Nederlands kampioen zeemeerminzwemmen Aïcha van der Pasch (rechts) poseert met haar vriendin én nummer twee Yara Niesten. Samen veroverden ze een podiumplek tijdens het eerste NK in Utrecht. (Foto: Peter de Koning).
Nederlands kampioen zeemeerminzwemmen Aïcha van der Pasch (rechts) poseert met haar vriendin én nummer twee Yara Niesten. Samen veroverden ze een podiumplek tijdens het eerste NK in Utrecht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AÏCHA VAN DER PASCH EN YARA NIESTEN DOMINEREN KAMPIOENSCHAP

Zeemeerminzwemmen, van grap naar titel

MARC CLEUTJENS

,,Kom op, we gaan zeemeerminzwemmen." Dat waren de woorden die Yara Niesten sprak toen ze haar vriendin Aïcha van der Pasch verraste met een cadeaubon en haar uitnodigde voor een enerverend middagje zwemmen in het Gelderse Beek. Amper drie maanden later deden de Boxtelse meiden (allebei 15) mee aan het Nederlands kampioenschap en bezetten ze de podiumplaatsen één en twee. Aïcha won, Yara zint nu al op sportieve revanche...

Zwembad De Kwakel in Utrecht vormde afgelopen weekend het decor van de nationale titelstrijd, die een kleine tachtig zeemeerminnen - vrouwen én mannen - op de been bracht. ,,In onze categorie waren niet zoveel deelnemers, zodat een podiumplaats niet echt een verrassing was", grinnikt Aïcha, die de eerste plaats veroverde. ,,Twee seconden later tikte ik aan, nét te laat om kampioen te worden", vult Yara aan.

CADEAUBON

Zeemeerminzwemmen is een tamelijk nieuwe sport die vooral onder kinderen en jongeren populair is. ,,We hebben vroeger altijd veel gefantaseerd over zeemeerminnen", giechelt Yara. ,,We kennen elkaar al vanaf de buitenschoolse opvang en hebben veel met Barbies gespeeld", verklaart Aïcha hun hechte vriendschap. ,,Toen ik van Yara een cadeaubon kreeg om eens te gaan zeemeerminzwemmen, vond ik dat heel gaaf."

Wie deze sport bedrijft, moet beschikken over een zeemeermin-zwempak. ,,Dat is een soort vin waarin je je voeten kunt stoppen", legt Yara uit. ,,Om het échte zeemeermineffect te krijgen, trek je daarna een strak pak over je benen zodat die strak tegen elkaar blijven zitten. En dan ga je zwemmen, met je armen en je benen. Het is heel zwaar, vooral je benen doen na vier baantjes pijn."

ELASTIEKEN

Beide meiden hebben zelf geen zeemeermin-zwempak; ze leenden tijdens de titelstrijd een tenue. ,,Ik koos voor roze, Aïcha houdt van zwart en koos dus voor die kleur", lacht Yara. Wie denkt dat de vriendinnen echte waterratten zijn en veel zwemmen, heeft het mis. ,,Ik heb wel drie zwemdiploma's, maar zwem bijna nooit meer", lacht Aïcha, die hockeykeeper is bij MEP B3. Yara heeft ook drie zwemdiploma's en volgde vier cursussen zwemmend redden. ,,Nu dans ik veel en doe ik aan paardrijden."

In zwembad De Kwakel verschenen de Boxtelse vriendinnen niet geheel onvoorbereid aan de start. Ze namen al eens deel aan een lesje zeemeerminzwemmen in Beek en oefenden met elastieken om hun benen om zo de beste slag te vinden. ,,Ik ontdekte dat ik op mijn buik best snel moe werd en ging dus op mijn rug verder", blikt Yara terug. Ze was net niet snel genoeg om Aïcha van de eerste plaats af te houden. ,,Volgend jaar gaan we weer meedoen en ga ik haar verslaan", belooft ze.

ZEEMEERMINSTAART

In Utrecht namen ze deel aan de 100 meter zeemeerminzwemmen. ,,In onze categorie zijn we eerste en tweede geworden", straalt Aïcha. Ze kregen onder meer een oorkonde, een medaille en een kleine zeemeerminstaart. In het algemeen klassement van alle 100-meterzwemmers bezetten de vriendinnen de vierde en vijfde plaats.

De concurrentie zal volgend jaar groter zijn; het tweetal zal dan ingedeeld worden in een categorie die beslist meer zeemeerminnen op de been zal brengen...

Afbeelding