Milja Praagman uit Boxtel maakte de illustraties van het eerste transgender-kinderboek in Nederland getiteld 'Het lammetje dat een varken is'. Het baanbrekende boek kan op behoorlijk wat media-aandacht rekenen. (Foto: Peter de Koning).
Milja Praagman uit Boxtel maakte de illustraties van het eerste transgender-kinderboek in Nederland getiteld 'Het lammetje dat een varken is'. Het baanbrekende boek kan op behoorlijk wat media-aandacht rekenen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MILJA PRAAGMAN UIT BOXTEL MAAKT TEKENINGEN VOOR BAANBREKEND PRENTENBOEK

Eerste transgender-kinderboek slaat aan

LONNEKE HOONDERT

Het eerste Nederlandse transgender-prentenboek blijkt een schot in de roos. 'Het lammetje dat een varken is' haalde onder meer de voorpagina van NRC Handelsblad, de grote Belgische krant De Morgen en Het Parool. Het baanbrekende kinderboek dat 31 januari verscheen is niet aan te slepen. Het verhaal werd geschreven door Pim Lammers. Illustratrice Milja Praagman uit Boxtel maakte de tekeningen.

Het verhaal vertelt over een lammetje dat graag door de modder rolt. De andere schapen en varkens vinden dat maar raar. De boer besluit met het lammetje - dat zichzelf echt een varkentje voelt - naar de dierenarts te gaan. Een parabel voor het thema transgender - mannen en vrouwen die in het verkeerde lichaam zijn geboren.

Met 'Het lammetje dat een varken is' willen Lammers en Praagman gender en identiteit bespreekbaar maken voor kleuters. ,,Maar het is niet alleen een verhaal rondom het thema transgender. Het laat zien dat je gewoon jezelf kunt zijn, ook al ben je een beetje anders. En dat anderen je gevoelens serieus moeten nemen en daar respect voor moeten hebben", vertelt Praagman. Lammers kwam op het idee voor het boek toen hij verliefd werd op iemand die transgender bleek te zijn. ,,Toen merkte hij pas hoe weinig hij over het onderwerp wist. Net als zoveel Nederlanders. Het zijn soms heel jonge kinderen die hiermee worstelen en ouders weten vaak niet hoe ze het moeten bespreken ", vertelt Praagman.

POSITIEF

De illustratrice werd benaderd door een uitgever om prenten te maken bij het verhaal van debuterend schrijver Lammers. ,,De uitgever stond erop dat ik de tekeningen maakte. Ik wilde een tijdje vrij nemen, maar ik voelde dat ik dit móest doen. Dit zijn namelijk verhalen die er echt toe doen en op dit gebied was er nog niets verschenen voor jonge kinderen."

De positieve reacties op het prentenboek stromen inmiddels binnen. Kinderpsychologen zijn lovend over de publicatie en ook ouders met jonge kinderen die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren zijn gelukkig met de uitgave. ,,Een moeder met een dochter van vijf was heel dankbaar. Ze las het boek voor en haar kind zei: 'Dat ben ik hè, mama?'." Ook van transgenders krijgen Lammers en Praagman veel complimenten: ,,Zij vertellen dat ze graag hadden gezien dat een dergelijk boek eerder was verschenen. Toen zij nog jong waren en met hun gevoelens worstelden."

BOER

Bij het maken van de tekeningen hield Praagman rekening met het onderwerp van het boek. ,,Het lammetje vindt het heel vanzelfsprekend dat het een varkentje is", zegt ze. ,,Dat geldt ook voor jonge kinderen die zichzelf anders voelen. Ik vond het daarom belangrijk dat de jeugd die het boek leest zichzelf serieus genomen voelt. In het boek maken de andere schapen het lammetje op een gegeven moment belachelijk. Omdat transgenders steun nodig hebben van hun ouders, heb ik bij die scène de boer erbij getekend. Hij biedt zijn lammetje bescherming en gaat met het beestje naar de dierenarts. Hij tilt het lammetje op en dat heeft iets liefs." Ze benadrukt dat de boer het niet eng of belachelijk vindt wat het lammetje zegt en het dier heel serieus neemt. ,,Precies wat een kind nodig heeft."

Inmiddels is er een tweede boek in de maak. ,,Lammers heeft een nieuw verhaal geschreven over de boer en de dierenarts. Twee stereotype mannen die verliefd op elkaar worden. Normaal worden homoseksuelen weggezet met bloemetjesbloezen, dat wordt nu losgelaten."

BOEKPRESENTATIE

De boekpresentatie van 'Het lammetje dat een varken is' vindt vrijdag 24 februari plaats in de openbare bibliotheek van Amsterdam aan de Oosterdokskade vanaf 19.45 uur. Dan treedt ook de bekende band A Balladeer op. ,,Ook zal een negenjarig meisje een spreekbeurt over het onderwerp geven. Haar leerkracht verbood haar te vertellen over transgender in de klas. Daarom mag ze het alsnog tijdens onze boekpresentatie doen, want wij vinden het heel dapper." Aanmelden voor de boekpresentatie kan via de Facebookpagina of via e-mail: hetlammetjedateenvarkenis@gmail.com.