Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DAG DER KAMPIOENEN ONDER PARAPLU BOXTEL VOORUIT

Doek valt voor Boxtelse Sportraad

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse Sportraad is ter ziele. De aangesloten clubs van het adviesorgaan dat op 1 mei 1970 werd opgericht, hebben na een extra algemene ledenvergadering met het bestuur vrijwel unaniem geconstateerd dat er geen draagvlak meer is om langer door te gaan. Alle activiteiten worden gestaakt, de Dag der Kampioenen wordt voortaan georganiseerd door evenementenstichting Boxtel Vooruit. Sportwethouder Herman van Wanrooij betreurt het besluit, maar geeft aan dat de Boxtelse Sportraad na een lange worsteling 'een volwassen beslissing' heeft genomen.

Sportraad-voorzitter Eric Peeters en bestuurslid Kees Bekers maakten het besluit deze week in aanwezigheid van oud-voorzitter Boudewijn Aalbers en wethouder Van Wanrooij bekend. Ze gaven aan dat het adviesorgaan al enkele jaren met de gedachte speelde om te stoppen. ,,Alle activiteiten die we de voorbije jaren organiseerden, trokken te weinig belangstellenden", blikt Peeters terug. ,,We hebben van alles geprobeerd en hebben gezocht naar vernieuwing én verjonging, maar dat heeft het tij niet kunnen keren."

De Boxtelse Sportraad is de laatste decennia steeds meer overbodig geworden, zo lijkt het. ,,Waar de Sportraad vroeger een belangrijke intermediair was tussen sportclubs en een gemeentebestuur op afstand, zie je dat clubbestuurders nu hele korte lijntjes onderhouden met wethouders en ambtenaren en ons overslaan", stelt Peeters. Bestuurslid Bekers vult aan dat het adviesorgaan een belangrijke rol had in het lokale subsidiebeleid. ,,Ook die taak is veranderd en minder urgent geworden."

SPORTCAFÉ

De Boxtelse Sportraad heeft de laatste jaren getracht het tij te keren, onder meer door vaker nieuwsbrieven uit te geven, online actiever te worden op een eigen website en Facebook en cursussen te verzorgen. ,,Er was best belangstelling voor een EHBO-cursus en de opleiding van vrijwilligers die we aanboden met Sportservice Noord-Brabant", blikt Bekers terug. ,,Ook de eerste sportcafés waren redelijk in trek. Maar onze vergaderingen werden minimaal bezocht en clubs deden steeds minder een beroep on onze knowhow", aldus voorzitter Peeters.

Dat laatste constateerde ook wethouder Van Wanrooij, die vaak met sportambtenaar Debbie van Giersbergen de reguliere vergaderingen bijwoonde. ,,Jullie hebben geworsteld met jullie positie en het is zuur als je merkt dat die vele uren werk zo weinig opleveren", reageert de wethouder. Hij vervolgt: ,,Het is knap dat je met zoveel inzet voor de Boxtelse sport actief wilt zijn, zeker als je beseft dat er zo weinig respons komt. Begrijpelijk dat jullie openlijk zijn gaan twijfelen aan de toegevoegde waarde van de Boxtelse Sportraad."

DAG DER KAMPIOENEN

Een van de belangrijkste activiteiten van de Boxtelse Sportraad was het organiseren van de Dag der Kampioenen. Elk jaar weer werden alle jeugdkampioenen in het zonnetje gezet tijdens drukbezochte bijeenkomsten in onder meer de Tijberzaal van het Baanderherencollege, de aula van het Jacob-Roelandslyceum (JRL), gemeenschapshuis De Rots en grand café Rembrandt. Daar werden in aanwezigheid van de sportwethouder honderden medailles uitgereikt aan pupillen en junioren.

