Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN BAANDERHERENCOLLEGE IN FINALE SKILLS TALENT

Stap voor stap naar het bedrijfsleven

MARC CLEUTJENS

Het Baanderherencollege serveerde gistermiddag taart voor Tolga Ceylan (15), Mehmet Atalay (16) en Nick van Esch (17) . De drie eindexamenleerlingen behaalden vorige week de eerste plaats tijdens de Brabantse editie van de Skills Talents-vakwedstrijden en hebben zich daarmee gekwalificeerd voor het Nederlands kampioenschap. Voor die titelstrijd reist het drietal in maart naar de RAI in Amsterdam.

Onderwijsdirecteur Jan-Willem van den Berg en docent Johan Konings zijn apetrots op Tolga, Mehmet en Nick, die sinds deze week als een soort ambassadeurs van het Baanderherencollege door de school lopen. ,,En ik geloof dat ook de rest van de school ons al gefeliciteerd heeft", straalt Mehmet. ,,Iedereen kwam naar ons toe vorige week. Docenten én leerlingen", lacht Tolga.

Voordat ze in maart naar Amsterdam gaan, wacht het drietal nog een dagje teambuilding op het Koning Willem I College, dat de Brabantse kampioenschappen uitschreef. Een teamnaam hebben ze al: Brabant Bulls.

Tolga, Mehmet en Nick namen deel aan


de Skills Talents-wedstrijden voor het vak Economie & Ondernemen, dat vroeger bekend stond als Handel & Verkoop. ,,Door deze studierichting te volgen, krijgen we extra lessen economie", legt Tolga uit. Mehmet: ,,Ook leren we hoe een kassa werkt en maken we enquêtes om winkels of bedrijven te onderzoeken." Nick vertelt dat hij met zijn twee teamgenoten de beste klassenopdracht maakte. ,,Na die schoolcompetitie werden we door het Baanderherencollege afgevaardigd voor het Brabants kampioenschap."

COFFEE COMPANY

De opdracht die Tolga, Mehmet en Nick moesten maken, bestond uit het opzetten van een fictieve onderneming. ,,We kozen voor de naam Coffee Company", aldus Mehmet. ,,Belangrijk was om de taken goed te verdelen en samen te werken", vult Nick aan. Tolga: ,,Vooral samenwerking was onze kracht. Toen de opdracht klaar was, hebben we alle facetten van de onderneming vier keer doorgenomen om ervoor te zorgen dat alles klopte."

Stap voor stap gingen de drie leerlingen, die later dit voorjaar eindexamen doen, aan de slag met hun 'bedrijf'. Ze verdeelden de taken goed en maakten onder meer een werkplanning, ontwierpen een folder en schreven een aantal zakelijke e-mails aan klanten en leveranciers. ,,Tijdens de Brabantse finale werden de inzendingen door drie jury's beoordeeld", vertelt Tolga. ,,Ze kwamen ook naar onze tafel en waren benieuwd naar onze presentatie."

EINDEXAMEN

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat Tolga, Mehmet en Nick de beste inzending voor de Skills Talents-award hadden gemaakt. Samen met de winnaars in de andere categorieën reizen ze medio maart af naar de RAI in Amsterdam voor de Nederlandse finale.

Kort daarna is het tijd om aan het eindexamen te beginnen. De drie scholieren hebben al aardig vastomlijnde toekomstplannen. Tolga en Mehmet, die samen voetballen bij ODC JO17-4, kiezen allebei voor de opleiding International Business Studies aan het Summa College in Eindhoven. Nick gaat ondanks zijn economische vooropleiding de studie Maatschappelijke Zorg volgen aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

In maart gaan Tolga, Mehmet en Nick vol vertrouwen naar Amsterdam. ,,We hopen weer goede reclame voor onze school te kunnen maken", lacht Nick. Tolga: ,,En natuurlijk willen we weer op het podium staan. Want dat is echt het allerleukste."

FOTO BOVEN: Nick van Esch, Mehmet Atalay en Tolga Ceylan (v.l.n.r.) maken foto's van de feestelijke taart die ze gistermiddag van de leiding van het Baanderherencollege ontvingen. Het drietal won vorige week de Skills Talents-vakwedstrijd op het onderdeel Economie & Ondernemen. (Foto: Peter de Koning).


Bestrating

Van der Voortweg

wordt vernieuwd

In opdracht van de gemeente Boxtel startte een aannemer vandaag met het herstel van de Van der Voortweg. Het straatwerk raakte enkele weken geleden flink beschadigd door een lek in de waterleiding.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel wordt niet alleen de bestrating vernieuwd, maar is het ook nodig de riolering te reinigen. Door de lekkage is er veel zand in het riool terecht gekomen. De reiniging vindt ondergronds plaats en kan zonder de weggebruikers te hinderen.

Onderzocht wordt of de Van der Voortweg tijdens de werkzaamheden gedeeltelijk of compleet moet worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Als de weg helemaal dicht gaat, wordt een omleidingsroute ingesteld. De werkzaamheden duren tot halverwege volgende week.

De werkzaamheden konden eerder vanwege winterse weersomstandigheden niet starten. De Van der Voortweg was deels dicht; alleen fietsers en bromfietsers konden van de weg gebruik maken.