Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOUDEWIJN MIJJER BEREIDT KOMST TUKTUK NAAR BOXTEL VOOR

Leuke zilveruitjes met de Zilverexpress

MARC CLEUTJENS

De leefwereld van ouderen vergroten. Dat is het voornaamste doel van de elektrische tuktuk die in het voorjaar elke dag gaat rijden in de gemeente Boxtel. Het milieuvriendelijke vervoermiddel, dat in Thailand wordt geproduceerd en wordt geleverd door de TukTukCompany, is een initiatief van Zorgzaam Boxtel en gaat plaats bieden aan vijf tot zes passagiers. Kartrekker van het project is Boudewijn Mijjer, die de komst van de tuktuk voorbereidt.

Met gevoel voor humor noemt Mijjer de Boxtelse tuktuk nu al de 'Zilverexpress', bedoeld om 50-plussers binnen de gemeentegrenzen te vervoeren naar activiteiten of evenementen. Het vervoermiddel zal vooral in de dorpskom gaan rijden en ouderen thuis ophalen om ze naar bijvoorbeeld het winkelhart of een van de buurtwinkelcentra te brengen. ,,Maar je kunt ook denken aan bezoekjes aan een huisarts of fysiotherapeut of een museumbezoek", legt Mijjer uit. ,,Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg is een belangrijke partner en gaat de tuktuk elke zondag inzetten om bezoekers op het station op te halen en ze naar het museum te brengen." Op die dagen is de tuktuk inzetbaar voor alle leeftijden en kan een bijdrage geleverd worden aan de leefbaarheid van het centrum; museumbezoekers kunnen na hun bezoek aan De Groene Poort nog even naar hartje Boxtel voor een versnapering.

SAMENWERKINGSVERBAND

De komst van de Zilverexpress, zoals de tuktuk ook officieel genoemd zal worden, is een initiatief van Zorgzaam Boxtel, een samenwerkingsverband van organisaties voor wonen, zorg en welzijn. Dat zijn in willekeurige volgorde Zorggroep Elde, woonstichting Sint-Joseph, Cello, ContourdeTwern, Vivent, WSD, Reinier van Arkel, VGZ en gemeente Boxtel. ,,Met de tuktuk willen deze partijen bereiken dat ouderen hun leefwereld kunnen vergroten", stelt Mijjer. ,,Een ritje met de tuktuk biedt mensen de kans om bezoekjes af te leggen, even te gaan winkelen of naar een activiteit in Boxtel te gaan." Lachend: ,,Met enige fantasie zou je kunnen zeggen dat de Zilverexpress ouderen in staat stelt om zilveruitjes te maken."

ARRANGEMENTEN

Kartrekker Mijjer inventariseert momenteel welke maatschappelijke en commerciële organisaties een beroep zouden willen doen op de tuktuk. Hij geeft aan dat wijkwinkelcentra, buurtsupermarkten en horecabedrijven binnen én buiten de bebouwde kom al interesse hebben getoond. ,,Ik denk dat er belangstelling is om bepaalde arrangementen samen te stellen waarmee je ouderen een leuke ochtend of middag aanbiedt, bijvoorbeeld winkelen en lunchen in het centrum", zegt Mijjer.

Hij onderstreept dat de tuktuk geen taxi is die op afroep meteen beschikbaar is. ,,Een ritje moet vooraf gereserveerd worden. Hoe dat georganiseerd wordt, staat nog niet vast. Mogelijk komen er enkele verkoopplekken van kaartjes." Een ritje met de tuktuk gaat één euro kosten.

PLANNING MAKEN

Afhankelijk van de belangstelling voor de tuktuk, zal een planning gemaakt worden. Mijjer verwacht dat na de introductie van de Zilverexpress snel een soort weekrooster beschikbaar zal zijn. ,,Ik hoop dat er snel veel animo voor de tuktuk zal zijn, zodat ouderen vaker van huis gaan en Boxtel op alle fronten gaat profiteren. Ik weet zeker dat de tuktuk voor meer reuring kan zorgen in het centrum. Maar ook andere arrangementen en uitstapjes naar elders in de gemeente zouden ermee gemaakt kunnen worden." Cello heeft aangegeven dat de planning van alle ritten bij deze organisatie komt te liggen.

De tuktuk krijgt een eigen parkeerplaats in de garage onder woonzorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat. Daar komt ook een oplaadpaal, waar de batterijen van het elektrische vervoermiddel opgeladen kunnen worden. Binnenkort start Mijjer via ContourdeTwern met de werving van vrijwilligers, die de Zilverexpress gaan besturen.

De verwachting is dat de tuktuk in het voorjaar officieel in gebruik wordt genomen en ouderen de eerste ritjes kunnen gaan maken. ,,Ik hoop dat de Zilverexpress een succes wordt", zegt de kartrekker. ,,Daarvan kun je spreken als snel blijkt dat er zoveel animo is dat de aanschaf van een tweede exemplaar noodzakelijk is."

FOTO BOVEN: Boudewijn Mijjer is de kartrekker van het tuktuk-project in Boxtel. De voormalig straaljagerpiloot werkte bij Van Geel en Philips en is thans onder meer actief in het bestuur van het Hobbycentrum. (Foto: Peter de Koning).