Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN JRL BEZOEKEN HERENBOEREN IN WILHELMINAPARK

'Wat gebeurt er eigenlijk met het voedsel dat overblijft?'

Verdeeld in groepen namen de scholieren een kijkje bij de verschillende onderdelen van de landbouwcoöperatie: ze kregen uitleg over onder meer de fruitboomgaard, het varkensverblijf en de kippen. De jeugdige bezoekers hebben allemaal biologie in hun pakket en voor het vak bezoeken ze een aantal boerderijen. ,,We brengen daarna de verschillen tussen de landbouw- of veebedrijven in kaart", zei Silke Heijma (16) uit Liempde. Naast de duurzame boerderij van de Herenboeren, gaat ze ook op bezoek bij een varkenshouderij. ,,Ik verwacht dat zij op een minder natuurlijke manier en vooral op grote schaal vlees produceren. Dat zal ook minder diervriendelijk zijn." De leerlinge is enthousiast over de coöperatie in het Wilhelminapark: ,,Het is een goed initiatief. Het is belangrijk om bewust met dieren en de natuur om te gaan. Dat doen ze hier."

Tijn van Heertum (18), ook uit Liempde was verrast over het werk van de coöperatie. ,,Het is mooi dat ze op een volledig natuurlijke manier produceren. Daarnaast is het lokaal en duurzaam en ook dat is tegenwoordig belangrijk." Hij was daarnaast ook te spreken over de biologieles in het veld. ,,Het is een leuk vak, want je leert over dingen om je heen. Een praktijkles maakt het nóg begrijpelijker. Ik heb ook abstracte vakken in mijn pakket, maar van een concrete les als deze zie ik het nut meer in."

HEILIGE GROND

Boudewijn Tooren, voorzitter van de Herenboeren, vertelde de jongeren over de totstandkoming van de fruitboomgaard, waar vorig jaar drieduizend bomen werden geplant. ,,Op deze plek stond ooit het klooster Sint-Charles. Normaal hebben fruitbomen drie jaar nodig om vruchten te dragen. Maar afgelopen jaar hadden we al appels en peren. Het is écht heilige grond", grapte hij.

De voorzitter had enkele kritische vragen voorbereid voor de leerlingen. Zo was hij benieuwd of de scholieren wisten waarom de Herenboeren een beregeningssysteem gebruiken bij de fruitbomen. Hij legde uit dat tijdens lentevorst de bomen worden beregend, zodat de knoppen dankzij een bevroren laagje beschermd blijven. ,,Vraag je je ooit af wat voor soort kip je op je bord hebt liggen?", vroeg Tooren vervolgens. De vwo'ers moesten het antwoord schuldig blijven...

VRAGEN DURVEN STELLEN

,,Met een bezoek aan onze boerderij willen we stimuleren dat de jeugd vragen durft te stellen over haar voedsel", benadrukte Tooren. ,,Het is belangrijk dat jongeren nadenken over wat er op hun bord ligt. Wat voor soort kip of varken is het precies?" De initiatiefnemer wil de jeugd er van bewust maken dat er bijvoorbeeld meer soorten varkens zijn dan het bekende roze dier dat ze regelmatig in vrachtwagens voorbij zien komen. ,,Ik hoop dat ze ons verhaal meenemen en het ook thuis vertellen."

FOTO BOVEN: Geert van der Bruggen vertelt leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum over de varkens die worden gehouden op het landgoed van de Herenboeren. (Foto's: Peter de Koning).


Vrouwendag in Boxtel

Samen met andere vrouwen stilstaan bij internationale vrouwendag op woensdag 8 maart. Dat kan die dag vanaf 18.30 uur in gemeenschapshuis De Walnoot aan het Reginahof 1. Tijdens de bijeenkomst kan er gekozen worden tussen drie activiteiten: een wandeling van één of drie kilometer door de wijk Selissenwal met quiz of een presentatie van Ria Schraverus die vertelt over haar werk met weeskinderen met een fysieke en verstandelijke beperking in Belarus. Daarna kunnen alle bezoekers gezamenlijk genieten van een optreden van het Wereldkoor en een optreden van deejay NoorA. Ook is er een proeverij met allerlei internationale hapjes. Alle vrouwen vanaf 14 jaar zijn welkom. De entree bedraagt 3,50 euro.

Boudewijn Tooren vertelt over de boomgaard van de Herenboeren.