Kunst op Stapel krijgt vervolg in zomer 2017

MARC CLEUTJENS

Kunst op Stapel keert terug in Boxtel. De kunstmanifestatie die in 2015 voor het eerst werd gehouden en veel kunstliefhebbers naar kasteelpark Stapelen lokte, wordt onder regie van de Kunststichting Boxtel van 4 juni tot en met 24 september gehouden. Professionele kunstenaars die er willen exposeren, kunnen zich tot 15 maart aanmelden.

Volgens interim-voorzitter Anja Heesen van de Kunststichting Boxtel is na de nodige voorbereidingstijd de kogel door de kerk en staat vast dat Kunst op Stapel een tweede editie gaat beleven. Volgens Heesen is met de gemeente Boxtel 'in goede harmonie' gesproken over een financiƫle bijdrage aan de manifestatie. ,,Vorig jaar hebben we 190.000 euro teruggegeven aan de gemeente, nu komt er gelukkig weer wat geld terug om deze geweldige expositie te kunnen houden." Het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC) zorgt voor de artistieke ondersteuning.

Volgens Heesen wordt in samenspraak met de paters assumptionisten, die eigenaar zijn van het kasteelpark en omliggende gronden, overlegd over de komst van een aantal kunstenaars. Zij krijgen allemaal de gelegenheid om fraaie werken in de open lucht te exposeren. De opening van Kunst op Stapel zal ook ditmaal plaatsvinden in spiegeltent Bon Salon, die in juni drie weken bij Stapelen wordt opgebouwd. Elders in Brabants Centrum valt te lezen dat de spiegeltent al vrijwel volgeboekt is met publieke evenementen.

MEEDOEN

Professionele kunstenaars die willen meedoen aan Kunst op Stapel, worden door de Kunststichting Boxtel uitgenodigd een voorstel in te dienen. Op de website van de stichting (www.kunststichtingboxtel.nl) staat meer informatie over de voorwaarden. Een speciale vakjury selecteert vijftien kunstenaars, die de kans krijgen om hun werken aan het publiek in Boxtel te tonen. Later maakt de Kunststichting Boxtel bekend op welke wijze de expositie wordt ingericht en wanneer het publiek er terecht kan.

Interim-voorzitter Heesen geeft aan dat de Kunststichting Boxtel nog altijd actief is, ondanks de problemen die vorig jaar ontstonden. De gemeente Boxtel gaf te kennen met meer partijen te willen praten over kunst in de openbare ruimte. Bovendien kreeg de stichting het verwijt dat subsidiegelden niet waren besteed; om die reden werd een toelage stopgezet. ,,Als Kunststichting Boxtel blijven we actief, nu met de nadruk op het bevorderen van de waardering en de presentatie van kunst", stelt Heesen. Het bestuur bestaat verder uit secretaris Hannie van Schijndel en technisch bestuurslid Huub Thorissen.

De eerste editie van Kunst op Stapel trok vele kunstliefhebbers naar Boxtel. Ze volgden een kunstroute door het kasteelpark, bezochten de binnenplaats van de burcht en wandelden door de Ossenwei.