Links een staatsiefoto van prins Donald d'n Urste uit 1964 (collectie SOC) en rechts een portret van Noud Hermans vijftig jaar later. (Foto: Peter de Koning).
Links een staatsiefoto van prins Donald d'n Urste uit 1964 (collectie SOC) en rechts een portret van Noud Hermans vijftig jaar later. (Foto: Peter de Koning). Foto: Henk van Weert

NOUD HERMANS (PRINS DONALD D'N URSTE) WERD 84 JAAR

Naamgever Eendengat overleden

Op voorstel van Noud Hermans werd in 1964 het een jaar eerder geïntroduceerde Boxtelse carnavalsrijk Keistampersdurp omgedoopt tot Eendengat. Hermans, destijds directeur van de toenmalige Levensschool, volgde de eerste carnavalsprins (Jan Swinkels) op als Donald d'n Urste. Vorige week overleed Hermans op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hapert.

Op 8 februari 1964 werd Hermans tijdens een interne zitting van de twee maanden eerder opgerichte prinsenvereniging geïnstalleerd als eerste prins van Eendengat. Jan Swinkels voerde als prins Jan d'n Urste een jaar eerder al een raad van elf aan die was samengesteld onder auspiciën van evenementenstichting Boxtel Vooruit. Toen was ook Jaske d'n Dubbelde geïntroduceerd als persiflage op Jas de Keistamper. Maar om te voorkomen dat de Boxtelse reus zou verworden tot een carnavalssymbool, stelde Hermans voor om de eend uit het gemeentewapen te kiezen als schertsfiguur. Dat vond instemming bij de leden van de prinsenvereniging die zich vanaf dat moment De Waggelaars noemde. ,,Het leidde tot een explosie van creativiteit", vertelde Hermans drie jaar geleden in deze krant. Hij koos er heel bewust voor om zich prins Donald te noemen. ,,Ik was een fervent lezer van het gelijknamige stripblad. Nog altijd overigens. Ik heb pas nog zeshonderd exemplaren van het tijdschrift bij het oud papier gezet omdat we gaan verhuizen…"


Carnavalskrant

Tijdens de Waggelrevue werd vrijdagavond, toen ook het college van B. en W. aanwezig was, carnavalskrant De Wammes gepresenteerd. Prins Peer de Twidde nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Louis van Besouw, minister van Financiën van de Stichting Openbaar Carnaval. Afgelopen weekeinde is de 36 pagina's tellende krant door leden van de diverse carnavalsverenigingen verspreid in Boxtel. In de uitgave presenteren de clubs en muziekorkesten zich en ook is het bezoekprogramma van prins Peer en zijn gevolg opgenomen.

Afgelopen april kwam Hermans nog even terug naar Boxtel. Met de drie overige oud-prinsen die zich in de loop van de jaren Donald noemden en enkele anderen boog hij zich over de eerste inzendingen voor een ontwerpwedstrijd. Die wordt gehouden om op 11 november van dit jaar aan de oever van de Dommel een monumentje te kunnen onthullen ter ere van vijf keer elf jaar openbaar carnaval in Boxtel. Hermans lanceerde begin 2014, kort na het aantreden van Donald de Vierde, het idee voor zo'n 'standbildje'.

In de jaren zestig was Hermans niet alleen actief in het plaatselijke carnavalswereldje, maar ook binnen voetbalclub RKSV Boxtel. Hij verdedigde er niet alleen in het doel, maar was ook bestuurslid. Ook werkte hij enkele jaren bij de plaatselijke zwenkwielenfabriek MIB. Bovendien was hij op de achtergrond politiek actief.

Bij de opening van de Waggelrevue stond president Jan de Koning van Stichting Openbaar Carnaval vrijdagavond kort stil bij het overlijden van prins Donald d'n Urste. Donald II, III en IV (respectievelijk Gerard Smits, Henk van Weert en Frank van Heesch) woonden zaterdagochtend in Middelbeers, waar Hermans tot voor twee jaar woonde, de uitvaartplechtigheid bij namens de SOC en de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, waarin zich de oud-prinsen hebben verenigd.


Muziek centraal in

Kleine Eendentrek

Geen carnaval in Eendengat zonder jeugdoptocht. Zaterdag 25 februari is het weer zover en trekt een bonte stoet door de straten van Boxtel. Het thema van de Kleine Eendentrek luidt: 'Er klinkt muziek in Eendengat'.

De jeugdoptocht begint na de sleuteloverdracht op de Markt en trekt door de centrumstraten naar de Kwekpoel in sporthal De Dommel. Inschrijven voor de jeugdoptocht kan op de Markt vanaf 13.15 uur.

De Kleine Eendentrek vertrekt om 14.30 uur. Om 14.11 uur zullen de sleutels van Eendengat worden overhandigd aan prins Peer d'n Twidde, jeugdprins Stef en jeugdprinses Nina.

Afbeelding