Linda Brands en Joan van Houtum repeteren voor de nieuwe productie van toneelgezelschap Boxtheater. Er is wederom gekozen voor een wandeltraject, waarbij het publiek drie uitvoeringen op drie unieke locaties bezoekt. (Foto: Sandra Engels).
Linda Brands en Joan van Houtum repeteren voor de nieuwe productie van toneelgezelschap Boxtheater. Er is wederom gekozen voor een wandeltraject, waarbij het publiek drie uitvoeringen op drie unieke locaties bezoekt. (Foto: Sandra Engels). Foto: Sandra Engels

TONEELGEZELSCHAP VERRAST BOXTEL AL DERTIG JAAR MET EIGENWIJS THEATER

Boxtheater serveert géén hapklare brokken

LONNEKE HOONDERT

Het Boxtelse politiebureau, sporthal Den Haagakker, de bolwoning tegenover café Het Renpaard, het Duits Lijntje en het Liduinaziekenhuis: het zijn slechts enkele locaties waar toneelgezelschap Boxtheater het publiek verraste met haar voorstellingen. De vereniging staat bekend om haar wandeltrajecten, maar wisselt die óók af met theaterstukken op bijzondere Boxtelse plekken. Ook dit jaar wordt er gewandeld: in maart en april brengt het gezelschap, dat dit jaar dertig jaar bestaat, het drieluik 'Stuk' op de spreekwoordelijke planken.

Boxtheater ontstond in 1987 toen enkele Boxtelaren meededen aan een toneelworkshop. ,,In 1989 werd de naam ZipZop gekozen en speelden we onze eerste échte voorstelling", vertelt voormalig voorzitter Jos van Oijen. In 1995 werd de theatergroep omgedoopt tot Boxtheater.

Onverwachte inkijkjes op Boxtelse locaties: dáár staat het toneelgezelschap om bekend. ,,Ook wij fietsen wel eens ergens langs en zouden graag binnen willen gluren. Tijdens onze voorstellingen gunnen we mensen daarom een kijkje op plekken waar ze normaal nooit komen", aldus penningmeester Ronald Ruijssenaars. Het vinden van die plekken is nog niet zo makkelijk. ,,Je hebt acht avonden lang tientallen onbekenden over de vloer. Daarnaast willen we ook enkele keren repeteren op de locatie zelf", zegt huidig voorzitter Marleen Huisman. ,,Toen we voor 'Stuk' de voorstellingslocaties rond hadden, was ik écht opgelucht. Het is bijzonder dat inwoners ons verwelkomen én het dan ook nog geheim kunnen houden tot de uitvoeringen."

HOOG NIVEAU

Naast het bestuur telt het toneelgezelschap tien spelers. ,,We blijven bewust klein. Met een kleine groep heeft iedereen gegarandeerd een rol. Soms hebben we meer acteurs nodig en dan werven we gastspelers", zegt speelster Marie-José van Hal. Boxtheater organiseert mede daarom jaarlijks een openbaar toegankelijke workshop. ,,Maar dat doen we óók om de Boxtelse gemeenschap kennis te laten maken met onze vereniging."

De vereniging maakt gebruik van professionele regisseurs en hoewel de leden allemaal amateurspelers zijn, ligt het niveau van het toneelspel en de voorstellingen hoog. De groep richt zich ieder jaar op een nieuw stuk. Van Oijen: ,,We bekijken dan of we iets nieuws verzinnen of bij het vertrouwde wandeltraject blijven. Binnen de spelersgroep heeft iedereen een eigen voorkeur: vaste scènes of improvisatie. Het mooie van een wandeltraject is dat beide vormen aan bod komen."

Carolien van de Sande is al 22 jaar lid van Boxtheater. ,,Je repeteert veel, maar ook tijdens de uitvoeringen ontwikkel je jezelf. Je speelt een stuk wel 24 keer en daardoor groeit de chemie tussen de spelers. Elke voorstelling is dus anders. Dát maakt het leuk." Van Hal: ,,Tijdens wandeltrajecten worden er drie verschillende toneelstukken opgevoerd. Leuk, maar voor ons soms ook jammer. Je speelt dan namelijk niet met iedereen tegelijk. Maar dáár hebben we dit jaar wat op gevonden..."

VERBREDEN

Hoewel 'Stuk' nog gespeeld moet worden, zijn de voorbereidingen voor de voorstelling van 2018 al in volle gang. Ook probeert de club zich wat meer op de toekomst te richten. Ruijssenaars: ,,We willen ons publiek graag verbreden en laagdrempelig zijn. Onder meer om mensen te verleiden die misschien niet zo snel naar een toneelvoorstelling gaan. Ook jongeren. We verwelkomen namelijk graag jonge spelers. Ook proberen we onze blik te verruimen door contact met andere toneelverenigingen."

De voorgenomen laagdrempeligheid betekent overigens niet dat Boxtheater het experiment schuwt. De vereniging kenmerkt zich door haar vernieuwende uitvoeringen en ideeën over toneel. Dát gaat niet veranderen. ,,We willen spelen voor een breder publiek, maar het wordt géén hapklare brok", aldus Ruijssenaars.

TONEELCLUB

,,Voor het dertigjarig bestaan trekken we alles uit de kast", knipoogt secretaris Lieneke van Andel. Tijdens het wandeltraject 'Stuk' worden drie voorstellingen gespeeld. De locaties worden traditiegetrouw geheim gehouden. 'Stuk' wordt 31 maart, 1, 7, 8, 13, 14, 20 en 21 april opgevoerd. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via de gloednieuwe website www.boxtheater.nl. Voor vragen kan gemaild worden naar info@boxtheater.nl.


Dolfijn carnaval

vieren

met Vrijbuiters

Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel staat zaterdag 25 februari in het teken van het carnaval voor mensen met een beperking. Deze 'Dol-fijne Avond' duurt van 19.00 tot 22.30 uur en wordt georganiseerd door De Vrijbuiters.

De carnavalsavond, die elk jaar gehouden wordt, wordt opgeluisterd met een bezoek van prins Peer d'n Twidde en zijn kleurrijke gevolg. De muziek wordt verzorgd door de Red River Band.

De Rots is op 25 februari geopend vanaf 18.45 uur, consumpties kosten 1,75 euro. Bezoekers kunnen gratis gebruik maken van de garderobe.

Meer weten? Bel naar Elly Beurskens van De Vrijbuiters, telefoon (0411) 67 68 27.