Afbeelding
Foto: Piet van Oers

TOT 15 APRIL INSCHRIJVEN VOOR REÜNIE ZIEKENHUISPERSONEEL

'Sfeer in Liduina was gemoedelijk'

De datum van de reünie werd eind oktober al in deze krant gepubliceerd. Maar sinds deze week kunnen (oud-)personeelsleden van het Boxtelse Liduinaziekenhuis zich ook daadwerkelijk inschrijven voor het weerzien. Dat vindt zaterdagmiddag 13 mei plaats in gasterij De Bourgondiër aan de Bosscheweg.

HENK VAN WEERT

Velen koesteren mooie herinneringen aan de tijd dat zij werkzaam waren in het Liduinaziekenhuis, zegt Mario Eltink. Samen met Ria Bekkers, Nel van Doorn en Thea van Helvoort organiseert zij het weerzien voor de medewerkers van het Boxtelse ziekenhuis. De initiatiefnemers van de reünie roemen de gemoedelijke sfeer en de (soms) ongeplande zorg van destijds. Tijdens de voorbereidingen van de reünie haalt het viertal op voorhand al herinneringen op. ,,Zoals een man die voor een klacht naar de arts kwam en bij wie tegelijk een moedervlek werd weggehaald die toevallig opviel. In deze tijd ondenkbaar in de zorg, waar verzekeraars scherp inkopen bij ziekenhuizen. Zonder concrete hulpvraag wordt geen extra zorg geleverd", zegt Eltink.

INTERNATIONAAL ANIMO

Tot 15 april kunnen belangstellenden voor de reünie zich aanmelden via liduinaboxtel@gmail.com, onder vermelding van naam en adres. Bovendien kunnen mensen de Facebookpagina Reünie Liduina Boxtel liken die is aangemaakt. Inmiddels is al interesse getoond door oud-personeelsleden die nu in Frankrijk, Canada en Nieuw-Zeeland wonen. De reünie is nadrukkelijk bedoeld voor (oud-)medewerkers van het Liduinaziekenhuis en niet van het gelijknamige verpleeghuis. Zowel mensen die op de locatie Duinendaal als in het huidige gebouw aan de Bosschweg hebben gewerkt zijn welkom.

Als een van de initiatiefnemers van de reünie legt Nel van Doorn momenteel de laatste hand aan een boek waarin zij de historie van het Liduinaziekenhuis optekent. De in Schijndel woonachtige Boxtelse geeft het boek in eigen beheer uit met medewerking van Heemkunde Boxtel waarvan zij lid is. Het boek, met onder meer archieffoto's van Brabants Centrum, rolt van de persen bij drukkerij Tielen. Via bovengenoemd e-mailadres kunnen mensen zich ook inschrijven voor het boek.

50.000e PATIËNT

Het Boxtelse ziekenhuis bleef tot en met 1987 zelfstandig. Enkele dagen vóór Kerstmis fuseerde Liduina dat jaar met het Bossche Carolusziekenhuis. Op diezelfde dag beleefde het Boxtelse hospitaal een mijlpaal: de toen 15-jarige Bas van der Velden uit Boxtel was de 50.000e patiënt in het op 9 december 1970 geopende gebouw aan de Bosscheweg. Nauwelijks bekomen van het verwijderen van een metalen plaatje uit zijn eerder gebroken elleboog, onderging de tiener een korte huldiging aan zijn bed. Namens de directie overhandigde Cor van Driel, hoofd verplegingsdienst, een bos bloemen en een platenbon van vijftig gulden. Ria Verhagen (links op de foto) werd eveneens in het zonnetje gezet omdat zij de intake verrichte van Bas. De huldiging vond plaats onder toeziend oog van afdelingshoofd Jos van Vessem (rechts).

FOTO BOVEN: Op 21 december 1970 werd de 15-jarige Bas van der Velden verrast met bloemen en een platenbon. Hij was de 50.000e patiënt sinds het Boxtelse ziekenhuis zeventien jaar eerder de nieuwbouw opende. (Foto: Piet van Oers).


Verkeersregels...

Tijdens mijn dagelijkse wandelingen valt mij op dat er heel veel fietsers zonder licht rijden en er nogal wat verkeersregels worden overschreden, daarom onderstaande oproep.

Waarom ouders, hebben jullie kinderen geen licht in de duisternis / Gelukkig gaat het dikwijls goed maar ook wel eens mis / Maar ik zie vaak zonder licht fietsende kinderen / Zonder te weten dat zij het overige verkeer hinderen / 's Morgens en 's avonds gaan ze van huis zonder zorgen / Ouders, zorg voor goed licht liever vandaag dan morgen / Wacht niet tot er een agent voor je deur staat / Dan is het voor sommige kinderen al te laat / Ouders, jullie fietslicht zou ook moeten schijnen / Ik zie jullie helaas ook in het donker verdwijnen / Ik zag een moeder met twee kinderen op de fiets / Het verkeerslicht sprong op rood maar zij deed niets / Ze fietste door zonder te kijken en zonder licht / Je licht aan, stoppen bij rood, dat ben je aan je kinderen verplicht / Heel veel kinderen en ouders rijden met de fiets het zebrapad op / Het verkeer kan daar geen rekening mee houden, dus stop / Volgens de verkeersregels doe je dat te voet / Vertel en leer je kinderen hoe dat moet / Sommige automobilisten willen graag voor me doorrijden op het zebrapad / Al ben ik halfweg bij het oversteken, mijn leven had ik bijna gehad / Op diverse straten in wijken wordt veel te hard gereden / Gelukkig is daarbij nog niemand overreden / Verboden straten in te rijden dat lijkt heel normaal / Dat je anderen daarmee in gevaar brengt is abnormaal / Dus beste mensen, hou je aan de regels in het verkeer / Mijn wandelingen blijven dan een feest keer op keer / Ik ben een tevreden pijproker, dus geen onruststoker.

        JAN PENNINGS

Heilig Hartkerk (3)

In de ingezonden brief van Martin van Tillaart in Brabants Centrum van vorige week wordt een verwijt gemaakt naar de eigenaar, die alleen een voorlopig koopcontract heeft en nog geen vergunning en zelfs een verwijt naar de aannemer die er opdracht voor heeft gekregen en ook het kerkbestuur wordt daarop aangevallen.

Je kunt jezelf ook afvragen waarom de eigenaar nog steeds geen vergunning heeft om te beginnen, want de overeenkomst is al zeker een jaar geleden gesloten en dan vind ik het vreemd dat de gemeenteambtenaren daar nog steeds niets aan hebben gedaan.

Iedereen was enthousiast dat er eindelijk een goede bestemming was gevonden. De eigenaar heeft er al in geïnvesteerd en wil de plek natuurlijk zo snel mogelijk exploiteren, ook vanwege mogelijke vernieling door vandalen bij leegstand.

De aannemer heeft alleen een opdracht aanvaard en is niet verantwoordelijk, want die heeft geen zicht op de achtergrondsituatie. Het kerkbestuur heeft ook weinig invloed op de gemeentebesluiten.

        THEO KLOMP