DRIE WEKEN VERTIER IN PARK STAPELEN

Nu al aanschuiven voor spiegeltent Bon Salon

MARC CLEUTJENS

De terugkeer van spiegeltent Bon Salon naar kasteelpark Stapelen is een cadeautje van de gemeente Boxtel aan de gemeenschap. En die heeft dat presentje inmiddels met veel enthousiasme uitgepakt. Drie weken lang is er van alles te beleven in de spiegeltent en pakken tientallen verenigingen en stichtingen uit met openbare evenementen.

Onder leiding van een stuurgroep, die wordt aangevoerd door voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit, is de voorbije weken in kaart gebracht wat er zoal georganiseerd gaat worden in Bon Salon. Enkele weken geleden was al duidelijk dat Boxtel op alle fronten warm loopt voor de spiegeltent, die in 2015 voor het eerst in park Stapelen werd opgebouwd. Toen werden er drie maanden lang tal van activiteiten gehouden. Op de slotdag beloofde burgemeester Mark Buijs dat de tent mocht terugkeren.

Dat gaat gebeuren van zaterdag 3 tot en met zondag 25 juni. De stuurgroep hanteert een agenda waarin op 23 dagen drie dagdelen beschikbaar zijn voor uiteenlopende evenementen. Voorwaarde is dat ze openbaar toegankelijk zijn en bijdragen aan de verbinding van inwoners. ,,Van de 96 dagdelen die we kunnen aanbieden, is minstens 80 procent al bezet", jubelde Ketelaars deze week. ,,We zijn werkelijk overstelpt met reacties. Mensen die nog iets willen organiseren, moeten er dus snel bij zijn. De beschikbaarheid is minimaal."

POPPENKAST

Een van de blikvangers in het programma belooft de poppenkastvoorstelling te worden, waarvoor momenteel het script wordt geschreven. ,,In 2015 is voor alle jonge kinderen van Boxtel een voorleesuurtje gehouden waarbij gebruik werd gemaakt van het prentenboek van Jas de Keistamper", vertelt Ketelaars. ,,Ditmaal gaan we alle scholen uitnodigen om met de onderbouw naar een poppenkastvoorstelling te komen."

Op het programma, dat binnenkort definitief vastgesteld wordt, prijken verder uitvoeringen en concerten van onder meer koren, blaaskapellen en jazzorkesten. Stichtingen en verenigingen die gebruik gaan maken van de spiegeltent zijn onder meer ContourdeTwern, woonstichting Sint-Joseph, Met Je Hart, Herenboeren Wilhelminapark, Voedselbank en Zorggroep Elde. ,,Alle organisaties gaan voor hun cliënten of doelgroep een evenement organiseren", weet Ketelaars. ,,In veel gevallen worden bijzondere banden gesmeed. Zo gaat de band Mateus liedjes uit de jaren zestig zingen voor cliënten van Met je Hart."

IN BEWEGING

Stuurgroepvoorzitter Ketelaars is blij verrast met de massale belangstelling voor Bon Salon. ,,De spiegeltent heeft twee jaar geleden écht iets losgemaakt in Boxtel en brengt mensen in beweging. Het lijkt een beetje op de manier waarop de rockmusical Jesus Christ in Concert de harten van alle inwoners veroverde." De formule is volgens alle betrokkenen uniek. De gemeente biedt de spiegeltent aan, de paters assumptionisten stellen het kasteelpark Stapelen beschikbaar. De uitbaters van de spiegeltent dragen zorg voor goede horecavoorzieningen en toiletten, licht en geluid.

De officiële opening van spiegeltent Bon Salon vindt plaats op zaterdag 3 juni. Dan is ook de start van de kunstmanifestatie Kunst op Stapel, waarover elders in Brabants Centrum wordt bericht. De slotmanifestatie is op zondag 25 juni als ook Boxtel En Route wordt gehouden. Deze gemeentelijke feestdag staat in het teken van verborgen Boxtelse schatten. En ook die worden er bij de stuurgroep al volop aangeboden...