Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BESTUURDER KOMT MET DE SCHRIK VRIJ

Goederentrein ramt auto op Kapelweg

Op de spoorwegovergang in de Kapelweg ter hoogte van de Kromakker in Boxtel is dinsdagmiddag een personenauto aangereden door een goederentrein. De bestuurder (19) uit Haaren, die al eerder was uitgestapt, kwam met de schrik vrij. Het treinverkeer was geruime tijd gestremd.

Volgens meerdere getuigen ter plaatse was de personenauto op de spoorwegovergang tot stilstand gekomen, mogelijk door een technisch mankement. Met enkele omstanders probeerde de bestuurder de auto van de overweg te duwen. Daarbij werd zelfs een sleepkabel gebruikt, maar de auto kwam niet in beweging. Toen even later een goederentrein vanuit de richting Tilburg kwam aanrijden en de spoorbomen sloten, maakte iedereen zich


Aanhouding automobilist

De politie hield vrijdagavond rond kwart over acht een 48-jarige man uit Boxtel aan. Hij wordt ervan verdacht eerder die avond op de Fellenoord achteruit met zijn bestelwagen tegen een geparkeerde staande auto te zijn gereden. Een getuige zag het gebeuren, maar kon niet verhinderen dat de automobilist er vandoor ging. Wel noteerde de getuige het kenteken. De verdachte werkte niet mee tijdens zijn aanhouding en beledigde agenten; ook weigerde hij medewerking aan een blaastest. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

uit de voeten. Een botsing kon niet worden voorkomen; de auto raakte total-loss en belandde zwaar beschadigd aan de zijkant van de spoorbaan.

LOCOMOTIEF

Een van de getuigen was diep onder de indruk en gaf aan dat de automobilist van geluk mag spreken. ,,De trein was er best snel en het lukte iedereen om net op tijd van de rails te gaan. Ik geloof niet dat ik ooit zo'n ongeluk heb zien gebeuren."

De politie was snel ter plaatse, net als de brandweer die meehielp om de rails vrij te maken. Medewerkers van ProRail inspecteerden de spoorbaan en de locomotief, die ter hoogte van de spoorwegovergang Kapelweg-Tongeren tot stilstand kwam.

Het ongeval zorgde voor veel vertraging in de avondspits; het treinverkeer op het baanvak Boxtel-Oisterwijk was enkele uren gestremd. Ook intercity's tussen Eindhoven en Tilburg reden niet. Treinreizigers werden met bussen vervoerd.

Woensdag toonde Omroep Brabant online beelden van het ongeval, die werden gemaakt door een dashboardcamera. Op die beelden is te zien hoe omstanders van de spoorbaan rennen en de goederentrein de auto in volle vaart ramt.

FOTO ONDER: De personenauto die dinsdagmiddag op de Kapelweg werd geramd door een goederentrein, raakte zwaar beschadigd. De bestuurder kwam met de schrik vrij. (Foto: Marc Cleutjens).