Boxtel ziet het aantal jongeren fors afnemen. De foto toont een werkbezoek van buitenlandse scholieren aan het gemeentehuis in Boxtel. Ze maakten vorig jaar kennis met actuele Boxtelse vraagstukken, zoals vergrijzing. (Foto: Peter de Koning).
Boxtel ziet het aantal jongeren fors afnemen. De foto toont een werkbezoek van buitenlandse scholieren aan het gemeentehuis in Boxtel. Ze maakten vorig jaar kennis met actuele Boxtelse vraagstukken, zoals vergrijzing. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marc Cleutjens

MIDDELBARE SCHOLEN EN GEMEENTE SPELEN IN OP BEVOLKINGSKRIMP

2026: Boxtel telt vijfhonderd pubers minder

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat het aantal jongeren in Boxtel de komende jaren flink afneemt, is voor de gemeente én de directie van het Jacob-Roelandslyceum en Baanderherencollege geen verrassing. Maar dat Boxtel een van de gemeenten is waar de vergrijzing het grootst is, is wél opmerkelijk. Op bestuurlijk niveau worden al plannen gemaakt om in te spelen op deze demografische ontwikkeling. Een flinke klus...

Minder pubers betekent ook minder leerlingen voor de Boxtelse middelbare scholen. Directeur Leon Spaan van het Baanderherencollege en Jacob-Roelandslyceum speelt al in op de toekomst. ,,We zijn bekend met de cijfers en het is een complexe zaak", vertelt Spaan. ,,We bekijken wat dit voor gevolgen heeft voor de beschikbare ruimtes, het personeel én het onderwijs in het algemeen." Hij vult aan: ,,Er wordt gesproken over zo'n vijfhonderd jongeren minder, maar exacte aantallen zijn altijd lastig. Dat het aantal jongeren gaat afnemen en substantieel minder wordt, is wel duidelijk."

Uitgangspunt is om alle onderwijsvormen voor Boxtel te behouden. Van Praktijkonderwijs tot gymnasium. ,,Dát is het allerbelangrijkste en dat gaat ook gewoon lukken", stelt de schooldirecteur. ,,We houden genoeg leerlingen over om alle onderwijsonderdelen te behouden, ook omdat we veel scholieren hebben uit andere gemeenten. Er is ook veel regionale samenwerking."

LASTIGE SITUATIE

Als het aantal leerlingen afneemt, kan dat betekenen dat er te veel lokalen leegstaan. Maar omdat het onderwijs ook steeds verandert en andere vormen krijgt, is lastig te voorspellen hoeveel ruimte er in de toekomst daadwerkelijk nodig is. Datzelfde geldt voor het aantal docenten.

Momenteel tellen het Baanderherencollege en Jacob-Roelandslyceum veel leerlingen en zijn er dus ook veel arbeidsplaatsen. ,,Dat is een lastige situatie", erkent Spaan. ,,Want we weten dat er in de toekomst minder docenten nodig zijn. Een deel vloeit weg via natuurlijk verloop en we gaan er vanuit dat dat voldoende is." Door samen te werken met andere scholen kan ook worden gekeken naar een andere manier om het aantal arbeidsplaatsen in te vullen.

De komende tijd richt Spaan zich samen met schoolbesturen en de directieleden op de samenstelling van toekomstplannen. ,,We zijn er ruimschoots op tijd mee begonnen, de krimp ontstaat gelukkig niet van vandaag op morgen."

METEEN ACTIE

Ook de gemeente Boxtel wordt betrokken bij de toekomstplannen van de middelbare scholen. Dat het aantal jongeren afneemt, is ook bij wethouder Marusjka Lestrade al langer bekend. Toen zij aantrad als wethouder in Boxtel, zette ze om die reden ook een streep door nieuwbouw voor basisschool De Hobbendonken. ,,Toen was al duidelijk dat er een krimp zat in het aantal geboortes en dus in het aantal basisschoolleerlingen", legt Lestrade uit. ,,Die krimp zet zich door naar het middelbare onderwijs. Het is nu dus zaak om ook daar maatregelen te nemen."

De basisscholen in de gemeente Boxtel tellen al een aantal lege lokalen en dat kost per jaar zo'n 6.000 euro per lokaal. Inmiddels wordt overleg gevoerd met de gemeente Sint-Michielsgestel om deze kwestie gezamenlijk aan te pakken. Lestrade: ,,En dat gaat ook gebeuren in het voortgezet onderwijs. We praten daarover met andere gemeenten en natuurlijk vooral ook met de schoolbesturen."

Dat juist Boxtel zo'n forse afname van het aantal jongeren kent, is voor de wethouder wél een verrassing. ,,Landelijk is het zo dat er minder geboortes zijn én dat mensen wegtrekken richting de steden. De gezinnen worden steeds kleiner, dat is een landelijke trend", zegt Lestrade. ,,Mensen krijgen minder kinderen of starten op latere leeftijd met een gezin. Dat heeft onder meer te maken met de recessie."

Waarom juist in Boxtel de krimp onder jongeren zó sterk is, is moeilijk te verklaren. ,,Het enige dat we kunnen doen, is ervoor zorgen dat onze gemeente aantrekkelijk blijft voor jonge gezinnen. Ook door het creëren van meer werkgelegenheid én het in stand houden van onze voorzieningen", aldus de wethouder. ,,Dan blijft Boxtel een leuke plaats om te wonen."