CDA HEKELT STOPZETTEN ONDERSTEUNING

Twist over subsidies voor De Groene Poort

MARC CLEUTJENS

De CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad is verontwaardigd over het wegvallen van een subsidie voor het toeristisch informatiepunt en bezoekerscentrum in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg. Wethouder Peter van de Wiel is 'zeer verrast'; het was volgens hem al jaren bekend dat de subsidie na een bepaalde periode zou eindigen.

Het CDA trok deze week aan de bel bij het gemeentebestuur en gaf aan dat het de wens van Boxtel om toeristisch op de kaart te komen niet kan rijmen met het schrappen van de subsidie. Volgens de fractieleden is het oertijdmuseum in achttien jaar tijd uitgegroeid tot een toeristische trekpleister van formaat die gemiddeld 70.000 bezoekers per jaar trekt. Vorig jaar werd De Groene Poort bovendien uitgeroepen tot Parel van Boxtel en door het gemeentebestuur aangewezen als een grote publiekstrekker.

Sinds 1 januari is de subsidie voor het in stand houden van een toeristisch informatiepunt evenwel geannuleerd, zo stelt het CDA. Dat bevreemdt de christen-democraten omdat veel nieuwe stappen worden gezet om De Groene Poort ook bij de verlevendiging van het centrum te betrekken. Gedoeld wordt op de dino-app die later dit jaar geïntroduceerd moet worden, maar ook op de komst van een tuktuk, die tussen het oertijdmuseum en het station gaat pendelen. Elders in Brabants Centrum wordt hierover uitgebreid bericht. Het CDA wil dat Boxtel de subsidie met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 alsnog gaat uitbetalen aan De Groene Poort.

BEZUINIGEN

Wethouder Van de Wiel legt uit dat in 2008-2009 is afgesproken dat De Groene Poort voor een periode van maximaal vijf jaar een bedrag van 45.000 euro per jaar zou ontvangen om een toeristisch informatiepunt op te zetten. ,,Dat is nota bene een besluit dat CDA-wethouder Wim van Erp destijds heeft genomen", aldus de wethouder. Na uitbetaling van de laatste subsidie is besloten om De Groene Poort nog eens twee jaar te steunen met tweemaal 25.000 euro. ,,Toen we moesten bezuinigen is de tweede bijdrage verlaagd naar 10.000 euro."

Volgens Van de Wiel handelt het gemeentebestuur conform het beleid dat eerder is vastgesteld. Hij vult aan dat De Groene Poort een bijdrage van 50.000 euro uit het economisch stimuleringsbudget heeft ontvangen waarmee toeristische en recreatieve activiteiten opgezet konden worden. Met dat geld draagt het oertijdmuseum volgens de wethouder bij aan de dino-app en de tuktuk Zilverexpress.