Lizzy van Alphen en Max de Man kregen bezoek van buurvrouw Hariette Kuijken, wethouder Peter van de Wiel en Jan Juffermans van Transitie Boxtel. Die proberen nieuwe bewoners van Zonnegolven te bewegen hun tuin te 'vergroenen'. (Foto: Peter de Koning).
Lizzy van Alphen en Max de Man kregen bezoek van buurvrouw Hariette Kuijken, wethouder Peter van de Wiel en Jan Juffermans van Transitie Boxtel. Die proberen nieuwe bewoners van Zonnegolven te bewegen hun tuin te 'vergroenen'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ACTIE IN WIJK ZONNEGOLVEN: MINDER TEGELS, MEER GROEN

'Van keistampers naar steenbrekers'

LONNEKE HOONDERT

De achtertuinen van de gloednieuwe huizen in de wijk Zonnegolven liggen nu nog braak. Wanneer de vorstperiode voorbij is, zal daar echter verandering in komen. Buurtbewoonster Hariette Kuijken trok aan de bel bij de gemeente, want met het oog op het veranderende klimaat, wilde ze graag weten wat ze in haar eigen achtertuin zou kunnen doen tegen de opwarming van de aarde.

,,Niet alle bewoners weten wat ze zelf kunnen doen om te helpen. Omdat ik graag ook anderen bewust wil maken van het belang van groen in de tuin, vroeg ik de gemeente om hulp", vertelt Kuijken. Die kreeg ze. Donderdag ging de Boxtelse samen met wethouder Peter van de Wiel en duurzaamheidsicoon Jan Juffermans van Transitie Boxtel langs de deuren in Zonnegolven met een stapel informatieve folders van Operatie Steenbreek. Die organisatie probeert anderen enthousiast te maken om hun tuin te vergroenen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de negatieve gevolgen van verstening. Minder planten betekent ook minder vogels en insecten. Door verstening wordt ook regen minder goed afgevoerd, wat weer wateroverlast tot gevolg heeft.

GEEN BETON

De wethouder prees het initiatief van Kuijken: ,,Het is goed om Operatie Steenbreek onder de aandacht te brengen in nieuwbouwwijken waar de tuinen nog aangelegd moeten worden. Ik wil dit straks bij elk nieuwbouwproject gaan doen." Van de Wiel benadrukte dat hij het niet enkel bij nieuwe woningen wilde laten. ,,Ook bij bewoners van bestaande huizen met reeds aangelegde tuinen moeten we dit promoten. Daar valt nog het meeste rendement te behalen."

De actie van Kuijken had succes, want ze trof tijdens haar rondgang met name gelijkgestemde buurtbewoners. Max de Man en Lizzy van Alphen: ,,We zijn bewust bezig. Straks komt er groen in de tuin, want ik houd helemaal niet van beton." Ook buurvrouw Addy Janssen was enthousiast. ,,Ik kom uit Liempde, daar is alles groen. Wanneer alles bestraat is, ziet dat er zo grauw en donker uit. Ik word er niet vrolijk van. Mijn tuin komt zéker vol planten te staan."

Juffermans was verguld door de reacties. ,,In plaats van keistampers worden we steenbrekers", grapte hij.