Boxtelaar Norbert Klok bereidt momenteel een tentoonstelling voor in MuBo, waar tal van bijzondere ex librissen te zien zijn. De expositie omvat ook een aantal ex librissen van bekende Boxtelaren. (Foto: Peter de Koning).
Boxtelaar Norbert Klok bereidt momenteel een tentoonstelling voor in MuBo, waar tal van bijzondere ex librissen te zien zijn. De expositie omvat ook een aantal ex librissen van bekende Boxtelaren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MUBO EXPOSEERT VEEL EX LIBRISSEN

Grafische kunst op de vierkante centimeter...

Terwijl een expositie over Boxtelse amateurkunst zaterdag 11 en zondag 12 februari haar laatste weekend beleeft, werkt MuBo al aan een nieuwe tentoonstelling. Van zaterdag 25 februari tot en met zondag 23 april is de expositie 'Ex libris, eigendomsmerk in boeken' te zien. Initiatiefnemer Norbert Klok omschrijft ex librissen als 'grafische kunst op de vierkante centimeter'.

Klok is samen met MuBo verantwoordelijk voor de tentoonstelling. Een groot deel van de kunstwerkjes die in het museum te zien zullen zijn, komen uit verzameling van de verzamelaar.

Een ex libris is een stukje papier met de naam van de eigenaar erop dat in boeken wordt geplakt om aan te geven dat iemand de bezitter van het boek is. Het wordt vooral gebruikt door echte boekenliefhebbers. Op het kaartje staat altijd 'ex libris', wat zoveel betekent als 'uit de boeken van' of 'dit boek is van'.

BOXTELSE VITRINE

Op het ex libris staat vaak een mooie grafische voorstelling. Die kan verwijzen naar de naam van de eigenaar of zijn afkomst, beroep, liefhebberijen, interesses of (religieuze) overtuiging. Het is een onderdeel van de grafische kunst, wereldwijd zijn er duizenden kunstenaars die ex librissen maken of gemaakt hebben. Vaak zijn allerlei grafische technieken gebruikt; vooral houtgravures, etsen, kopergravures maar ook linosneden, litho's, zeefdrukken en originele computergrafieken zijn toegepast.

De tentoonstelling in MuBo omvat honderden ex librissen in vele technieken, een groot deel gerangschikt naar kunstenaars, maar ook is een deel opgesteld naar thema, bijvoorbeeld mythologie, literatuur, religie, muziek, eten en drinken en beroepen.

Verder is in het museum een vitrine met Boxtelse ex librissen te zien. Die laat bijzondere en soms exclusieve kaartjes zien die verzamelaar Klok, onder meer na een oproep in Brabants Centrum, heeft verzameld in zijn eigen woonplaats.

MuBo is elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Komend weekeinde is de tentoonstelling met werken van Boxtelse amateurkunstenaars voor het laatst te zien. Rondleidingen in MuBo zijn mogelijk, maar alleen op afspraak.

Meer informatie staat op www.muboboxtel.nl.