Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

VEEL VERRASSENDE OPTREDENS TIJDENS WAGGELREVUE IN EENDENGAT

Freddy Mercury over ambtelijke fusie: Dit is 't net nie...

HENK VAN WEERT

De Waggelrevue zit in de lift. De koldershow die het Eendengatse publiek vrijdag en zaterdag kreeg voorgeschoteld in hofpaleis Denziz kenmerkte zich door diverse nieuwe deelnemers, hilarische optredens en tonpraters die op dreef waren. Verdeeld over twee avonden genoten zo'n vierhonderd mensen van een bont palet vol carnavalsplezier.

Een carnavalskraker waarmee cabaretier Toon Hermans in 1969 acht weken in de Top 40 stond, werd afgelopen weekeinde nieuw leven in geblazen. Dat gebeurde door Ad Hoevenaars. Op zijn bekende, droogkomische wijze fileerde hij de Boxtelse politiek. Dat het CDA onlangs fractievoorzitter Hélène van As opnieuw benoemde tot lijsttrekker in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maakte haar voor Hoevenaars een dankbaar 'slachtoffer'. 'Hélène, Hélène, kind... wat heb je mooie bène' zong de zaal al snel. Van As, die als echtgenote van prins Peer de Twidde zelf ook fervent carnavalsvierder is, heeft het CDA een nieuw gezicht gegeven, concludeerde de commissie namens de lokale afdeling de verkiezingslijst samenstelt. ,,Dat had ik drie jaar geleden al gezien toen ik Hélène naast haar voorganger Wim van Erp zag staan. En niet alleen een nieuw gezicht, óók een heel andere body."

ALLE 13 DOOD

Een groepje buurmannen uit Lennisheuvel zorgde als De Vijf Zaligheden voor een prachtige sketch in twee bedrijven. De parodie op de tv-programma's waarmee Chiel Montagne in de jaren zeventig en tachtig het Nederlandstalige lied promootte groeide onder de titel 'Alle 13 Dood' uit tot een van de hoogtepunten van de Waggelrevue. Tal van overleden artiesten kwamen uit een doodskist tevoorschijn om nog een keer hun bekendste hit te zingen; maar dan wel met een doldwaze Boxtelse tekst. Zo zong Frank Sinatra over 'Mun vorruk' en Willy Alberti deed een duit in het zakje over de Zwarte Pieten-discussie met 'De glimlach van de Sint'. Freddy Mercury bezong de ambtelijke fusie tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel: 'Dit is het net nie..." op de Queen-melodie van 'I want to break free'. Demis Roussos vertaalde zijn 'Forever and ever' naar de tweelingprins van Ploegersland.

De organisatoren mogen in hun handjes knijpen met de inbreng van Frank van Heesch en zijn buren. Maar de voorganger van prins Peer droeg ook op andere fronten in hoge mate bij aan het welslagen van de zittingsavond. Natuurlijk als muzikant van The Ducktownband, die beide avonden op aanstekelijke wijze instrumentaal omlijstte. Maar vooral ook als gangmaker met een prachtig Eendengats sprookje, dat hij samen met enkele leden van carnavalsclub De Agterblijvers opvoerde.

NIEUW TALENT

Ton van Alebeek, lid van de raad van elf, presenteerde de koldershow voor het eerst en dat ging hem prima af. Vlot leidde hij de toeschouwers door het programma, dat overigens wel wat meer vaart mocht hebben. Pas na vierenhalf uur kwam feestduo De Dorini's op de planken voor een spetterende finale. Even daarvoor hadden de vroegere Boxtelse postbode Frans Bevers en Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch vanuit de buutton het publiek laten schuddebuiken van het lachen.

Enkele muzikanten van dweilorkest Echdweil kwamen met veel bombarie voor het voetlicht als het Zuid-Limburgse orkest De Toesers om op gezette tijden een driewerf alaaf (de zogeheten touche) te spelen. Marja Coset en Brigitta Kivits strooiden als de toiletjuffrouwen lustig roddels rond over de leden van de raad van elf. En Frank Westerop, de Amsterdamse buurtagent die al 22 jaar op rij naar Boxtel afreist om carnaval te vieren, debuteerde overtuigend in de buutton als stadsgids die de Eendengatse hofhouding kennis laat maken met Mokum. Al deze nieuwe talenten bleken een aanwinst voor de Waggelrevue. Aan Gerald Vlaminckx en zijn organisatieteam de uitdaging om de komende jaren nóg meer creatievelingen te vinden om het peil verder op te krikken. Maar ook oude bekenden droegen bij aan het welslagen van de zittingsavond. Zoals hofpoëet Fons van Asten, die voordroeg uit eigen werk en daarmee menig glimlach op de gezichten in het publiek wist toveren. Leuk waren ook de playback-acts van De Drie Kupkes en de Soul Brothers.

FOTO LINKSBOVEN: André Hazes stond op nummer één in 'Alle 13 Dood' die De Vijf Zaligheden op de planken bracht. 'Het is de tijd' werd omgedoopt tot 'Publiciteit' waarmee voorzitter Arjen Witteveen van de Voedselbank op de korrel werd genomen.

FOTO RECHTSBOVEN: Carnavalsclub De Agterblijvers voerde een Eendengats sprookje in het Afrikaanse oerwoud op. De sketch muntte uit in vormgeving. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding
Tonprater Frans Bevers liet het publiek schateren als Ciske d'n Hospik.