Na een spannende strijd won Lynn van der Heijden het felbegeerde ticket naar de regiofinale van het voorleeskampioenschap in Goirle. (Foto's: Peter de Koning).
Na een spannende strijd won Lynn van der Heijden het felbegeerde ticket naar de regiofinale van het voorleeskampioenschap in Goirle. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LYNN VAN DER HEIJDEN UIT LIEMPDE IS DE BOXTELSE VOORLEESKAMPIOEN VAN 2017

'Geen bange kip, maar een kampioen...'

LONNEKE HOONDERT

Met spandoeken zwaaien, stampen, joelen en vooral heel hard de naam van je favoriete kampioen gillen. Je zou het niet direct associëren met de finale van de Boxtelse voorleeskampioenschappen, maar gemeenschapshuis De Walnoot stond maandagochtend toch écht eventjes op zijn kop. Meer dan honderdvijftig kinderen uit groepen 7 en 8 moedigden daar hun klasgenoten aan die een gooi deden naar de titel 'voorleeskampioen van Boxtel'. Lynn van der Heijden (11) van basisschool De Oversteek uit Liempde won de wedstrijd.

Tien deelnemers van tien Boxtelse basisscholen beklommen het podium van De Walnoot, aangemoedigd door hun schoolgenoten én door presentatrice Security Sylvie. Met haar komische optreden wist ze de zenuwen bij de leerlingen een beetje weg te nemen. De tien voorlezers wonnen eerder de voorleeswedstrijd op hun eigen school en namen het maandag tegen elkaar op. Er werd voorgelezen uit de bekende klassiekers van Roald Dahl, maar er werd ook voorgedragen uit literaire nieuwkomers zoals 'Het leven van een loser' en 'Het dagboek van Nurdius Maximus'.

Met handgebaren, enkele goed getimede rustmomenten en stemeffecten las Lynn twee passages voor uit het boek 'Dagboek van een muts' van de schrijfster Rachel Renée Russel. Op levendige wijze bracht de voorleeskampioen het relaas van de fictieve Nikki - de muts van de school - ten gehore. De toehoorders in de bomvolle gemeenschapszaal in Selissenwal luisterden dan ook ademloos naar Nikki's pogingen cool te blijven ten overstaan van Mackenzie, het trutje van de school. Met een toepasselijke wijsheid, die door de oma van Nikki met de hoofdrolspeelster werd gedeeld, sloot de Liempdse haar voordracht af: ,,Je kunt een bange kip zijn of een kampioen, aan jou de keus."

EXTREEM VEEL GEOEFEND

Het duurde lang voordat de jury, bestaande uit Conny van Aarle van de gemeente Boxtel, Inge Heijnen van Bibliotheek De Meierij, film- en theatermaker Lieke Faber én voorleeskampioen van 2016 Biebe Peeters, eruit was. De beslissing bleek echter unaniem. Hoewel ze alle voorlezers een groot compliment gaven en benadrukten dat het niveau enorm hoog lag, kozen de juryleden voor Lynn. ,,Omdat ze haar verhaal van begin tot eind geconcentreerd vertelde", zei Van Aarle. ,,We konden het verhaal van begin tot midden en einde goed volgen." Het jurylid verwees naar de slotzin van Lynn's voordracht: ,,Jij bent duidelijk geen bange kip, maar een kampioen."

De Liempdse winnares werd uitbundig gefeliciteerd door haar klasgenoten. ,,Ik heb niet een beetje geoefend, maar extreem veel geoefend", vertelde ze lachend. ,,Ik denk dat ik het verhaal wel honderd keer heb voorgelezen. Het is een komisch boek en daar houd ik van."

De kampioene was behoorlijk nerveus, maar bleef de spanning de baas. ,,Toen ik het podium op moest om voor te lezen was ik erg zenuwachtig. Mijn benen tintelden er gewoon van. Gelukkig heb ik al vaker op de bühne gestaan omdat ik veel zing en dans. De zenuwen gingen daarom snel over."

GOIRLE

Het voorleeskampioenschap werd dit jaar voor het eerst georganiseerd in De Walnoot. Die locatie leende zich prima voor de wedstrijd en de vele uitzinnige kinderen die 'hun' voorlezer aanmoedigden. Normaal wordt het kampioenschap in de bibliotheek aan de Burgakker gehouden. Dat lukte deze keer echter niet. ,,We huren de bovenverdieping niet meer en we hebben alle stoelen verkocht tijdens de grote uitverkoop in april", aldus Heijnen. ,,Daarom moesten we de wedstrijd verplaatsen. De Walnoot is perfect hiervoor en we zijn dan ook blij met deze plek."

De winnaar van het Boxtelse voorleeskampioenschap strijdt zaterdag 18 maart tegen 64 kinderen in Goirle. De acht beste voorlezers van die wedstrijdronde gaan vervolgens naar de provinciale finale.


Kinderoptocht

in Gemonde

Het is in Gemonde al jaren een goede gewoonte het carnavalsfeest te openen met de grote optocht van basisschool Sint-Lambertus. Vrijdag 24 februari zal de bonte stoet weer door Mullukzuipertjesland trekken.

De kinderen van de Sint-Lambertusschool zijn al weken druk in de weer met de voorbereidingen. Met broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes, klas- en buurtgenootjes wordt gewerkt om op vrijdagmiddag vóór carnaval zo leuk en origineel mogelijk voor de dag te komen.

Om 13.15 uur zal de stoet met veel kabaal vertrekken vanaf de speelplaats van de school. Na een tocht van een uur door een groot aantal straten van Gemonde, worden de kinderen op school onthaald met oliebollen en limonade. Vervolgens reikt de jury de prijzen uit.

Juichen, joelen, stampen, klappen en heel hard de naam van je favoriet gillen: de voorleeskampioenen werden flink aangemoedigd door hun klasgenoten.
Lynn van der Heijden (11) uit Liempde van basisschool De Oversteek werd gekroond tot 'voorleeskampioen van Boxtel'.