zij en haar vader een uur eerder dan gepland gestart zijn: ,,De zonsopgang was zo mooi dat we ons op dat moment niet met de start wilden bezighouden en om 7.00 uur vertrokken." Helaas hing er op zaterdag bewolking, maar op zondag hebben Jan en Nancy alsnog genoten van een prachtige zonsopgang. ,, Er was zaterdag nauwelijks wind en er waren weinig scheuren in het ijs. Ook was er een mooie, brede en geveegde baan. Het schaatsen ging lekker."

Nancy sprak eerder over saamhorigheid en daar is ook tijdens de eerste editie van Skate4AIR in Zweden volop sprake van. ,,Wanneer we door snellere groepen werden ingehaald, moedigden zij ons aan. Omgekeerd was dit ook het geval wanneer wij groepen inhaalden die langzamer schaatsten." Saamhorigheid heerste er ook tussen de schaatsers en vele vrijwilligers. Speciaal voor Jan en Nancy zijn dit Mieke, de moeder van Nancy en vrouw van Jan, en vrienden Jan en Marjolein. ,,Na elke ronde maakten we een stop in de Skate4AIR-tent en werden we verwend met plakken cake en pannenkoeken."

Na acht uur, 47 minuten en 18 seconden kwamen Jan en Nancy over de finish. Jan met 63,3 kilometer in de benen en Nancy met 115,1 kilometer achter haar naam. ,,Doordat we dit jaar geen afstandsdoel gesteld hadden, reden we veel relaxter. Dat is ook het woord dat past bij deze editie in Zweden. Relaxed." Met een bedrag van 15.500 euro hebben ze bovendien een fors bedrag opgehaald voor Skate4AIR. ,, We hebben erg genoten, maar we doen het natuurlijk voor onderzoek naar CF."