...ARIE VAN DER TEMPEL...
...ARIE VAN DER TEMPEL... Foto: Privébezit

'LOGISTIEK MANAGER VAN HET JAAR'

Boxtels tintje aan strijd voor logistieke talenten

LONNEKE HOONDERT

Met vernieuwende software niet alleen het verwerkingsproces van goederen in een magazijn verbeteren, maar óók de hele logistieke keten binnen een bedrijf optimaliseren. Arie van der Tempel uit Boxtel initieerde dit ambitieuze project binnen Europet-Bernina International (EBI) in Helmond. Dát leverde hem een nominatie voor de titel Logistiek Manager van het Jaar op. Een prestigieuze wedstrijd voor logistieke talenten. Donderdag 30 maart vindt de finale plaats in De Jaarbeurs in Utrecht.

Van der Tempel viel eerder in de laatste selectieronde af. Doordat Arthur Böhmer - één van de drie finalisten - vertrok bij zijn werkgever Xenos en dus niet meer mee kon dingen naar de titel, besloot de jury van de logistieke wedstrijd de Boxtelaar alsnog naar de finale te laten gaan. ,,Ik stond op de vierde plek. Dat ik eerder niet doorstroomde naar de top drie, had onder meer te maken met het feit dat ons project nog niet klaar is. Daardoor kon ik weinig zeggen over de resultaten", vertelt hij. Inmiddels zit het project in de uitvoeringsfase. Van der Tempel: ,,We willen voor maart nog proeven gaan draaien."

De logistiek manager kwam in 2014 terecht bij EBI, een groothandel in dierbenodigdheden. ,,Er werd verlies gedraaid. Ik ben alles gaan nalopen en heb gigantische verbeteringen kunnen doen. In 2015 behaalden we zelfs een kleine winst." De besparingen die Van der Tempel deed waren zo groot, dat hij van de directie groen licht kreeg om te investeren in een nieuw systeem. Dat maakt het gehele logistieke proces - van het inpakken tot het orderpicken en verzenden - efficiënter en zorgt bovendien voor meer kwaliteit bij de levering aan de klant. Het project kan daarnaast ook bij andere bedrijven ingevoerd worden omdat het niet marktgebonden is.

HOGER SALARIS

De procesoptimalisatie die Van der Tempel met de nieuwe software doorvoert, levert wederom een behoorlijke kostenbesparing op. Dat zullen de werknemers van EBI straks terug zien op hun salarisstrookje. Hun loon gaat namelijk omhoog. ,,Ik wilde graag iets teruggeven aan de medewerkers. Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor een goed financieel resultaat, maar ik wil ook dat mijn mensen het goed hebben. Ik laat ze dan ook hun werk uitvoeren op hun eigen manier. Zo voelen ze zich ook verantwoordelijk voor wat ze doen."

Van der Tempel is verheugd dat hij alsnog een plek heeft veroverd in de finale van de verkiezing. ,,Je staat in het middelpunt van de belangstelling. Ik doe dit echter niet voor mezelf, maar voor EBI en alle werknemers. Het is een schouderklopje en als EBI en onze samenwerkingspartners - die hebben immers ook veel tijd en energie in dit project gestoken - ervan profiteren, ben ik blij."