Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HERINRICHTING CENTRUM BOXTEL START MET BAGGERPROJECT

Vijverslib schuiven en scheppen

HENK VAN WEERT

De vijver naast de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel is de afgelopen dagen uitgebaggerd. Door de jaren heen was een dikke laag slib op de bodem terechtgekomen. Het uitbaggeren van de vijver is de eerste in een reeks werkzaamheden om het centrum van Boxtel opnieuw in te richten. Centrumwethouder Eric van den Broek licht de plannen morgen, vrijdag 10 februari toe aan belangstellenden. Tussen 10.00 en 12.00 uur staat hij met een stand op de weekmarkt.

Met een grijpkraan werd het slijk uit het water opgediept en in een vrachtwagen geladen om te worden afgevoerd. De werkzaamheden duurden drie dagen en werden gisteren afgerond. Een bootje schoof de modder naar de kademuur aan de Mgr. Bekkersstraat waar de kraan stond opgesteld.

Na het uitbaggeren start de herinrichting van de oude boomgaard achter het monumentale Hofje. Vóór de zomervakantie moeten ook twee nieuwe parkeerterreinen zijn aangelegd: één aan het Zusterspad (twintig autovakken) en één in de tuin tussen het gemeentehuis en Villa Phaf aan de Rechterstraat (veertig autovakken). De plekken compenseren de 35 parkeerplekken die verdwijnen als in de eerste helft van 2018 de Markt een nieuwe bestrating krijgt. Het plein wordt autoluw gemaakt met één in plaats van de huidige twee rijbanen; er blijven na de reconstructies vijftien autovakken over.

RIJRICHTING MARKT

Het herinrichtingsplan waarmee in totaal 2,1 miljoen euro is gemoeid, werd vorige week door het college van B. en W. vastgesteld. De gemeenteraad stemde eerder al in met de financiële dekking, maar wordt nog wel gevraagd om enkele budgetten over te hevelen.

Hoewel het formeel niet hoeft, wordt aan de gemeenteraad óók gevraagd in te stemmen met de rijrichting op de nieuwe Markt. Aanvankelijk was het de bedoeling van het gemeentebestuur om auto's vanaf de Clarissenstraat het plein op te laten rijden om ze er via de Rozemarijnstraat weer het centrum uit te leiden. Die keuze leidde tot kritiek bij ondernemers in hartje Boxtel. ,,Voortschrijdend inzicht heeft ons doen besluiten om het autoverkeer om te draaien. Omdat zo nadrukkelijk in de gemeenteraad de rijrichting is besproken, vinden wij het netjes om de verandering nu ook daar ter tafel te brengen", vertelde wethouder Van den Broek vorige week toen hij het herinrichtingsplan aan de pers presenteerde.

FOTO BOVEN: Van maandag tot en met woensdag werd deze week de vijver bij het gemeentehuis uitgebaggerd. Het is het eerste deelproject voor de herinrichting van het centrum die de komende anderhalf jaar wordt uitgevoerd. (Foto: Peter de Koning).


BOXTEL WIL RESTWARMTE INZETTEN VOOR UITWERKING GREEN DEAL

Aardgasvrije wijk: kwestie van tijd

In het prestatiecontract dat de gemeente Boxtel medio december 2016 sloot met woonstichting Sint-Joseph en de Huurders Belangen Vereniging werd de ambitieuze doelstelling opgenomen om een nieuwbouwwijk te realiseren zónder gasleidingen. Die 'droom' komt op 8 maart een stap dichterbij als wethouder Peter van de Wiel zijn handtekening zet onder een Green Deal met onder meer het Rijk, de provincies en diverse netbeheerders.

Vorige week nog stelde oppositiepartij Balans dat vertragingen optreden in het nieuwbouwprogramma door te kiezen voor duurzame woningen. Die opmerking is wethouder Van de Wiel niet ontgaan. Maar de kritiek snijdt volgens hem geen hout. ,,Níet duurzaam bouwen betekent per definitie fóut bouwen. Vanaf 2050 mogen huizen geen CO2 meer uitstoten en dat betekent dat gebruik van aardgas dan uit den boze is. Het is van belang daarop zo snel mogelijk in te spelen."


Boxtel stemt in met appartementen in Blanca-gebouw

Het college van B. en W. is dinsdag akkoord gegaan met het plan om tien appartementen voor starters te realiseren in het Blanca-gebouw op de hoek van de Baroniestraat en Spoorstraat.

Vorig jaar werd in het al jaren leegstaande wasserijcomplex het Hobbycentrum geopend en ook zijn er enkele kleine bedrijven gevestigd. Nu komen er dus ook woningen, met een oppervlakte tot 60 vierkante meter.

HOUTEN GEVEL

Ontwikkelaar is bouwbedrijf BLT van ondernemer Gerben Hulskes uit Boxtel. Architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg maakte het ontwerp. De buitengevel krijgt een facelift en wordt bekleed met hout. Daarnaast worden geluidswerende maatregelen getroffen tegen overlast door treinverkeer.

WETSWIJZIGING

Nu nog heeft iedereen het wettelijk recht op een aardgasaansluiting. Maar het kabinet werkt aan een wet waarin dat recht met ingang van 2018 wordt geschrapt. In het parlement is daarover brede instemming, zegt Van de Wiel. Hij verwacht dat ook na de verkiezingen volgende maand de wetswijziging overeind blijft. ,,Als de nieuwe wet is aangenomen, wordt het realiseren van een aardgasvrije wijk een stuk eenvoudiger. Nu kan een particulier een gasleiding nog afdwingen, straks is dat niet meer het geval."

Niet alleen in Den Haag heerst het besef dat aardgas zijn langste tijd heeft gehad. Naar verwachting is de voorraad rond 2030 uitgeput, zei wethouder Van de Wiel gisteren. Hij is blij dat het college van B. en W. een dag eerder instemde met het sluiten van de Green Deal. Die moet de aanleg van aardgasvrije wijken bespoedigen en is ook gericht op het ontwikkelen en delen van kennis op dit vlak. Bovendien moet het bijdragen aan een breder draagvlak onder burgers. Net als dertig andere gemeenten sluit Boxtel de Green Deal met minister Henk Kamp (Economische Zaken), staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) en minister Ronald Plasterk (Wonen). Ook de provinciebesturen en diverse netwerkbeheerders zetten op 8 maart een handtekening.

RESTWARMTE BENUTTEN

Veel gemeenten die een aardgasvrije wijk willen ontwikkelen, kiezen voor elektrische verwarming als alternatief. Zo niet Boxtel, vertelde wethouder Van de Wiel. ,,Wij willen nog iets ambitieuzer zijn dan de andere deelnemende gemeenten en kiezen ervoor om de woningen in een aardgasvrije wijk te verwarmen met restwarmte die nu verloren gaat bij bedrijven als vleesverwerker Vion, het datacentrum van Rabobank Nederland en de rioolzuivering van waterschap De Dommel."

Over de plek waar woningen zonder gasaansluiting gebouwd zouden moeten gaan worden, heeft Van de Wiel ook wel ideeën. De twintig sociale huurwoningen die op het terrein van De Kleine Aarde moeten verrijzen, liggen volgens hem voor de hand. Maar ook buurtschap Selissen, de uitbreidingslocatie die in beeld is voor meer grootschalige woningbouw, lijkt in aanmerking te komen. Ook bij projectontwikkelaars en aannemingsbedrijven is volgens Van de Wiel enthousiasme om duurzaam te bouwen. ,,We voeren als gemeente met veel partijen gesprekken en overal hoor ik positieve geluiden."