OMROEP EN KRANT BUNDELEN KRACHTEN

Boxtel krijgt uitzending met lokaal weekjournaal

HENK VAN WEERT

Nog vóór de zomervakantie moet de gemeente Boxtel haar eigen digitale nieuwsprogramma krijgen. Omroep Dommelland en Brabants Centrum, twee stichtingen die het lokale nieuws onder de aandacht brengen, slaan daarvoor de handen ineen. Het wordt een wekelijkse journaaluitzending die via internet wordt uitgezonden. Er worden enthousiaste jongeren gezocht als presentator én editor.

Het medialandschap is de voorbije jaren flink gewijzigd, met name door de komst van internet. Dat is noch de plaatselijke krant, noch de lokale omroep ontgaan. De tijd dat kranten, tv en radio gescheiden nieuwsmedia vormden, is voorbij. Nieuws wordt multimediaal onder de aandacht gebracht. Zo lanceerde Brabants Centrum enkele maanden geleden de extra digitale dinsdageditie. Die wordt sindsdien door veel mensen gelezen naast de papieren krant die twee dagen later op de deurmat valt. Het idee om via internet ook nog een actualiteitenprogramma uit te gaan zenden, leefde al langer binnen zowel het bestuur als de redactie van Brabants Centrum. Door de digitalisering kwamen de mogelijkheden daarvoor binnen handbereik.

TOEGEVOEGDE WAARDE

,,Dat we film en tv moeten gaan gebruiken staat buiten kijf", zegt secretaris Louis van Besouw van het stichtingsbestuur dat de krant uitgeeft. De keuze om een journaaluitzending te maken in samenwerking met Omroep Dommelland is volgens Van Besouw 'meer dan logisch'. ,,Onze nieuwsvoorziening is er voor een belangrijk deel op gericht om verschillende groepen in de plaatselijke gemeenschap met elkaar te verbinden. Dan is het vanzelfsprekend om ook te verbinden in het nieuws máken."

Ook secretaris Boudewijn Aalbers van Omroep Dommelland juicht het initiatief toe. ,,Ik hoop op een prettige samenwerking en denk dat een nieuwsbulletin écht een toegevoegde waarde heeft in Boxtel. Hoe eerder de inwoners van onze gemeente over het nieuws kunnen beschikken, hoe beter het is."

De wens om op een breder front ('multimediaal') nieuws te kunnen brengen, sluit aan bij het streven van Omroep Dommelland om zich verder te ontwikkelen. Het productiebedrijf van de lokale omroep maakt al jaren tv-uitzendingen en onderhoudt een kabelkrant en website. De kwaliteiten liggen op het gebied van filmen, editen, monteren, presenteren en creativiteit. Die worden door de samenwerking gecombineerd met de deskundigheid die Brabants Centrum heeft met betrekking tot journalistiek, nieuws en advertentieverkoop. In voorbereiding op de samenwerking hebben de redacties van beide stichtingen vorig jaar een geslaagde pilot gemaakt van een journaal.

JONGEREN GEZOCHT

Om de nieuwsuitzending op een moderne en aansprekende wijze te presenteren, zoeken Omroep Dommelland en Brabants Centrum jonge talenten die op een beeldscherm vlot en welbespraakt diverse items willen inleiden en verduidelijken. Ook jongeren die kunnen editen zijn welkom.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij hoofdredacteur Roel Jongenelen van de lokale omroep, e-mail: info@omroepdommelland.nl.


Defect stoplicht veroorzaakt extra drukte in Boxtel

Een drukke ochtend- en avondspits: ook automobilisten in Boxel hebben daar dagelijks mee te maken. De laatste weken leek het opvallend drukker rond de Schijndelseweg en Vicaris van Alphenlaan. De oorzaak? Een kapotte sensor op het kruispunt Bosscheweg-Vicaris Van Alphenlaan-Mgr. Wilmerstraat.

,,Uit onderzoek blijkt dat het stoplicht op de Bosscheweg, vanaf de apotheek richting het ziekenhuis, bij elke ronde dertig seconden lang op groen bleef staan. Zelfs als er niemand voor het stoplicht stond te wachten. Dat kwam door een kapotte stoplichtsensor in de grond en wij denken dat dit zorgde voor filevorming", legt wethouder Herman van Wanrooij uit.

ZAAGSNEDE

De sensor is deze week gerepareerd. Van Wanrooij: ,,De zaagsnede in de weg is nog zichtbaar..."