WETHOUDER KRITISCH OVER RAPPORT

Haaren moet aan de slag met 'amateuristisch' onderzoek

,,Als de inwoners van de gemeente Haaren willen opsplitsen: prima. Maar dat blijkt niet uit dit rapport. Het is een slecht rapport; amateuristisch." Harde woorden van de Haarense wethouder Eric van den Dungen over het rapport van adviseur Roel Augusteijn. In opdracht van de provincie deed die laatste onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente Haaren en rapporteerde: zo snel mogelijk opsplitsen, per 1 januari 2020. Linksom of rechtsom: de gemeente moet nu aan de bak.

Vorige week werd het rapport van Roel Augusteijn gepresenteerd en werd zijn advies overgenomen door de provincie: de gemeente Haaren moet zo snel mogelijk opsplitsen. De dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt zouden dan verdeeld kunnen worden over respectievelijk Boxtel, Tilburg, Oisterwijk, Vught en Heusden. De gemeenteraden van de betreffende gemeenten zijn gevraagd voor 17 maart te reageren op het rapport.

Een reactie van de burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren op het rapport leek achterwege te blijven. Tijdens afgelopen gemeenteraadsvergadering reageerde wethouder Van den Dungen, namens het college, echter tóch op het rapport, met een waslijst aan kritiek. ,,Dat was geen inhoudelijke reactie, want de raad gaat over de inhoud", zegt Van den Dungen. ,,Wij willen de raad niet voor de voeten lopen. Het was een reactie op de totstandkoming van het rapport." Daar heeft hij geen goed woord voor over: amateuristisch en manipulatief, noemt hij het. ,,Het is niet per ongeluk dat gedeputeerde Anne-Marie Spierings eerder al de opsplitsingsdatum van 1 januari 2020 noemde en dat dat ook de eindconclusie van het rapport is", zegt Van den Dungen. ,,Het hele rapport is een doelredenering." Hij laakt bijvoorbeeld het feit dat er zo weinig inwoners van de gemeente zelf in gesprek zijn geweest met Augusteijn, maar dat er wel conclusies worden getrokken over die inwoners. En inderdaad: in Esch is gesproken met één inwoner, die nota bene tegen het opsplitsen van de gemeente is.

RAADPLEGING

Toch: het rapport ligt er en bij veel inwoners van de gemeente lijkt de opsplitsing al bijna een feit. ,,De druk dat opsplitsen moet gebeuren, is er. En als de inwoners willen opsplitsen, is dat prima, maar dan had ik daarvoor graag een professionele onderbouwing gehad." De gemeente is nu aan zet. ,,Vóór 17 maart wil de provincie een reactie. Daarnaast wil ze dat wij de inwoners voor die tijd raadplegen, bijvoorbeeld tijdens de verkiezingen van 15 maart. De vraag is of dat praktisch haalbaar is. De raad moet daar een besluit over nemen en ook over wat er dan precies aan de inwoners gevraagd wordt." Uiteindelijk is maar één ding leidraad, zegt Van den Dungen: ,,Wat goed is voor de inwoners."