De huldiging van sportman, sportvrouw, sportteam, sportvrijwilliger en sportjunior vond meestal plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. ,,Twee jaar geleden besloten we dat deze festiviteit nog meer cachet verdiende en kozen we voor een Sportgala", vertelt voorzitter Peeters. De eerste editie in het JRL was geslaagd, de tweede aflevering in Podium Boxtel moest vorig jaar verplaatst naar Rembrandt vanwege een gering aantal aanmeldingen. ,,Een signaal dat ook de Dag der Kampioenen minder leeft dan vroeger", aldus bestuurslid Bekers.

De Dag der Kampioenen blijft trouwens bestaan, ook nu de Boxtelse Sportraad ter ziele is. In overleg met Boxtel Vooruit is besloten om de activiteit jaarlijks onder de vlag van deze evenementenstichting te organiseren. De bestuursleden Peeters, Bekers en Ad van Boxtel treden toe tot Boxtel Vooruit. Dit jaar zal de huldiging van alle kampioenen plaatsvinden in spiegeltent Bon Salon, die wordt opgebouwd in kasteelpark Stapelen. De Dag der Kampioenen wordt gehouden op 24 juni.

PROTESTBEWEGING

De Boxtelse Sportraad zag het levenslicht op 1 mei 1970, toen het adviesorgaan als Beheersraad Sport en Spel werd opgericht. Oud-voorzitter Aalbers, die toetrad in 1974 en tot 2014 bestuurlijk actief was, herinnert zich dat de Sportraad ontstond vanuit een protestbeweging. ,,In Boxtel werd begin jaren zeventig veel actie gevoerd voor de bouw van een nieuwe sporthal", blikt Aalbers terug. ,,Dat leidde er onder meer toe dat in 1973 sporthal Den Haagakker werd geopend en enkele jaren later ook het gelijknamige zwembad werd gebouwd. We waren ook nauw betrokken bij de beslissing om Den Haagakker te sluiten in 2006."

Aalbers diept meer wapenfeiten op, zoals doorsluizen van subsidieverzoeken van sportclubs. ,,De Boxtelse Sportraad fungeerde in die dagen als een vliegwiel voor veel clubs." De oud-voorzitter noemt de privatisering van buitensportaccommodaties eind jaren tachtig van de vorige eeuw als het belangrijkste dossier dat binnen het adviesorgaan is besproken. Vandaag de dag was de rol van de Boxtelse Sportraad in dat proces gering en onderhandelde de gemeente vaak rechtstreeks met clubs.

Het stemt oud-voorzitter Aalbers verdrietig dat de Boxtelse Sportraad ter ziele is. Hij is ook kritisch richting de huidige bestuursleden. ,,Het is jammer dat dit besluit wordt genomen. Ik vind dat de Sportraad de laatste jaren veel te weinig in beeld is geweest. Bij veel huldigingen heb ik jullie gemist, misschien hadden meer prijzen en oorkondes uitgereikt moeten worden om Boxtel te laten zien dat de Sportraad nog steeds bestaat."

VEELZEGGEND

Voorzitter Peeters en bestuurslid Bekers weerspraken Aalbers' kritiek deze week. ,,Ik denk dat we genoeg gedaan hebben en op zoek zijn gegaan naar vernieuwing, maar de conclusie is dat er geen respons kwam van sportclubs", zegt Bekers. ,,Ik heb bij mijn aantreden alle clubs bezocht", vult voorzitter Peeters aan. ,,Vaak was men verrast dat we ons gezicht lieten zien. Toen we laatst vroegen om argumenten om de Sportraad in stand te houden, kwam er van de leden geen enkele reactie. Dat is veelzeggend en dan kun je eigenlijk maar één conclusie trekken: stoppen."

Alle financiële middelen van de Boxtelse Sportraad komen ten goede aan de nog te houden Dag der Kampioenen. Zowel de website als de Facebookpagina zijn sinds deze maand offline.

FOTO BOVEN: De Dag der Kampioenen in 2014: de meiden van MEP 8E4 betreden het podium in een bomvolle zaal van De Rots. (Peter de Koning).