Afbeelding
Foto: Henk van Weert

RECONSTRUCTIE STATIONSPLEIN IN APRIL

'Treinreiziger moet zich welkom voelen in Boxtel'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik zie het al helemaal voor me. Twee dagen lang steken we de handen uit de mouwen en na afloop genieten we bij restaurant PLEIN2 en Domino's Boxtel van een hapje en drankje, terwijl we uitkijken over een volledig vernieuwd Stationsplein." Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april wordt deze droom van wethouder Herman van Wanrooij werkelijkheid. Voor de herinrichting van het plein voor het NS-station worden verschillende handjes uit de samenleving gevraagd.

Het plan om het Stationsplein in Boxtel te vernieuwen, staat al langere tijd op de agenda. ,,Maar nu zijn we op een punt aanbeland dat we het niet voor minder dan het huidige ontwerp doen, ondanks het beperkte budget", legt Van Wanrooij uit. Hij sprak met vele bedrijven en iedereen bleek bereid een steentje bij te dragen. ,,Natuurlijk moeten we betalen voor materialen, zoals de beplanting, maar als voor de arbeidskosten niets wordt berekend, scheelt dat een slok op een borrel. En hopelijk melden zich nog vele vrijwilligers." De wethouder schat dat hij vrijdag 7 april de hele dag zo'n twintig personen nodig heeft en zaterdag zo'n dertig vrijwilligers. ,,Mensen hoeven natuurlijk niet een gehele dag mee te werken, maar kunnen elkaar ook afwisselen." Taken als zand kruien, stenen sjouwen en helpen met de beplanting behoren tot de werkzaamheden.

De werkzaamheden in de bocht van de Stationsstraat naar de Parallelweg Noord worden die vrijdag al verricht door professionals. Zo komen er een zebrapad en een 'verkeersdruppel', dezelfde die in de Parrallelweg Noord nabij het voormalig Van Gend & Loos-gebouwtje ligt. De komende tijd wordt gebruikt om het beplantingsplan verder vorm te geven. ,,Hieraan wordt het thema 'Groene Woud' gehangen", aldus Stein van Brunschot. De landschapsontwerper zorgde voor het ontwerp van het Stationsplein. ,,Hiermee kunnen we allerlei kanten op. Wel vinden we het belangrijk dat biodiversiteit aandacht krijgt, bijvoorbeeld bloemen en planten die geschikt zijn voor bijen en vlinders. De kwaliteit van wachten voor de treinreiziger wordt hierdoor óók beter. Hij moet zich welkom voelen in Boxtel."

FOTO ONDER: Het huidige Stationsplein gaat in april op de schop. (Foto: Henk van Weert).