Afbeelding
Foto: Leo Koenraads

DEELNEMERS LEREN BIJ IN LIEMPDE

Snoeicursus Fruitcultuur
Brabant warm ontvangen

Veertien mensen kwamen zaterdagochtend bijeen rondom de duiventoren van het Groot Duijfhuis in Liempde om mee te doen aan de eerste snoeicursus die de stichting Fruitcultuur Brabant organiseerde. Het was koud, maar de cursus werd warm ontvangen...

Stichting Fruitcultuur Brabant werd twee jaar geleden opgericht en beoogt de fruitcultuur bij organisaties en instellingen en particuliere liefhebbers te promoten. Zij deed dat al in 2015 door de organisatie van een Dag van het Fruit, waar zo'n duizend bezoekers op af kwamen. Die Dag van het Fruit wordt in oktober in Liempde herhaald.

Nu liet de stichting van zich horen door het aanbieden van een eendaagse snoeicursus. De uitvoering was in de deskundige en gedreven handen gelegd van Jan en Jeanne Zandbergen uit Liempde, die de deelnemers 's ochtends met een theoretisch gedeelte warm maakten en na de lunch met snoeischaar en zaag de boomgaard in stuurden om daar zelf te oefenen. De deelnemers kwamen uit alle windstreken, mensen van enkele straten verderop en zelfs uit Goeree-Overflakkee. Allen waren na afloop zeer tevreden.

Behalve dat ze aan de rand van de Dommel hadden kunnen genieten van een historische omgeving en van een bijzonder, voor de gelegenheid besneeuwd landschap, hadden ze ook veel nieuwe inzichten opgedaan. ,,Ik snoeide mijn boompjes ook al wel", zei een van de deelnemers, ,,maar dat je er zoveel uit mocht knippen, dat had ik nooit gedacht." Volgende winter wordt de snoeicursus herhaald.

FOTO BOVEN: In een besneeuwd Liempds landschap, rondom de duiventoren van het Groot Duijfhuis, leerden veertien mensen zaterdag de ins en outs van het snoeien van fruitbomen. (Foto: Leo Koenraads).


Tuinlezing in Walnoot

Op uitnodiging van Groei & Bloei-afdeling Het Groene Woud verzorgt tuinontwerper Hans van Horssen dinsdag 21 februari om 20.15 uur een lezing met als titel 'De tuin in alle seizoenen'. De bijeenkomst in gemeenschapshuis De Walnoot is gratis toegankelijk voor leden én niet-leden. Van Horssen laat aan de hand van foto's zien hoe in de natuur opgedane inspiratie vertaald kan worden naar de tuin. Hij heeft zich gespecialiseerd in de dynamische plantstijl 'Dutch Wave', die alle seizoenen duidelijk in beeld brengt en waarbij siergrassen en vaste planten worden gecombineerd.