Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERNIEUWD BESTUUR ZOEKT GOEDE DOELEN IN DORPSGEMEENSCHAP

'Tourspel Liempde klaar voor 2017'

MARC CLEUTJENS

Met de de eerste voorjaarsklassiekers in het vooruitzicht - zaterdag 25 februari gaat het wielerpeloton in Merelbeke van start in Omloop Het Nieuwsblad - staat ook het bestuur van stichting Woudbloem Liempde klaar voor een enerverend wielerjaar. Nu al is alles in gereedheid gebracht voor de zesde editie van het Tourspel Liempde, natuurlijk met ambassadeur Koen de Kort als lokale favoriet.

Het Tourspel Liempde brengt jaarlijks enkele honderden wielerliefhebbers in Liempde en omgeving op de been. Meedoen aan het spel betekent een favoriet ploegje wielrenners aanwijzen dat goed gaat presteren in de Tour de France. Wie de meeste punten behaalt, maakt kans op leuke prijzen. En dankzij de inleggelden kunnen een of meerdere lokale goede doelen worden ondersteund.

VERJONGING

Het bestuur van stichting Woudbloem Liempde staat sinds 1 februari onder leiding van voorzitter Mark van der Laan. De Liempdenaar heeft Willy van Zuijlen opgevolgd, die jarenlang het boegbeeld van de stichting was. Met Van Zuijlen namen ook Bert Habraken, Theo Prinsen en John Steenbakkers afscheid om verjonging van het bestuur mogelijk te maken. ,,We hebben deze toppers op gepaste wijze uitgeluid", vertelt voorzitter Van der Laan. ,,We hebben ze een Tourspel Liempde-shirt gegeven met daarop de letters VIP. Het waren, zijn én blijven onze vips."

Naast Van der Laan bestaat het bestuur van Woudbloem Liempde thans uit Pieter Buts en de nieuwkomers Jeroen van Wijlick en Celes van Zuijlen. ,,Om de bestuurstaken te kunnen vervullen, hopen we dat zich nog een paar meer mensen aansluiten", zegt de voorzitter. Hij nodigt enthousiaste dorpsgenoten uit om zich te melden en bij te dragen aan het Tourspel Liempde, dat start op zaterdag 1 juli. Die dag begint de Tour de France in de Duitse stad Düsseldorf. De finish is zondag 23 juli in Parijs.

GOEDE DOELEN

Stichting Woudbloem Liempde heeft sinds de start van het eerste Tourspel in 2012 een bedrag van bijna 12.000 euro uit kunnen keren aan uiteenlopende lokale doelen. De stichting, die enkele jaren eerder werd opgericht ter gelegenheid van een jubileum van de Liempdse afdeling van De Zonnebloem, kon in 2016 tweemaal 1.250 euro uitkeren aan Jong Actief Sportief Liempde en stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid, die in Liempde een generatietuin realiseerde.

Het staat nog niet vast welke goede doelen het Tourspel Liempde dit jaar gaat ondersteunen. Het bestuur staat nog steeds open voor suggesties; inwoners van Liempde maar ook vertegenwoordigers van organisaties kunnen zich tot 1 maart melden met tips. ,,Voorwaarde is dat het te steunen doel verbondenheid heeft met de Liempdse gemeenschap", benadrukt Van der Laan.

KOEN DE KORT

Het bestuur van stichting Woudbloem Liempde mag zich vrijwel elk jaar verheugen op een groeiende belangstelling voor het Tourspel, met als hoogtepunt 2015. Toen werd de Samenloop voor Hoop ondersteund en dat lokte extra deelnemers. ,,Vorig jaar kenden we een kleine daling", blikt de voorzitter terug. ,,Dat had onder meer te maken met onze ambassadeur Koen de Kort, die een week voor de start van de Tour de France niet werd geselecteerd door zijn ploeg Giant-Alpecin."

De Liempdse wielrenner, die per 1 januari uitkomt voor Trek-Segafredo en koerst met onder meer John Degenkolb, Bauke Mollema en Alberto Contador, kon daardoor niet ingezet worden voor het Extra Tourspel. ,,In andere jaren konden deelnemers raden op welke plek Koen zou finishen in de Tour de France. Vorig jaar viel de keuze door Koens afwezigheid op Tom Dumoulin." Er waren volgens Van der Laan meer tegenvallers, zoals het EK voetbal en het regenachtige weer op de avond dat ingeschreven kon worden bij café De Durpsherberg. ,,Dit jaar rekenen we weer op meer deelnemers en willen we de vleugels uitslaan."

SPRINTTREINTJE

De techniek van het Tourspel Liempde is er klaar voor. Bestuurslid Buts heeft als ict'er een computerprogramma ontwikkeld waarmee de competitie snel en adequaat opgezet en geactualiseerd kan worden. Vrijwel meteen na afloop van elke etappe rollen de rangen en standen eruit en kunnen die live op de website bekeken worden.

Natuurlijk rekenen de bestuursleden van Woudbloem Liempde op Tour-deelname van Koen de Kort. Zijn hereniging met sprinter Degenkolb, die voor Trek-Segafredo de sprints moet winnen in La Grande Boucle, moet ook de Liempdenaar als lead-out van het sprinttreintje een plek in de Tour de France-ploeg opleveren.

Meer weten over het Tourspel Liempde? Belnagstelling voor een bestuursfunctie of ideeën voor een goed doel? Stuur een e-mail naar voorzitter Mark van der Laan, info@tourspelliempde.nl.

FOTO BOVEN: Beeld van de start van het Tourspel Liempde 2013 met uiterst rechts Koen de Kort en links rondemiss Steffie van Rooij. Op de velocipede is met hoge hoed huisarts Igor van Laere herkenbaar. (Foto: Peter de Koning).

Woudbloem-voorzitter Willy van Zuijlen (rechts) nam dit jaar afscheid. Jaarlijks was hij met zijn bestuur én wielrenner Koen de Kort een van de kartrekkers van het Tourspel Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).